tiistai 10. elokuuta 2021

Uutta EXIT hahmottelua

Rento asento ja laiturin nokkaan. Tai helteiden jälkeen ennemmin perinteisemmästä Suomen kesästä nauttien kuunnellen sateen ropinaa ja katsellen merelle. Lukien vaikka (Santorini) kirjaa, matkusteluista jälleen haaveillen. Tämä toimii niin itselleni kuin vahvana suosituksena lukijakunnalle.


Viimeisestä exitistä onkin jo aikaa yli puoli vuotta, joten on varsin otollinen aika suunnata ajatukset seuraaviin sotasuunnitelmiin: 2kpl sijoitusasuntoa on mitä luultavimmin tuloillaan elinkaarensa päähän:

- Sijoitustalo: hankittiin pääasiallisesti arvonluontikoronaevakkosalienergiaremonttiflippikohteeksi. Tosin ajatuksia myös kohteen vuokraamisesta pyörittelin alusta alkaen. Kohde kulkee koodinimellä Tönö (Tönöstä kertovaan aiempaan blogijulkaisuun TÄSTÄ). Tönön tarkempaa kuvallista seurantaa voi harjoittaa myös seuraamalla IG tiliä: diy_lord

- ”Uudiskohteeni” eli ceissi nro 3 (kohteesta aiemmin TÄÄLTÄ ja TÄÄLTÄ): tämä kohde oli alunperinkin tutustumista uuteen alueeseen, silloin tulevaan opiskelukaupunkiini. Opintojen kestokin oli sopivasti 2v, joten myyntivoittoverovapauskin ehti sopivasti täyttymään. Veroriskihän kohteessa on yhä olemassa ja suhteellisen suuri: 30 000e. Taloyhtiölainojen verokohtelulla on siihen suuri vaikutus sekä myyntivoittoverovapaudella.

Lopullisen tilanteen näkee vasta, kun kohteen tai kohteet myy. Eli mitä viivan alle lopulta siis jää. Aika näyttää. ”Uudiskohteen” osalta nettovuokratuotto (verot siis huomidoiden) yltää yli 5%, täten exitillä ei ole kiire. Verohyötymahdollisuus kuitenkin on kannattavaa käyttää. Muutoksista kun ei koskaan tiedä tarpeeksi ajoissa. Täten exit suunnitelma on ajankohtainen oletettavasti noin 2-3 vuoden kuluessa.

Koodinimi tönön osalta aikataulutavoitteeni oli alunperin 6kk, olin ylioptimistinen vaikka pyrin jopa alittamaan sen. Kohteen energiatehokkuutta jokatapauksessa tehtävillä toimilla oli mahdollisuus parantaa merkittävästi, joten remonttiin oli saatavilla huomattava energiarempan avustus. Tiedän kohteen olleen alunperinkin varsinainen uhka ja mahdollisuus. Tiedän myös että en pitänyt aikataulutavoitetta ehkä alunpitäenkään realistisena, asioilla kun on tapana tapahtua samaan aikaan, kuten tässäkin on päässyt käymään. Varasuunnitelmana olisi kohde myös varsin toimiva kassavirtatuotto mielessä nettovuokratuoton ollessa noin 5% luokkaa. Tuottoprosentin sijaan pidän arvossaan myös itse volyymia, eli euroja.

Exitsuunnitelman loppupään tavoite on allokoida vapautuvat varat vapaa-aikaan ja mahdollisen yritystoiminnan aloittamiseen. Kuten mediassakin on käynyt ilmi: taloyhtiölainat kun ovat puoli-ilmaista yritysrahoitusta, joten pitäähän sitä itsekin alkaa hyödyntää, omia vastuitaan yrityksen kautta rajoittaen. Pidän silti järkevänä harjoittaa asuntosijoittamista niin henkilötunnuksen kuin yrityksenkin (y-tunnuksen) kautta. Tietynlaiset kohteet on helpompi ostaa ja omistaa oman nimen kautta (tästäkin aiheesta varmasti myöhemmin lisää).

Asuntosijoittamista yrityksen kautta olenkin jo tovin pyöritellyt ja selvitellyt sen toimivuutta. Aiheesta alkaakin olemaan jo varsin kattavasti keskustelua ja kirjoituksia, mutta todellista käänteen tekevää julkaisua en ole vielä nähnyt. Kovin usein vaikuttaa siltä ettei pelkästään asuntosijoittaminen ole valtavirtaistunut vaan on muodikasta tehdä sitä suurilla tavoitteilla yrityksen kautta, kuitenkaan ilman alkupään suunnitelmia. Mieluummin puuhastelua henkilötunnuksen alla kuin soitellen sotaan yritystä kasaamalla väkisin asuntosijoitustoiminnan ympärille taikka kasvattamiseksi.

Erityisesti tönö on lähiaikoina liipasimella ja aika näyttää toteutuuko EXIT. Toisekseen EXITin toteutuessa aika näyttää, että eteneekö yrityssuunnitelmat. Raha kuitenkin pitää saada takaisin tekemään töitä. Tuottamaan siis lisää rahaa. Jotakin ehkä olen jo oppinut. Ja vaikka tuotot jäisivätkin köyhiksi niin olen jälleen kokemuksen rikkaampi ja varsinainen energia-asioiden ja energia-avustusten asiantuntija. Paljon on vielä opittavaakin.

Tämä on ehkä jälleen jonkinlaista suunnittelun suunnittelua ja jopa haaveilua, mutta kaikkeen on hyvä varautua. Välillä voi olla hyvä, että on pyöritellyt flippikohteen vuokralle jättämistä (vaikka alkuun vain bäkuppina) ja toisaalta lypsyvuokrakohteen myymistä heti kasvojenkohotuksen jälkeen hyvään hintaan.

Jos on varautunut johonkin on nopeampi reagoimaan, jos on nopeampi regoimaan voi päästä unelmadiileihin. Kun pääsee unelmadiileihin ei tiedä mitä tapahtuu ja vain taivas voi olla rajana.

Alussa mainitsemaani aiempaan EXIT hankkeeseen pääset tutustumaan TÄSTÄ. Kyseessä on kiistatta kattavin, laajin ja tarkin sijoitusasunnon täyttä elinkaarta ja EXIT matkaa koskeva julkaisu. Olen tehnyt aiheesta kattavaa googlettelevaa ja erilaisiin lähteisiin ja julkaisuihin liittyvää tutkimusta useamman sadan tunnin edestä.

Kettu kiittää, kuittaa ja kumartaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti