lauantai 6. elokuuta 2022

Kesäilyä ja mökkeilyä

Oma maa mansikka vai mustikka tai mitä niitä perunoita, hedelmiä ja/tai marjoja nyt on. Suomalaiset ovat yhä varsin mökkikansaa, koronan jäljiltä ehkä entistä enemmän. Siitäkin huomimatta että uutisointi vaikuttaisikin jo huutavan mökkikaupan hyytymisestä. Tänä vuonna kesä on itsekin tullut vietettyä aikalailla mökkeillen ja vähän muusta maailmasta erakoituen, jos niines haluaa asian ilmaista.
Mökkeily on yhä kivaa ja vaikka se monasti olisikin jotakin puuhailua tai ihan työtä, niin on se silti irtiottoa arjesta. Tänä vuonna oma puuhasteluni on ollut varsin rajoitettua niin hyvässä kuin pahassa. Tekeväksi tottuneena on hankalaa vain olla. Toisaalta akillesjänne katkonaisena ja jalka paketissa on hitusen hankalaa liikuskella. Joten olemiseen on opittu, toivoakseni ei kuitenkaan liian hyvin.


Onhan tässä nyt kuitenkin tullut edistettyä tönöprojektin viimeisimpiä suunnitelmia ja katettu pöytää viimeisiä loppurutistuksia varten. Verkostojen hyödyntämiseen tullaan kuitenkin lopussa panostamaan normaalia enemmän. DIY alkaa muuttumaan työnjohdolliseen rooliin. Eli projektijohtajan jarruttavaan ominaisuuteen.


Niin ja tulihan tässä avustettua ja edistettyä myös mökkikiinteistökauppoja. Kiinteistökaupat kun ovat perinteisestä asuntosijoittamisesta huomattavastikin erilaisempia, saati sitten lohkoomisprosessiin tutustuminen. Viimeiset pari vuotta on käsittääkseni myös asuntosijoittajat sijoittaneet mökkeihin (omaan käyttöön ja vuokrakäyttöön tuleviin). Ja ilmeisen toimivaa se on tainnut olla esim. Airbnbssä. Ala sittenkin kehittyy?


Sen sijaan että mökkeily olisi vain työleiri, pääsee siellä yleensä nauttimaan luonnon rauhasta, maisemista ja maan antimista. On se aivan mahtavaa, kun aamupuuroon voi poimia marjat omalta maalta, polttopuut kaataa omasta metsästä, nauttien merimaisemista ja saunoen.


Mökkeily ei siis ole kuollut. Ymmärrän sen suosion laskun siinä mielessä, että kaikki eivät halua hoitaa tai joutua hoitamaan niin omaa asumustaan kuin kesämökkiään. Ja osa ihmisistä haluaa myös matkustaa. Monille tuollaiset yhtälöt olisivat varsin hankalia, joten ymmärrän että mökkibuumi alkaa jälleen väistyä matkustamisen tieltä. Mäkkivuokraamisen buumi taitaa olla yhä kuitenkin voimissaan kotimaamatkailun suosion jatkaessa varsin korkealla. Ja olisihan se kivaa, että joku muu hoitelee mökkiä ja niitä pakollisia huoltohommia ja itse vain nauttii. Sama pätee sijoittamisessa? Passiivisia sijoituksia vailla kuluja huikeilla tuotoilla? I’m in!


Omaisuudestaan kuitenkin kannattaa aina pitää huolta oli kyseessä sitten:

  • As Oy yhtiökokous
  • Kiinteistönhoito
  • Osakkeet
  • Tai vaikkapa oman talouden kunto
  • Tai ihan mikä tahansa sijoitus


Kaikkea ei voi saada valmiiksi pureskeltuna lautaselle kauniisti aseteltuna. Tai jos voi saada, tulee siitä lystistä maksaa.


Mökkihöperö kesäkettu kiittää ja kuittaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti