keskiviikko 20. tammikuuta 2021

Kertausta: 2020 ja vähän muutakin pähkinässä

Vuosi 2020 oli melkoista hullunmyllyä, mitä sitä voikaan odottaa vuodelta 2021. Pelonsekaisin tuntein eteenpäin. Vuokranantajan ja mitä luultavimmin useimpien asuntosijoitukset jatkavat matkaansa. Markkina muuttui hitusen vuoden 2020 aikana kun mm. lyhytaikaisemmat vuokrauskohteet (kuten Airbnb) löivät normaaliin vuokrausmarkkinaan lisää tarjontaa ja toisaalta ihmisten liikkuminen muuttui huomattavastikin varovaisempaan suuntaan. Maailma ei ole vieläkään auennut, suurimmilta konkursseilta ollaan vielä vältytty eikä taloyhtiölainakorttitalotkaan näytä (ainakaan vielä) sortuneen. 

Vuokranantaja taipuu muttei kovin helposta mene poikki

Vuoden 2020 suosituimmat blogijulkaisut (LINKKI) olivat melko odotettuja. Kärkisijalle pääsi kuitenkin melko yllättäen asuntosijoittajan klassikolla eli ensiasunnosta sijoitusasunto (LINKKI). Toisaalta asuntosijoittaminen on huomattavan valtavirtaistunut ja tyypillisimpiä tapoja päätyä asuntosijoittajaksi lienevät yhä:
  1. Perintö.
  2. Muutto isompaan uuteen, vanha jää sijoituskäyttöön.
  3. Yhteenmuutto, jolloin toisen asunto voi jäädä ”ylimääräiseksi”.
  4. Perinteinen ”riskitön”, konkreettinen ja helposti ymmärrettävä sijoitusmuoto.

Eli ei lopulta sittenkään niin suuri yllätys. 

Periaatteessa eniten lukukertoja pyörii EXIT tarinan ympärillä. Miksei se sitten ole suosituin julkaisu johtuu yksinkertaisesti siitä, että tarina jakaantuu useaan eri osaan:
  1. Exit toteutukseen (LINKKI)
  2. Asuntosijoitusdiili lukuina (LINKKI). Ehkä asuntosijoittamiseen liittyen ensimmäinen aito, kattavasti numerot ja verotusta avaava julkaisu.
  3. Sijoitusasunto alusta loppuun (LINKKI). Noin 7,5v sijoitusasunnon elinkaari alusta loppuun. Kokoelma ensimmäiseen sijoitusasuntooni liittyviin julkaisuihin aina vuokralaisista työmaakokouksiin. Tässäkin voin hyvällä omatunnolla väittää olevani ensimmäinen. Vuokranantajan tarina on kuin asuntosijoittajan päiväkirja.

Kaikki osat ovat aiheesta johtuen luonnollisen suosittuja. Vaikka osta ja pidä asuntosijoittaminen lienee suosituin (BRRRRR’keleen) asuntosijoittamisen tyyli, lienee julkaisuni suosion salaisuus kattavassa seurannassa (lähes joka askeleelta jotain muistoja) ja tarkoissa luvuissa, veroja myöden. EXIT on myös hyvä/tärkeä osa asuntosijoittamisen suunnitteluprosessia.

EXIT lienee melko yllätyksettömästi asuntosijoittajan urani merkityksillisimpiä tapahtumia ja on täten vuoden 2020 suurin nosto aivan oikeutetusti ja tarkoituksella. Jo itsessään sijoitusasunto alusta loppuun blogikirjoitus sai alkunsa siitä, kun halusin muistella ensimmäisen sijoitusasuntoni matkaa. Ilokseni oli hauska huomata miten tarkkaan omia askeleita olen matkan varrelta blogiini kerännyt. Varmasti vielä jotakin aiheeseen liittyvää eastereggiä teksteistäni löytyy, tämän ilon voin suoda itselleni myöhemmin pengottavaksi. Vajaan 8 vuoden matka ensimmäisen sijoitusasuntoni ympärillä oli kuitenkin huikea. Menneitä on hauska pohtia, mutta kuten aina ajatuksiini vaipuneena lopulta päädyn: mitään en muuttaisi, koska en olisi juuri tässä juuri nyt. Menneistä voi oppia mutta menneitä ei voi muuttaa.

Blogin alusta alkaen ajatuksenani on ollut pitää omista ajatusvirtauksistani kirjaa ja mielestäni siinä olen hyvin onnistunut. Tyylini on tarkoituksella kevyttä ja toivottavasti helppolukuista. Päteminen suurilla sanoilla ei ole koskaan ollut juttuni. Ymmärrän tieteellisen tekstin tärkeyden ja että ulkomailta tuodaan paljon lainasanoja. Toisaalta sanoille on kovin usein (ei kuitenkaan aina) jokin suomenkielinen vastine, joten miksi vääntää asioita ihmeellisiin muotoihin. Välillä on hauska keksiä omaan ajatusvirtaan sopivaa termistöä, kuten aiemmin blogissanikin olen vääntänyt (TÄÄLLÄ). 

Tämä on hauska harrastus, jota jatkossakin pyrin ylläpitämään. Jokseenkin voin jo väittää olevani melkoisen kokenut kehäkettu, mutta en missään nimessä mikään kehäraakile. Teksti on välillä liiankin rentoa, mutta se tuo esiin kirjoittajan persoonaa. Välillä olen voinut sattumalta päätyä kirjoittamaan kuin tieteellistä tekstiä (sallittakoon sivukommenttina: ilman sitä kaikkea jäykkää liirum laarumia ja slangia). Samoin teksti on välillä hyvinkin töksähtelevää, mutta aivan yhtälailla jokaisen mieli välillä terävöityy ja välillä harhailee. 

Tavoite numero yksi on ollut aina omien ajatusteni kertaaminen. Tämän perässä on seurannut helppolukuisuus, huonolla huumorilla ja ajatusten katkeilulla höystettynä. Yksi tavoite lienee myös ollut lukukokemuksen pitäminen noin 5min sisällä, maratoonikirjoituksia löytyy varmuudella enemmän kuin tarpeeksi. Kattavammat kirjoitukset ja poikkeavuudet liittyvät siihen, että välillä on enemmän sanottavaa ja isommin muisteltavaa. Tarinoiden määrä alkaa jo lähentelemään 200kpl ja olenkin aktiivisesti alkanut käymään läpi aikaisempia julkaisujani välillä nostaen Twitterissä enemmän tai vähemmän ajankohtaisia aikaisempia raapustuksiani eetteriin. Nämä omien julkaisujen kertaukset ja "uudelleenjulkaisut" kulkevat twitterini kautta: #paluutulevaisuuteensunnuntai. Ne ovat varsin hyvää kertausta erityisesti itselleni. Lukijamäärä yllättää positiivisesti ja jatkossa tarkoituksena olisikin nostattaa enemmän keskustelua. Minullakin lienee vielä paaaaljon paljon opittavaa, joten keskustelu voi virittää kirjoittelunkin aivan uudelle tasolle.

En tee tietokirjallisuutta tieteellisen tarkasti (ja kankeasti) A’sta Ö’hön, vaan pyrin helppoon luettavuuteen, persoonallisuuteen, omien ajatusteni koostamiseen ja jakamiseen. Toivon näiden jatkossakin säilyvän vaikka välillä saatankin kokeilla jotakin uutta. Joitakin muutoksia olen ajatellut blogiini liittyen, mutta nekin paljastunevat tässä matkan varrella, joten jälleen kerran: stay tuned, pysy matkassa!

Pähkinää taas vähän pureskeltuna kettu kuittaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti