keskiviikko 8. marraskuuta 2017

Vuokratulo, ollakko passiivista tuloa vaiko ei?

Onko DIY (tee-se-itse) vuokranantajana toimiminen passiivista puuhaa? Tai passiivinen tulonlähde? Osittain ehkä, mutta vastaukseni on silti ei. Hauskaa tää silti on ja toisaalta on kiva saada kuukausittaista rahavirtaa vuokralaisilta. Passiivisuus taitaa kuitenkin vaatia passiivisuutta...? Itse en ainakaan ole vielä kovinkaan paljoa pystynyt herroiksi elelemään jalat pöydällä kattoon sylkien.

Hallitushommat ja yhtiökokoukset vievät oman aikansa, toki niille maksetaan yleensä myös omat korvaukset ja ne ovat niitä varallisuuden huolenpitokeinoja. Jollei sitten osallistu mihinkään noista ja "vaan ostaa ja vuokraa" asuntoja, niin kaippa sekin vaatii vähän passiivisuutta enemmän työtä.

Tehdäänpä pieni vertailu perinteisellä osake- vs asuntosijoittaminen kaavalla. Osta taikka myy osake, "klick" ja done. Osake on arvo-osuustilillä ja omistuksen aikana hyvin usein osakkeet maksavat ainakin vuosittain osinkoja. Jenkkiosakkeissa voi päästä jopa kuukausittaisiin tai vähintään kvartaaliosinkoihin kiinni.

Pelkkä klikkaamisen osaaminen on ehkä osakesijoittamisessa vähän liian kärjistettyä. Luonnollisesti osakesijoittaminenkin vaatii selvittelyä, matikkapäätä ja seurantaa, jollei nyt ihan lottoamaan lähetä tai seurata aivot narikassa kuumia osakesijoittajaguruja ja heidän sijoituksiaan riskit unohtaen. Nykyäänhän voit seurailla muita osakesijoittajia netin ja somen syövereissä ja käytännössä kopioida kaiken mitä he tekevät. Toisaalta on hyvä tiedostaa vertailukohteen salkun koko (rahamäärä), riskit ja aikaviiveet (seurannassakin voi tulla pieniä viiveitä). Ja kerrotaanko somessa aina ja kaikki?

Asuntosijoittaminen ja vuokraaminen on melko passiivista tuloa, mutta ei mielestäni täysin passiivista, verrattuna esim. juuri osakesijoittamiseen. Osakesijoittaja joutunee huomattavasti harvemmin poistumaan kotoaan kuin asuntosijoittaja. Klick ja done on ennemminkin päiväuni kuin täyttä totta asunto-osakekaupoilla, oli sitten ostamassa taikka myymässä saati vuokraamassa tai remontoimassa.

On kyllä totta, että asuntosijoittamisessa voi vaikuttaa omistuksiinsa huomattavasti paremmin ja yhtiökokouksissa kannattaa käydä. Remppailut ja naapuruston tunteminen tuovat vielä omat lisänsä asuntosijoittajan arvonluontiin. 100te yksiö taloyhtiössä tuo huomattavasti suuremman äänivallan kuin 100te Nokian osakkeissa. Mutta tämä onkin aivan oma aiheensa eikä vertailuakaan aivan näin mustavalkoisesti voi tehdä. 

Nykytekniikka auttaa paljon ja monet asiat voi hoitaa etänä tai vaikkapa delegoida. Vuonna 2017 asuntosijoittajankaan ei ole pakko poistua kotoaan neljän seinän sisältä raikkaaseen ulkoilmaan. Kunkin mielenterveyden kannalta se voi kuitenkin olla suotavaa. Osakesijoittamiseen rinnastettavan passiivista vuokratulon kerääminen ei kuitenkaan mielestäni ole. 

Ostat pörssiosakkeen, unohdat sen ja saat vuosittain (tai kvartaaleittain tai kuukausittain) osinkoja. Toki seuraat tiedotteita ja markkinaa muutenkin, mutta homma voi toimia vuosia tai kymmeniä vuosia sellaisenaan ja osingot voivat jopa kasvaa (toki myös pienentyä tai kokonaan poistua). Ostat asunto-osakkeen ja unohdat sen? Siitä ei todennäköisesti mitään hyvää seuraa... No vuokraat ja sitten unohdat sen? Mitäs kun vuokralainen ei maksakkaan vuokraa tai vuokralainen vaihtuu vuosittain tms. Mielestäni vertailukelpoista, mutta ei yhtä passiivista.

Kymmenien tuhansien eurojen osakkeet voisin jopa unohtaa (en usko että ikinä niin käy), mutta satoja tuhansia nielevät asuntosijoitukseni kuitenkin pysyvät aina tarkassa seurannassani ja reagoin muutoksiin ja mahdollisiin ongelmiin mahdollisimman nopeasti. En myöskään aivan heti tule hoitamaan "kiinteistöimperiumiani" etänä, haluan liata käteni, tehdä paljon itse ja kierrellä kohteet ja naapurustot.

Asuntosijoittamisella moni hakee nykypäivänä passivisia tuloja. Eikä asuntosijoittaminen tosiaankaan vie 40h/vko, kuten perus päivätyö. Joten on se normaalia työtä huomattavasti passiivisempaa. Se on hyvä lisätulonlähde, mutta ei suinkaan riskitön tai vaivaton, enkä itse ainakaan ole jättämässä toviin vielä muita töitäni. En tule ikinä toimimaan vuokranantajana ja asuntosijoittajana ostamalla ja unohtamalla kohteita. Jos asunnoissa on kiinni satoja tuhansia jollei joskus (toivottavasti) jopa miljoonia euroja, niin pidän niistä kynsin ja hampain hyvää huolta.

Kettu kuittaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti