torstai 17. tammikuuta 2019

Katse peräpeiliin (vuoteen 2018)

Vuosi oli mielenkiintoinen ja paljon tapahtui, tosin ei niinkään asuntoimpperiumissani. Mitään uutta en lähtenyt kokeilemaan, vaikka aiemmin olen kommentoinut mm. kiinnostuksestani airbnb kokeiluun. Airbnb yhä kyllä on mielenkiintoinen lisämauste, jonka kehitystä ja mahdollisuuksia seuraan.

Putkiremontin alla ollut kaksionikin oli koko putkiremontin ajan vuokrattuna ja vuokralainen jatkaa yhä. Putkiremontti valmistui viime vuoden puolella, joten ennen kauniin peruskuntoinen kylppäri hohtaa nyt uutuuttaan. Kohde päivittyi siis kuin itsestään melkoisesti, toki sille hintaakin tuli noin 34te. Joten kaksiossani kaikki hyvin. Yksiössä vuokralainen pysyi jälleen koko vuoden. 

Kolmio, jossa itse tulin asuneeksi 2 vuotta paikkakuntamuutoksesta johtuen meni vuokralle vähän solumaiseen tyyliin kahdelle kaverukselle. Samalla tuli kohteen kysyntää ja markkinoita testattua. Kyllä muillekin asuntotyypeille kuin yksiöille on kysyntää, joskin myönnän että ei läheskään yhtä paljon. Joten pientä puuhaakin tältä osin. Toki vuoteen mahtui myös oma muutto takaisin okt ensiasuntooni.

Vuokria tuli taasen kerättyä vuoden aikana kivasti ja lainojakin kiitettävästi lyhennettyä. En ole kasvattanut enkä edes pyrkinyt kasvattamaan toimintaani aggressiivisesti, kuten välillä tuntuu että alalla on tapana. Olen ollut tyytyväinen (arvonnousun myötä) vakuusarvojen spekulatiiviseen kehitykseen ja reaaliseen vakuusarvojen vapautumiseen lainoja lyhentämällä. Samalla olen kriittisemmin alkanut tarkastelemaan sijoitustoimintaani kokonaisuutena ja loppuvuoden pörssikurssisuhailun myötä pyrkinyt tekemään harkittuja osakesijoituksia. Tarkoituksenani olisi kasvattaa oman imperiumini osakepaino, mutta aika näyttää kuinka käy. Myönnän käteispainoni olevan liian suuri, varsinkin kun tammikuun alun kurssipalautumista on pitkälti jo tapahtunut.

Vaikka en ole joko onnistunut tai ollut kovin aktiivinen kasvattamaan omaa toimintaani, olen silti seurannut aktiivisesti markkinaa. Potentiaalisten kohteiden löytäminen ja tutkiminen on sekin omalaisensa harrastus. Myös asuntosijoittamisen ympärillä olevan pöhinän seuraaminen on omalaistaan viihdettä ja viime vuosina moista viihdettä ei pahemmin tarvitse etsiä. Mahtuu osittain surkuhuipaisaa toistoa tarjoavaan mediamyllerrykseen ajoittain jotain uutta ja lukemisen arvoista vaikka lähdekriittisyyteni kasvaakin kokoajan.

Kaavoituksen ja poliittisten päätösten seuraamisen tärkeys korostui viime vuoden lopulla ja tähän aiheeseen palaankin alkuvuoden aikana. Tiivistettynä: tonttien vuokria ja lunastushintoja kannattaa seurata.

Summa summarum: vuokranantajan valtakunnassa kaikki hyvin tilikauden 2018 osalta.

Kettu has left the building.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti