ESG ja vastuullisuus on kaikkien huulilla, se on kasvava sijoituskriteeri. Omalta osaltani se on myös osa omaa identiteettiäni. Myönnän vihreyteni johtuvan ensisijaisesti piheydestäni ja toisekseen kiinnostuksestani uutta tekniikkaa kohtaan. Kiinteistöalalla vihreä ajattelumaailma ei muuta maailmaa sormia napsauttamalla vihreämmäksi, mutta se on askel parempaan suuntaan. Tämän lisäksi mitä useammassa taloyhtiössä #vihreävuokranantaja vaikuttaa sitä enemmän askeleita saa. Vihreys säästää useasti myös selvää rahaa ja tämä on suurin syy miksi taloyhtiötkin vihreyskeskusteluun ovat heränneet ja osallistuvat. Myös ARA avustuksilla on oma vaikutuksensa asiaan. Ilmaista rahaa kun jaetaan, niin ottajien kannattaa olla hereillä.
Elämme muuttuvassa maailmassa ja kaikkien tulee kantaa kortensa kekoon ilmastotalkoissa. Oman osuuteni olen aloittanut jo aikoja sitten piheydelläni polkea joka suuntaan, satoi tai paistoi. Bensan sijaan tämän vuokranantajan kulkupeli ladataan vedellä ja ruualla. Myönnän autotallista löytyvän kaksi autoa, joista tosin vain toinen on aktiivikäytössä. Iän myötä mukavuudenhalu kasvaa, enkä halua auton käyttöäni pimittää. Räntäsateessa kun on tullut tahkottua mitä luultavimmin tuhansia kilometrejä. Jokin päivä olen suunnitellut autonikin ladattavan suoraan aurinkopaneeleista omalta katolta. Vuokralle jättämäni omakotitalonkin kattoremonttia olen suunnitellut yhdisteltävän aurinkopaneelien asennuksen kanssa. Kyseisestä 40-luvun talosta ei liene mahdollista tehdä täysin omavaraista, koska Suomen talvi, mutta aika pitkälle on mahdollista päästä, kun toinen lape on suoraan etelään.
Lupaukseni onkin, että tämä ei jää vain tekstiksi bittiavaruuteen. Olen vihreävuokranantaja.
Seuraan omaa sähkönkulutustani, pääosin koska olen kiinnostunut säästömahdollisuuksista ja siihen liittyvästä tekniikasta. Kerros- taikka omakotitaloon saa jos jonkinmoista tekniikkaa nykyään elämää mukavoittamaan ja lompakkoa säästämään. Oma taloni lämpenee maalämmölla ja kesähelteillä mukavuutta lisää maaviileä. Olen ajatellut lisääväni katolle myös aurinkopaneelit. Tekniikka mahdollistaa nykyään myös reaaliaikaisen sähkönkulutusseurannan. Myönnän joka kerta kirpaisevan, kun laittaa kiukaan päälle ja vilkaisee sähkönkulutusmittaria (saunominen on luksusta, aiheesta aiemmin TÄÄLLÄ). Puukiuas oli vanhassa kodissa pientä luksusta.
Käsittääkseni kaikille on mahdollista vähintäänkin päivätasoinen sähkönkulutusseuranta. Kulutusseuranta ja kulutukseen vaikuttaminen on hauskaa peliä, sitä voi kilpailla itsensä kanssa ja tulevaisuudessa varmasti vaikkapa naapurin kanssa. Olen ylpeä kun voin rehellisesti todeta, että ensiomakotitalossani sain laskettua sähkönkulutusta yli 50%. Tästä aiemman julkaisuni lopussa kommenttia TÄÄLLÄ. Aiheesta on jopa tutkimustuloksia: reaaliaikaisella tai edes jonkinlaisella kulutusseurannalla on huomattavaakin vaikutusta sähkönkulutukseen. Viisarin värähdyksen sijaan taloudellisen datan esittämisellä on vieläkin merkittävämpiä vaikutuksia. Toki asuntomuodolla (okt vs kerrostalokämppä) on merkitystä, kerrostalossa kun kuluttaa sähköä vain murto-osan.
Olen #vihreävuokranantaja ja toivon omalla esimerkilläni olevan edes jotain vaikutusta. Omalla mielenkiinnollani on kuitenkin herätelty yksi jos toinenkin taloyhtiö käymään energiatehokkuus-keskusteluja, joskin säästöajatukset edellä. Vuokranantaja on myös vuokralaisen valmentaja (aiheesta aiemmin TÄÄLLÄ). Veden- ja sähkönkulutukseenkin voi opastaa sen sijaan, että sopimuksessa vain lukee, että "oma sähkösopimus" tai "kulutuksen mukainen vesilaskutus". Tähän liittyen sain Twitteristä sysäyksen tämän kirjoituksen loppuun saattamiseen ja aihe on kauan jo listoillani pyörinyt. Samaistun vesilaskujen tasaamisen vaivalloisuuteen, mutta väitän sen opettavan vuokralaisia ohjautumaan edes vähän enemmän vastuullisiksi lotraajiksi, joka samalla säästää luontoa. Kulutusta säätämällä voi säästää niin lompakkoa kuin luontoa.
Putkiremonttikaksioni (koko kohteen matka TÄÄLLÄ lisälinkkeineen) kohdalla vesimittareiksi valikoituivat hitusen kalliimmat etäluettavat mittarit, jotka käytännössä toimivat samalla vuotovahteina. Kätevää ja nykyaikaa, joten vuokranantajienkin vaivoja on helpotettavissa. Uskoisin isännöitsijöiltä löytyvän myös paljon dataa taloyhtiöiden vedenlotrausmuutoksista, kun on siirrytty kiinteästä hinnoittelusta käyttöön perustuvaan laskutukseen. Maailmaa pelastuu taas vähän enemmän. Tutkimustuloksia etäluettavien mittarien vaikutuksista en vielä ole suuremmin nähnyt, lähinnä markkinointipuheita. Vedenkulutuksen liveseurantakin lienee melkein yhtä viihdyttävää kuin ruohon kasvamisen katsominen. Omakotitaloasujalle reaaliaikaisen sähkönkulutusseurannan väitän olevan yllättävänkin mielenkiintoista puuhaa.
Omilla valinnoillaan voi vaikuttaa.
Tipsejä #energiansäästöviikko:
- Sammuta valot aina, kun poistut huoneesta (tämän voi automatisoida).
- Olen joskus lukenut jostain Saunan peruskäytöllä (1-2krt/vko) olevan noin 10% okt sähkönkulutuksesta vuositasolla.
- Hyötyliikunta: kävele ja pyöräile. Kuntokin kasvaa tai ainakin pysyy yllä.
- 1 asteen muutos sisälämpötilassa vaikuttaa n. 5% energiankulutukseen. Makkarissa riittää hyvin 18,5 asteen lämpötila. Muualla 21 astetta tai alle. Kotona ei tarvitse röhnöttää sohvalla kalsareissa, villapaita ja villasukat toimivat harvinaisen hyvin.
- Kotikansio kodinkoneiden käytön opastamiseen. Toimii niin omistus- kuin vuokra-asunnoissa. Helpottaa mm. valitsemaan EKO-ohjelman.
- Osallistu taloyhtiötoimintaan. Voit auttaa ilmastotalkoissa ja lompakkokin kiittää.
- Sadevettä voi hyödyntää kasteluvetenä ja oma pihakaivo on sekin säästökeino.
Asuminen voi olla vastuullista sijoittamista. Tuottolaskentakin on vähän monipuolisempi.
PS
Energiapihinä olen joskus herännyt kodissani noin 15 asteen lämpötilassa. En ollut kesän jäliltä vielä kytkenyt ja säätänyt lämmityksiä. Yö oli ollut suhteellisen vilpoinen, muistan kävelleeni iltadrinkkien jälkeen kotiin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti