keskiviikko 1. marraskuuta 2017

Vuokranantaja = verottajan kultakaivos

Asuntosijoittaminen on sijoittajan kultakaivos? Näin asiaa vähän väliä hehkutetaan. Toisaalta, hyvinhän se homma tuntuu toimivan. Työtä, verta ja hikeä, kyllä ja verottajakin haluaa omansa. Tottakai kulut saa ja kannattaa vähentää. Bruttovuokratuottotavoite 6% luokkaa ja "tsup!", nettona vuokranantajalle jää 4%. Toki se on tyhjää parempi ja määräaikaista talletustiliä huomattavasti parempi. 

Uskoisin verottajan toivovan kaikkien vuokra-asuntojen olevan yksityisillä vuokranantajilla, sillä maksammehan huomattavasti suuremman potin tuloistamme verottajalle, kuin esim. verovapaat säätiöt. Epäreilu markkina? Tottakai minun (pienen yksityisen veroa maksavan vuokranantajan) mielestä.

Vuokranantajat ry sivuillaan laskeskelee yksityisten vuokranantajien maksavan veroja sellaiset puolisen miljardia euroa. Mikähän olisi vastaavasti 30% verokannalla kerätyn (verovapailta) säätiöiltä kerättyjen veroeurojen summa? Olisiko yhteiskuntamme huomattavasti kamalampi paikka mikäli näin tasapuolisesti asiat hoituisivat? Ehkä, ehkä ei, en ole tehnyt asiasta sen suurempia tutkimuksia, joten ei spekuloida enempiä, toivotaan vaan että asiat näin olisivat, varsinkin kun omat munat ovat altavastaajan korissa.  

Säätiöt eivät juurikaan maksele veroja, toki teette milloin minkäkin asian puolesta "hyvää" työtä. Yritykset makselevat 20% yhteisöveroja (tuloksestaan) ja verosuunnitteluun panostetaan miljoonia, syystäkin. Osinkojakin yrityksien omistajat voivat nostaa pienemmillä veroäyreillä. 

Yksityiset vuokranantajat makselevat kiltisti vuokratuloistaan verot. Vähennyksiä käytetään vaihtelevin perustein ja harvalla asuntosijoittajalla on kovin suurta budjettia verosuunnitteluun käytettävissä. Selvittelytyötkin vievät oman aikansa, että mitä saa vähentää ja mitä ei. 

Päivälehtien otsikot tuntuvatkin jo kirkuvan verotietoja ja vinkkejä verotietojen penkomiseen. Kateellisen pinnallisena ihmisenä tyypilliseen suomalaiseen tapaan ei muutakuin penkomaan, että kuka vuokranantaja tienaa (ja maksaa tai ei maksa verojaan) eniten. Ei jaksa nähdä vaivaa ja ehkä mieluummin keskityn omaan tekemiseen. 

Verokettu kuittaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti