sunnuntai 4. syyskuuta 2016

Sijoitusasunto nro 2

Terveppä jälleen

Tosiaan pysytään edelleen vähän itse aiheessa eli asuntosijoittamisessa ja nyt meinasin käydä läpi sijoitusasuntoni nro 2 hankintaa. Joillekkin tämä voi olla kuin kauhutarinaa, eli ei näin/noin, mutta näin se nyt sitten kuitenkin meni, sekä hyvässä, pahassa ja rahassa.

Toinen sijoitusasuntoni hankinta oli vuoden sisällä ensimmäisestä, vähän enemmän asuntosijoittamiseen perehtyneenä ja innostuneena sekä vähän tuuria sekaan lusikoiden. Kohteeksi valikoitui lopulta alle 30m2 yksiö "tutun" välittäjän kautta opiskelijakaupungin parhaalta (minun mielestäni) ja halutulta (jälleen minun mielestäni) postinumeron alueelta.

Kohde osui sihtiini vähän kuin vahingossa, "tutun" välittäjän ohimenneiseen kommenttiin perustuen. Olin kertonut olevani kiinnostunut mikäli jotain osuu kohdalle ja ohimennen jutustelu osui oikeaan aikaan ja oikeaan paikkaan. Rattaat lähtivät käyntiin ja myyjä olikin melko halukas myymään. Pientä skeptisyyttä hintaa ja myyntihalukkuutta kohtaan ja hieman enemmän kuin ensimmäisen asunnon kohdalla selvittelyjä. Enemmän kyselyitä välittäjältä ja jopa soitto isännöitsijälle.

Ja kuten lähes aina, vähän piti vääntää hinnasta ja myyjä suostui jopa hyvään tinkiin kohteesta. Jälkikäteen ajateltuna lisäselvittelyt, vaikka vain google tms olisivat voineet antaa sen kättäpidemmän lisätiedon, jolla olisi voinut vähän lisää alennusta hankkia, tosin olisi se lisätinki voinut kostautuakin kohteen ohimenolla, joten turha jossitella. Lähinnä muistuttaa yhä edelleen tekemään kotiläksyt kunnolla: myyjän tausta (kuka, miksi, aikataulu, talous, yksityinen/yritys), taloyhtiön luvut, isännöitsijä tai/ja puheenjohtaja ja miksei vielä vaikka käydä vähän kävelyllä tutustumassa ympäristöön ja naapureihin.

Miksi varoittelu ja muistuttelu? Kaupantekotilaisuudessa kävikin ilmi, että myyjä olikin yrittäjä ja tällä vaikutti olevan melkoisen suuri tarve myyntiin. Eli talous ei tainnut olla toivottavassa kunnossa ja sijoitusasuntokin piti myydä, vaikka olikin vuokrattuna valmiiksi. No yhtäkaikki kaupat tuli tehtyä ja asuntosijoittaminen valui eteenpäin ja vuokralainen oli jopa valmiina.

Eipä tuotoilla aivan kuuhun menty, mutta päästiin sillä noin 5% tuottoon. Vuokralaisen vaihduttua tuli remontoitua asunto edustuskuntoon ja se onkin pitkälti mennyt kuumille kiville sijaintinsa (luultavasti merkittävin tekijä) ja hyvällä maulla tehdyn remontin johdosta. Suuria remontteja ei ollut eikä vieläkään ole tiedossa ja vastike on jopa laskenut viime vuosina. Ja tottakai vuokranantajakin on kyllä parhaasta ja komeimmasta päästä. Nojoo vitsit sikseen, vaikkakin pyrin olemaan miellyttävä ja helposti lähestyttävä vuokranantaja kaikille vuokralaisehdokkailleni, en vain vuokralaisilleni tai niille, jotka asunnon lopulta saavat.

Nykyinen vähän vajaan 7% tuotto, laskeva hoitovastike ja harvinaisen mukava vuokralainen kuitenkin pitävät kohteen valintaa tähän mennessä parhaana asuntosijoittajan ja vuokranantajan valintanani. Tottakai hankintaan ja kohteen hallintaan liittyy aina kokemuksia ja kömmähdyksiä, mutta niihin palannen myöhemmin.

KKKK


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti