maanantai 19. helmikuuta 2018

Ei ne suuret tulot vaan ne suuret menot, tyyli vapaa

Vai miten se nyt menikään. Jos haluat olla kantaaottava vuokranantaja niin tuo on ihan toimiva menetelmä. Kuluja saa yllättävän paljon vuokranantajana toimiessaan luotua. Toisaalta aina sitä rahaa saa palamaan, olit sitten vuokranantaja tai et. Tarvitseeko vuokralaisesi Puustellin keittiötä tai graniittitasoja, moniko niitä itsekkään tarvitsee/haluaa? Eikä toisaalta vuokranantajan ole tarkoitus olla hyväntekijä.

Mutta tosiaan. Jotkut vuokranantajat maksimoivat kassavirran (kuukausittain rahaa tillille jäävän osuutensa kulujen, verojen ja lyhennysten jälkeen), Toiset maksimoivat arvonnousun (vai spekuloinnin), jotkut taas keskittyvät vuokralaisensa viihtymisen maksimointiin (eli omien kulujen luontiin). No mikään ei ole näin mustavalkoista, mutta tulipahan tuossa taas tiivistetysti kuvattua muutama vuokranantajatyyppi.

Yleensä jokaisen on hyvä löytää omat polkunsa. Itse olen ajatellut asiaa aina niin, että voisin itsekin muuttaa harkitsemaani  sijoitusasuntoon. Siitä huolimatta, että kaikki ammattilaisiksi itseään kutsuvat sanovat aina juuri päinvastaista? Ehkä, mutta miksi perustaisin omat näkymykseni, oman riskinottokykyni ja tapani sijoittaa muiden näkemysten kaltaisiksi tai mukaisiksi? Se että itse muuttaisin asuntoon (hetkeksi tai useammaksi) ei tarkoita, että kaikki hanat ovat kultaa, suoltavat timantteja ja tasot ovat graniittia. Panostan hintalaatusuhteeseen, en niinkään pelkkään laatuun, tyylillä hinnasta viis. Mieluummin menen jopa hinta edellä. Miksi ostaa Puustellia, kun voi ostaa Ikeaa kymmenyksen hinnalla. Laatueroa? Kyllä se minulla ja vuokralaisillani tuntuu toimivan, aivan yhtä siistit ja kestävääkin. Jos voisin itse asua sijoitusasunnossani niin aivan varmasti moni muukin siinä haluaisi asua ja minä haluan saada mahdollisimman paljon valinnan varaa ja valita sen parhaan.

Oma tyylini on oikeastaan kolmiportainen. Ajattelen lähes aina, että voisinko itse muuttaa asuntoon, arvostan neutraaliutta, valoisuutta ja siisteyttä. Kaiken ei tarvitse olla vitivalkoista tai mustavalkoista, eikä ainakaan mitään räikeää. Aika samat asiat mitkä toimivat vuokramarkkinoilla. Ajattelen kuitenkin myös niin, että voiko remontoimalla ja pian myymällä päästä hyviin tuloksiin/voittoihin ja samalla mietin vuokrattavuutta. En poissulje mitään näistä vaihtoehdoista, mutta en myöskään mene minkään yhden tietyn kaavan mukaan. Tilanteet elää, niin elän minäkin ja aivan yhtälailla voin muuttaa mieltäni remontin aikana, jälkeen tai jo vuokrattuani kohteen. Kertaakaan en vielä ole (vihaamiani muotisanoja lainatakseni) flipannut kohdetta, eli ostanut, remontoinut ja myynyt. Vuokrattavuus on ollut liian hyvää ja tuotot riittäviä.

Kaikessa ei aina voi tinkiä, mutta monessa asiassa voi. Kyllä, olen uusinut kylpyhuoneen saunalla alle 1300e (sisältää myös putkimiehen ja uuden hanan, mutta ei kiuasta) ja kaksion keittiön kodinkoneineen (apk, jkaappi, liesi, liesituuletin) alle 1600e. Yksiön pintaremontin (laminaatit, tapetit, maalit ja baaritason) olen saanut tehtyä reilusti alta tonnin. Toki omalle työlle en ole kussakaan projektissa laskenut hintaa ja aikaa on toki remppoihin kulunut, toisaalta paljon olen myös oppinut. Homma on hauskaa vaikkei sitä osaa.

Vielä joku päivä teen jonkin videosarjan jostain DIY (itse tekemästäni) remontista... Muutamaan kuvasarjaan voisikin jo olla materiaalia...

Kukin tyylillään, freestyle kettu kuittaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti