torstai 13. huhtikuuta 2017

Vuokranantaja, hyväntekijä vai ahne roisto?

Haluanko kantaa korteni kekoon ja auttaa maailmaa ja muita? Tottakai. Tarjoanko vuokralaisilleni ilmaisia lounaita, ilmaista asumista tai olen muuten vain kuin pyhimys? En. Tarjoan mielestäni tasokasta asumista maksukykyisille ja fiksuille vuokralaisille markkinahintaan. Olenko siis ahne, että haluan tuottoa ottamalleni riskille ja sijoituksilleni? En korota vuokraa "because I can" (koska voin) idealla, vaan jos kuluni nousevat tai jos nostan vuokralaisen asumisen tasoa, remontoin tms. Asuntosijoittaminen ei myöskään ole riskitöntä vaikka kuinka monet sitä medioissa ja somessa huutelisivatkin. Täten, kyllä haluan tuottoa.

En näe itseäni niin hyviksenä kuin pahiksenakaan. Vielä minulla on matkaa kyrpiintyä elämään niin, että roudaisin kiven vuokralaiseni ovelle, jos tämä laiminlyö vuokranmaksuvelvoitteitaan. En tosin ymmärrä kommenttia "jostain piti tinkiä, auto piti tankata, ruokaa piti saada... asumiseen ei enää riittänyt", eli kattoa ei tarvita pään päälle? Vuokralainen voi taata tuolla logiikalla itselleen asunnonetsintävaikeuksia aikas pitkälle tulevaisuuteen ja vaikka saisikin asunnon niin yleensä niissä on pieni lisähinta, eli miettikääpä vielä mistä tinkiä.

Kuten jo on ehkä aiemmista jutuistani käynyt ilmi, niin pyrin olemaan reilu, fiksu ja filmaattinen vuokranantaja, jota on helppo lähestyä. Mikäli asunnossa on ongelmia niin mieluummin ovat minuun yhteydessä, kuin istuvat vesilätäköissä, minun asunnossani. En ole putkimies enkä myöskään ihan jokaisessa asiassa tee se itse sankari, mutta eiköhän noista aina jotenkin selvitä. Samoin toivon, että ovat ajoissa yhteydessä mikäli elämään on tulossa muutoksia, taloudellisesti tai muutoin.

En ahdistele vuokralaisiani säännöllisesti, vaan olen tavoiteltavissa ja yhteydessä mikäli taloyhtiössä jotain sellaista tapahtuu/suunnitellaan, joka koskettaa myös vuokralaista. En välttämättä joka vuosi vie jouluista tai keväistä suklaalevyä, mutta en välttämättä myöskään joka vuosi korota vuokraa, vaikka vuokrankorotus on mainittuna vuokrasopimuksessa.

Kiinteistö ja vuokra-ala käyvät kuumina, puhuttavat ja alueeseen mahtuu monenlaisia tekijöitä, kukin kuitenkin itse määrittelee millaisen kuvan antaa muulle maailmalle. Se että media ja some maalailee piruja päälle ei ainakaan aina liene totta. Totuuden jyvänen voi löytyä uutisten joukosta, mutta ainakin itse (toivoakseni) tiedän mitä teen ja miten teen. Annan mielelläni hyville vuokralaisilleni suositukset ja numeroni jaettavaksi mahdollisia tarkistuksia varten. Voin yhtäläillä kysyä hyvältä vuokralaiselta suosituksia minulle, vuokranantajalle. Kyllä laatu tälläkin alalla korvaa määrän (ja usein hinnan).

Olen sijoittaja, haen tuottoa riskille ja sijoituksilleni. Olen myös vuokranantaja ja mielestäni minun on hyvä olla myös ihminen, mielellään sopivan mukava ja tiukka sellainen.

KKKK


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti