tiistai 13. maaliskuuta 2018

No nyt se alkaa, putkiremontti

Huoneistokierros on takanapäin. Yllätyksenä tulivat lähinnä "Eihän täällä kukaan sitten yritä asua?" ja "Keittiö tulisi tyhjentää, jääkaappi sulattaa ja kaapit tyhjentää". Ymmärrän kyllä, että olisihan se aivan varmasti yhtä helvettiä asua kämpässä, jossa kolistellaan pölytetään ja säädetään ja käännetään paikkoja ylösalaisin varhaasta aamusta aina iltapäivään saakka. Ei vessaa, paljon vesi- ja sähkökatkoja ja evakkokylppäri jossain pyörävarastossa tai kontissa pihalla. Ja aina ennen projekteja painotetaan, että tottakai asuminen mahdollistetaan (sivulauseessa kuitenkin kuiskitaan, että "ei kannata"). Keittiön täysi tyhjennys nyt ehkä oli vähän yliampuvaa.

No ei siinä paljon muu auttanut. Tulinkin itseasiassa juuri teippailemasta, siirtelemästä ja suojaamasta vuokralaiseni kämppää ja tavaroita. Tämä on sitä asukaskokemusta ja asiakaspalvelua. Aseena teippi, pressu, muovit ja sakset sekä oma maaginen elämykseni (vai olemusko se on?) ja persoonani. Elämyksiäkin voin jo sanoa tarjoavani, en vain laadukasta ja reilua asumista, mutta myös kokemuksia putkiremonteista, pölystä ja metelistä. Kukin tallaa tavallaan, mutta ainakin uskon erottuvani massoista.

Remontti tosiaan on edennyt suhteellisen isossa taloyhtiössä yli puolenvälin ja nyt oma asuntoni on turmelluksen keskellä. Toisaalta vanha alkuperäinen kylpyhuone (asuntoni häpeäpilkku) jo ehkä kaipasikin vähän uutta virtaa. Remontin jälkeen väitänkin asuntoni olevan jälleen harvinaisen hyvää ja kysyttyä priimaa. Ei sitä ennenkään estänyt alkuperäiskuntoinen kylppäri, toki myönnän sen aiheuttaneen pientä yskintää.

Asbestista olenkin jo aiemmin putkiremontin varrelta kirjoitellut ja siinä tavarassa on omat hyvät ja huonot puolensa. Huonoina puolina lienevät erityisesti sääntelyn vaihtelevuus ja sen noudattamisen satunnaisuus, toki sanktioistakin on jo medioista saanut lukea. Lisäkulut voivat kirpaista, varsinkin jos ennakkonäytteissä ja suunnitelmia tehdessä on ollut asbestipuhtaat paperit. Suojapömpeli joka asennetaan kylppärin ulkopuolelle eteiseen voi myös viedä (vie) leijonan osan tilasta ja luultavimmin jollei kokonaan niin lähes estää kulun esim. olohuoneeseen. Toisaalta tilat ja purkutyöt suojataan niin tiiviisti, että pölyn määrä pienenee remontin varrella huomattavasti ja toisaalta päästään eroon terveydellisesti hyvinkin haitallisesta tavarasta. 

Putkiremontin varrelta todettakoon, että tiedottaminen on timanttisen tärkeää. Mahdollinen talonmies on kultaakin arvokkaampi ja vähentää myös valvojan työtä, myös työmaavastaava ja valvoja ovat avainhenkilöitä. Puhelimet aivan varmasti soivat ja kysymyksiä ilmaantunee joka mutkassa. Myös vuokranantajat ovat tärkeässä roolissa ja käytännössä vastaavat vuokralaisilleen tiedottamisesta. Toki vuokralaisetkin pääsevät nettisivujen kautta seuraamaan päivittäisiä tai viikottaisia aikatauluja, että mitä tapahtuu milloin missäkin. Sähkö- ja vesikatkoista ilmoitellaan (yleensä) hyvissä ajoin ilmoitustauluilla ja suoraan postiluukusta tipahtavalla lappusella.

Huoneistokierros on myöskin harvinaisen tärkeä operaatio, jossa päätetään remontin lopullinen sisältö, mitä materiaaleja, mahdollisesti värejä jne valitaan ja tilataanko jotain ylimmääräistä vai mennäänkö suunnitelmissa olleella varustuksella. Lisätilauksena 400e allaskaappi kuullostaa kyllä lievästi sanottuna suolaiselta... Muutoin taloyhtiön tilaustaso oli varsin kattava ja riittävä. Kierroksen aikana voi myös hyvin kysellä lisäohjeita, että miten remonttiin kannattaa varautua. Miten ja mihin tavarat, miten suojataan ja millä (yhtiö/urakoitsija voi "tarjota" pressut ja teipit). Kysymyksiä ja muutoksia on huomattavasti helpompi esittää etukäteen kuin paniikissa remontin aikana.

Näitä päivityksiä (ja päivittelyjä) luvassa vielä varsinkin kun kuokka ja hakku ovat osuneet oman kylpyhuoneen seiniin ja lattiaan. Lopputulos ei toivottavasti voi olla huonompi kuin alkuperäinen 60-luvulta peräisin oleva kylppäri. 

Putkirempan pölyttämä kapinen kettu kuittaa.


3 kommenttia:

  1. Tuosta tiedottamisesta olen samaa mieltä, se on kyllä tärkeää! Tuttava kertoi, että heillä on rivitalossa alkamassa putkiremontti. Ilmeisesti heillä tiedotus sujui kuitenkin aivan hyvin. Meilläkin alkaa putkiremontti omakotitalossa ensi vuonna. Vielä on aikaa valmistella.

    VastaaPoista
  2. Kovasti tämmöiset itseäni aina jännittää. Meillä on putkihuolto pian tulossa, tosin ei mikään kovin suuren mittakaavan homma. Olisi kiva nähdä sitten kuvia lopputuloksesta?

    VastaaPoista
  3. Tsemppiä remonttiin. Meilläkin olisi tarve ammattilaisen tekemälle LVI-huollolle. Ihan ei suuremmalle remontille ole tarvetta, ainakaan tässä vaiheessa. https://www.ukonputki.fi/lvi-huolto-ja--asennukset

    VastaaPoista