keskiviikko 28. helmikuuta 2018

Analysoi, laske, exelöi

Kaikki sijoittamisen muodot vaativat analysointia, laskemista ja aina on niitä jotka tykkäävät räknätä kaiken exelissä (itse en ole maailman suurin fani, vaikka kyllä myönnettäköön, sopii se useanlaisiin tilanteisiin). Asuntosijoittaminen on sijoitusmuoto, jossa läksyt ja pohjatyöt kannattaa tehdä huolella.

Asuntosijoittamisesta näyttää tulleen kansanhuvia ja -harrastus. Säästäminen on aina hyvästä, mutta asuntosijoittamisessa on usein kyseessä kymmenien jollei satojen tuhansien eurojen rahasummat.  Sijoituspäätökset ovat suuria ja vaikka miten turvallisena sijoitussatamana asuntoja pitäisi niin laskelmat ja läksyt kannattaa tehdä ja huolella. Sijoituspäätöksiä harvemmin kannattaa tehdä sillä logiikalla, koska kaikki muutkin. Tai jos naapurikin tekee tuhansia moisella harrastuksella niin itse teen ainakin tuplasti enemmän ja tuplasti paremmin.

Se että kopioit muita, seuraat alan "johtohahmoja" ja teet kaiken perässä, tarkoittaa tosiaan sitä, että teet kaiken perässä (jäljessä). Kaikki mikä eksyy someen ei ole aina totta, asioita väritetään ja kärjistetään. Ja tosiaan, sitten on yksi suuri tekijä, aikaviive. Eli kopiointi voi olla varsin hankalaa ja toisaalta koskaan ei voi asioita tehdä täysin samanaikaisesti kuin muut. Yleensä se kultajuna on jo mennyt, kun muut heräävät laitumilla. Lienevätkö asuntosijoitusbuumiin vastikaan heränneet niitä laitumien laiskoja lehmiä, jotka yrittävät päästä trendikkääseen harrastukeen mukaan? Vai pääsevätkö kaikki kiinni asunto- ja kiinteistösijoittamisbuumiin?

Koskaan ei kuitenkaan saa luottaa täysin muiden valintoihin, täysin kopioida muiden askelmerkkejä tai seurata vain trendejä. Oma tilanne täytyy pystyä arvioimaan analyyttisesti, päätöksien tulee olla rationaalisia (ei "koska muutkin ni mäkin", se ei vaan riitä) ja laskelmat tulee tehdä ja vielä kaiken lisäksi ne tulee osata tehdä. Sijoittaminen ei ole rakettitiedettä, mutta järjenkäyttö on sallittua jollei jopa suotavaa.

Laskelmat on helppo laatia vaikka exeliin, oman talouden tai sijoitusten lukuja voi seurata nykypäivänä jos jonkinlaisilla sovelluksilla (vaikka puhelimessa ja automaattisesti). Yritysten ja taloyhtiöiden tunnus- ja talousluvut kannattaa käydä suurennuslasilla läpi. Välillä löytyy todellisia helmiä ja välillä löytyy varsinaisia mätiä omenia. Toisen unelmasijoitus voi olla toisen turma. Yleensä "hyvä sijoituskohde" asuntomyynti-ilmoitukset ovat kaikkea muuta kuin hyviä. Toki kauneus on katsojan silmissä.

Korkotaso ja erityisesti tulevat (nousevat?) korot puhuttavat. Mutta niiden ei tarvitse jäädä vain puheen tasolle, vaan ne voi konkretisoida itse auki laskemalla. Taloyhtiölaina 5v lyhennysvapailla ei ole pelkästään kassavirran maksimoiva kultakaivos vaan kaksiteräinen meikka. Varsinkin jollei aitoa lyhennystä sisältävää rahoitusvastiketta ei ole RS kauppakirjasta osannut bongata, ja siinäkin arvio lienee nykyisen 0 koron maailman mukaan laskettu. Itse ajattelen usein euronkuvien ja exelien lisäksi: mitä jos? Mitä jos korot nousevat? Mitä jos en saakkaa asuntoa heti myytyä? Mitä jos vuokraankin asunnon? Mitä jos tuleekin yllättäviä kuluja? Mitä jos sijoittaisin saman summan johonkin muualle? Asiaa on hyvä puntaroida usealta eri kantilta, mutta lopulta on tehtävä jokin ratkaisu tai päätös. 6rtyfjc

Teen itse päätökseni ja päätelmäni. Toki seuraan trendejä, markkinoita ja kilpailijoita, mutta en luota näihin sokeasti. Googlea kannattaa hyödyntää, ilmaisiakin lounaita (ohjeita, oppaita ja laskureita tms) löytyy, mutta lähdekritiikki kannattaa muistaa. Keskustelupalstoilta kannattaa hakea lähinnä hupia eikä niinkään faktoja. Faktoja löytyy harvemmin, mutta hupia aina.

Kalkulaattorikettu kuittaa.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti