torstai 4. lokakuuta 2018

Verotuspäätös 2017

Kilahtihan se jälleen luukusta. Verojen optimointi lienee kaikkien suomalaisten lempipuuhaa. Suomalainen jopa maksaa siitä huvista, että verottaja saa vähemmän, vaikka loppulasku olisikin sama tai vaikkapa suurempi. Asuntosijoittajana ja vuokranantajana suosittelen kuitenkin toimimaan pelisääntöjen puitteissa. Helpommin saa anteeksi kuin luvan, ehkä pätee, mutta verottaja harvemmin antaa anteeksi.

Pahimmillaan vuokranantajien tai asuntosijoittajien oletuksissa lienee kyse petoksesta, mutta yleisimmin ehkä inhimillisistä erehdyksistä: "koska kaikki muutkin, olen aina ennenkin tehnyt näin, täti verotoimistossa neuvoi näin". Verottaja ei kuitenkaan ole tunnettu ymmärtäväisyydestään. Pahimmillaan verotarkastuksen osuessa arkaan paikkaan lause "aina ennenkin" voi johtaa syvemmälle suohon ja verottaja pyytää edeltävienkin vuosien kuitit syyniin. Veronkorotus lienee yleisin keino näpäyttää, sakotkin lienevät mahdollisia. Sen suuremmin oikeustapauksia ei ole osunut silmiini.

Syvennyn vuosittain veroilmoituksen tekemiseen jopa päiviksi. Tarkistan aina uudet verottajan ohjeet ja käyn läpi mahdollisia listauksia mitä ihmiset ovat postailleet some-seinilleen tai listanneet blogeissaan. Vahvaa ja vakavaa harkintaa/lähdekritiikkiä suosittelen käyttämään erilaisiin listauksiin liittyen (myös omaani). Käyn läpi myös omia vanhoja merkintöjäni vanhoihin veroilmoituksiin ja niiden liitteisiin tutustuen.

Muistilistaani verotukseen liittyen ("tiukkojen" perusteluiden kera) alla:
- vastikkeet (rahoitusvastikkeesta oltava näyttöä tuloutuksesta tai siihen liittyvästä päätöksestä, ei oletuksia)
- vakuutukset (asuntokohtaiset)
- atk (tietokone, läppäri, puhelin, tulostin, liittymämaksut.... 50% vähennyksiin: merkittäviin pääomatuloihin liittyvä merkittävä tarve. Ei ole missään määrin perusteltua päivittää vuosittain)
- kodinkoneet (asennuksineen tai kilometrikuluineen)
- km kulut/matkaliput (matkan tarkoitus ja kohde: kohdennan yleensä myös joko yleisiin kuluihin esim liittotapahtumat jne ja asuntokohtaisiin, kuten näytöt, sopimusten allekirjoitukset jne)
- sisustus ja stailaus (mm. nyt putkiremontin myötä uudet pyyheliinat, siivousvälineet ja lasta, jotta säilyy motivaatio pitää kph priimakunnossa. Saimpahan samalla päivitettyä paremmat kuvat tulevia ilmoituksia varten)
- liittojen jäsenmaksut ja erilaiset alaan liittyvät koulutukset
- tarvittaessa toimistotarvikkeita (kynät, paperit, tulostinmusteet...)
- säilytys- ja rahoituskulut
- remontointi ja siivous (työkalut, ruuvit, naulat, silikonit, pesuaineet, sienet, rätit, ämpärit, vadit... tää lista voisi olla lähes loputon, mutta ei missään määrin ole vuosittainen kulu läheskään kaikkien härpäkkeiden osalta ja kohdistan aina kulut kohteeseen, jossa käytetty)
- työhuonevähennys (muistaakseni niitä on kolme eri vaihtoehtoa ja olen käyttänyt keskimmäistä)
- olen DIY (tee-se-itse) vuokranantaja, joten palveluja en tähän ole listannut, koska en niitä itse käytä. Vuokravälitys, siivous, ammattikuvaaja, remontointi jne. ovat palveluina sellaisia jotka vuokranantaja saa vähentää.
- olen myös kysynyt verottajan kantaa voiko mm. Aku Ankka tilauksen vähentää (valitettavasti vastauspankki on poistunut käytöstä, joten en voi linkkiä laittaa) ja monasti uskon, että sama pätee useisiin muihin palveluihin. Jos se on vuokralaiselle ekstraa, eikä itselläni vuokranantajana ole siihen mitään oikeutta, voi sen (harkintaa käyttäen ja suosittelen verottajalta varmistamaan) vähentää. Jos kuitenkin itselläni on oikeus ja mahdollisuus käyttää kyseistä tilausta/palvelua vähentää se vähennysoikeuttani tai poistaa sen kokonaan.

On siis paljon vuokranantajan kuluja joita voi vähentää, eikä yllä oleva luetteloni varmastikaan ole tyhjentävä, mutta väittäisin sen olevan yksi kattavimmista. Kovin usein listaukset ovat luokkaa, vastikkeet ja kaikki vuokraustoiminnasta aiheutuvat kulut... Ahaa, hienoa ja hyödyllistä. Kaikki vähennykset edellyttävät luonnollisesti hyvät perusteet ja vieläkin tärkeämpänä kuitit selitteineen. Eli verotukseen ja verottajan ohjeisiin kannattaa tutustua.

Kyllä pidän itsekin vielä exeliä, johon kirjaan kuluja myös tulosseurantaa helpottaakseni, syöväthän menot aina tuottoja, vaikka ne saisikin vähentää verotuksessa. Pitkälti olen kuitenkin exelin sijaan siirtynyt pilveen säilömään kuittini selitteineen ja aina veroilmoitusta tehdessäni syynään ”kirjanpitoni” suurennuslasilla läpi, tarkastaen, että olenko unohtanut jotain ja että kaikista vähennyksistä varmasti löytyy kuitti.

Tänä(kin) vuonna (tai no viime vuonna, koska verovuosi 2017) sain verotuksen onnistumaan mielestäni melko hyvin. Pitkästä aikaa päivittelin työkaluista ne tärkeimmät eli läppärin ja kännykän, työteho kasvoi kummasti. Nykyaika on nopeutta ja nopeus on valttia. Pyrin parantamaan omaa toimintaani, optimoin ja pyrin aina kehittymään, joten kommentteihin saa mieluusti laittaa omia näkymyksiä ja vaikka lisäyksiä listaukseeni, jos jotain tuntuu uupuvan.

Verokettu lähtee talviunille ja palannee verotuksen ääreen viimeistään jälleen ensivuonna. Good day and good night!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti