sunnuntai 25. maaliskuuta 2018

Vuokranantaja vai vuokralainen vie?

Pahimmillaan huono vuokranantaja voi olla paskamainen roisto ja välillä uskon tähän legendaan. Milloin missäkin tapahtumassa joku kommentoi niskapersotteista, lukkojen vaihtamisista ja kamojen pellolle potkimisesta... Välillä uskoni vuokranantajien klaaniin horjuu ja ymmärrän paremmin termejä kuten "rahanahne", "paskiainen" (tai "rahanahnepaskiainen"), "riistäjä" ja no... mitä näitä nyt on.  

Toisaalta näitä juttuja lukiessa ja välillä kuullessani, hymy nousee huulilleni, sillä voin melko vankasti väittää että itseäni ei näillä sanoilla kuvata (god I hope not). No ehkä normaalissa elämässä, mutta ei vuokranantajana sentään. Enkä omaa niin paljon ruutia ranteessa, että uskaltaisin vuokralaiseni kantaa ulos niskapersotteella. Tai sitten en ole taloudellisesti niin itsetuhoinen, koska moisella toimella päätyy helpolla käräjille ja antaa vuokralaiselle atomipommin laukasukoodit.

Ja onhan näitä legendoja jos jonkinmoisia ennenkin kuultu, kuten
- Vuokranantaja vetää vakuudesta ties mitä siivouskuluja (vaaditaan niitä kuitteja kanssa, mielellään dokumentoidaan alkutilanne ja käydään yhdessä läpi lopputarkastus). Siivousfirmakin kannattaa tsekata (Google), että jos hups, vuokranantaja onkin yksi omistajista. kappas kun olikin yllättävän kallis lasku.

- Vedotaan suulliseen sopimukseen, josta ei kuitenkaan kirjallisessa vuokrasopimuksessa mitään mainintaa. Toimii toki molempiin suuntiin ja suulliseen sopimukseen vetova on aika heikoilla jäillä. Aina kaikki sopimukset ja niiden muutokset kirjallisesti molempien allekirjoituksella hyväksyttynä.

- Sopimuksen irtisanomista ei hyväksytä, koska "en lue (sähkö)postejani päivittäin tai katso kännykkääni viikonloppuisin". Vuonna 2017 ei katsota kännykkää tai sähköposteja päivittäin? Toisaalta ymmärrän, mutta kenen vika se on? Jos nykypäivänä etanapostia nopeammat menetelmät eivät kelpaa kannattaisi asiasta mainita sopimuksessa (tai ihan vaan katsoa peiliin). 

- Muuttopäiväksi voidaan ja yleensä kannattaakin sopia vuokrasopimuksen viimeinen päivä. Ellei vuokrasopimuksessa ole toisin sovittu, muuttopäivä on kuitenkin sopimuksen päättymisen jälkeinen arkipäivä. Se ei tosiaankaan ole aina se kuukauden viimeinen päivä ja jollei sopimuksessa ole erillistä mainintaa niin voi se olla esim. 2. tai 3.12, jos se nyt sattuisi olemaan maanantai.

Vuokralainen ja tämän vuokravakuus ei ole mikään "vuokralaisvaihdoksenvaivan"- automaatti. Vuokranantajan ja vuokralaisen kannattaa olla valveutuneita oikeuksistaan ja velvollisuuksistaan. Laittomuuksiakin yhä eksyy vuokrasopimuksiin, niistä yleensä pidetään kiinni, mutta ei niin aina tarvitse olla.

Vuokralaisen ei tarvitse olla vuokranantajan sätkynukke, valitettavan usein se niin menee, vaikkakin some ja muut kanavat hoitavat varsin hyvin (ei aina) valistamistyötään. Oikeuteen asti kuitenkin harvemmin päädytään, lieneekö se vuokralaisen pelkoa "isompaansa" vastaan vai päästäänkö asioissa yleensä sopuun.

Kettu kuittaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti