maanantai 22. huhtikuuta 2019

Rajat kiinni, ovet säppiin ja suut tukkoon

Ei en viittaa maahanmuuttoon tms. Viittaan erään edustamani taloyhtiön naapuriyhtiöön. Keinu ja kivet roudattiin heti putkiremontin alkuun rajalle, jotta kukaan vaan ei ylitä näkymättömiä (toki olemassa olevia rajoja).

Tervetuloa Suomeen hei! Olemme myyneet teille tuon palstaleen pätkän joskus muinoin (toki siitä varmaan jouduitte maksamaan). Mihin hävisi hyvä veli, hyvä naapuri asenne? Vai liekö niitä koskaan ollutkaan?

Näin vaalien jälkeen ja vieläpä kuumimpaan taloyhtiöiden yhtiökokousaikaan nostoni mielestäni osuu varsin sopivasti. Vain Suomessa maksetaan 100e siitä, jotta naapuri menettää 50e. Naapurilla on liian hieno auto. Naapurin tönö on liian hieno. Mitä näitä syitä nyt ikinä keksitäänkään. Välillä kostetaan mökkinaapurille ajastamalla mankka pauhaamaan täysillä aamu klo 5.

Miten paljon paremmin asiat olisivatkaan, kun asiat hoituisivat sulassa sovussa, ilman naapurikateutta? Auttaisin naapuriani nostamaan 100kg möhkäleen peräkärrylle? Tuntisin syyllisyyttä jos naapuri hyvää hyvyyttään on leikannut omien puskiensa ohella omani (hoitaisin täten tehokkaammin omaa pihaani ja muistaisin naapuriani viinipullolla)? Kutsuisin naapurin kahville?

Check, check ja check! Noiden lisäksi paljon muuta, kaikki naapurini ovat kautta aikain olleet harvinaisen mukavia. Yritän myös itse vastavuoroisesti olla mahdollisimman mukava. Tunnen jopa syyllisyyden tunnetta, kun naapurit hääräävät pihalla aktiivisemmin kuin minä. Toisaalta vaikka usein kommentoinkin olevan harvinaisen DIY vuokranantaja ja remppailija, niin harvemmin pihatyöt saavat minua hyppimään innosta. Jotenkin kuitenkin naapureiden tehokkuus ystävällisyys ja mukavuus tarttuu. Tätä pyrin myös harjoittamaan omassa vuokranantajan toiminnassani, hyvää hyvälle ja sitä rataa.

Vietäisiinkö sama vielä astetta pidemmälle taloyhtiöön ja naapuriyhtiöihin? Talonmiestä lainailtaisiin? Talkoita ja erinäisten palveluiden kilpailutuksia ja hankkeita voisi järjestää yhdessä? Kaikilla asukkailla (vaikka 100/yhtiö ja kaksi yhtiötä =200) ei tarvitsisi olla omia pelivälineitä, oli kyse sitten remontin ajaksi lainattavista työkaluista tai pihapelivälineistä perheiden pienimmille.

Olen aina kummaksunut, että miten vähän yhteistyötä eri taloyhtiöillä on. Voi olla, että omistan kohteita väärissä paikoissa väärissä yhtiöissä, mutta tavoitteenani tulee olemaan muuttaa tätä jääräpäistä itsekeskeistä kateellista ajattelumaailmaa.

En tule kiertämään ovelta ovelle ärsyttämässä naapureitani, kunnes kuppi oikeasti on nurin. Koitan olla oma mukava itseni, auttaa parhaani ja kalenterini mukaan. En osaa kaikkea, mutta voin auttaa aiheissa joissa osaan jotain (luulen osaavani) tai voin kysyä muilta apua.

Avun pyytämisen ja varsinkaan avun antamisen tai suorastaan tarjoamisen ei pitäisi olla niin hankalaa. Pirteä pääsiäisjulkaisu, joka alun suhteellisen jyrkästä negatiivisuussävyisyydestä vaihtuu paljon pirteämpään.

Pääsiäiskettu kuittaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti