tiistai 16. elokuuta 2022

Asuntosijoittaminen aloitetaan kysymyksellä: miksi?

Asuntosijoittamiseen liittyy monta tärkeää sääntöä, joista vuoroin saa lukea. Tai ainakin on neuvoja, joihin alussa kiinnittää huomiota. Tärkeimpinä pidettyjä ja yleisimmin esiintyviä seikkoja:

 • Asunnon sijainti(, sijainti, sijainti)
 • Asunnon kunto
 • Vuokralainen
 • Vuokranantaja (ja tämän talous)
 • Tuotto


Usein sanotaan, että aloittaminen on hankalinta ja se lieneekin totta. Moni sanoo esimerkiksi sijoittamisestaan, että mitä tekisi toisin: aloittaisi aikaisemmin. Sen sijaan että lähtee kuitenkaan soitellen sotaan on hyvä pohtia omia motivaatiotekijöitä:

 • Lisäturvaa/puskuria
 • Eläkesäästöjä
 • Haenko taloudellista vapautta
 • Täydellistä FIREä
 • Aikaa
 • Sijoitusten hajautus/riskienhallinta
 • Mahdollisuus omaan parempaan asumiseen
 • Kassavirta
 • Verotehokkuus
 • The list can go on and on and on…
Miksi joku tavoittelee tuhansia asuntoja ja jollekin, kuten minulle, riittänee kymmenkunta? Toisille voi riittää 1 tai 2 asuntoa? Juuri tätä: mikä määrä asuntoja riittää olen pohtinut: TÄÄLLÄ. Koska syymme ja/tai tavoitteemme lienevät hyvinkin erilaisia, niin vastauksia kysymykseen miksi on useita. Joku saattaa sijoittaa vain uudisyksiöihin, joitain voi kiinnostaa enemmänlon omakotitalot. Okt vs yksiö aiheesta olenkin aiemmin kirjoitellut TÄÄLLÄ


MIKSI? Se on kuitenkin se ydinkysymys.


On totta että aloittaminen on hankalaa, varsinkin kun asuntosijoittaminenkin vaatii aika paljon sitoutumista. Aikaa, rahaa ja vaivaa palaa. Jotta voi edes aloittaa on lähes ensisijaisen tärkeää tietää se oma syy: MIKSI? Aina vastausta ei läydy valmiina ja matkallakin se voi monesti vaihtua. Aloittamisen syyt on hyvä tiedostaa ja samalla tarkentaa sitä omaa keskittyneisyyttä. Sama pätee esimerkiksi asunnon valinnassa: miksi juuri se? Toisessa voi excel näyttää suunnan ja toisessa taasen ratkaisee sijainnin ja vuokrattavuuden helppous. Jokin kohde voi olla verotuksellisesti järkevää.


Jos kohteiden osalta vielä päätyy niinkin onnelliseen tilanteeseen, että on valinnan vaikeutta. Eli hyviä kohteita on useampia. Niin tällöin miksi on vieläkin tärkeämpi kysymys. Asuntosijoittaminen kun on monipuolinen laji, niin lähestymistapoja on useita. Asuntosijoittamiseen kuuluu mm. tietynlaisia ”ilmaisia lounaita” (linkki) ja erityyppisillä asunnoillakin on merkitystä. Valitettavan harvoin pelimerkit riittävät useampaan kohteeseen kerralla. Välillä sekin lienee mahdollista, mutta silloin jälleen pyöritään saman kysymyksen parissa: miksi? Se on samalla riskienhallintaa. Miksi yksi kohde on toista parempi? 


Ydinkysymykseen ei ole yhtä oikeaa vastausta, mutta vastaus olisi hyvä löytyä. Vaikka sitä sitten pitäisikin vähän pintaa syvemmältä lopulta kaivella. Ja vaikka se sitten matkan varrella muuttuisikin. Kukaan ei asuntosijoita ”muuten vaan”. Toisaalta kuten melko usein: kukin tavallaan.


Oma ydinsyyni lienee vapaus ja vaikuttavuus. Vapaus tehdä tai olla tekemättä on oikein mielenkiintoinen. Se liittyy niin asuntosijoittamiseen kuin muihinkin töihin. Päämääränä on kiva ajatella, että töitä tekee kun niistä pitää. Toisekseen jos haluaa tehdä jotain muuta, niin se olisi mahdollista. Kuka kövisi töissä jos siitä ei saisi palkkaa tai palkkiota? Asuntosijoittaminenkin voi olla passiivista, mutta enemmän itse tehden voi enemmän vaikuttaa. Asuntojen flippaus vaatii paljonkin aikaa ja vaivaa, mutta perinteisessä osta ja pidä asuntosijoittamisessa voi mennä useampikin vuosi tapahtumatta mitään.


Eli ehkä joskus teen jotakin aivan muuta kuin nyt teen. Ehkä joskus hoidan asuntoimperiumiani aivan eri tavalla (vaikka NÄIN kun aiemmin olen kirjoittanut). Nimenomaan vapaus valita ja vaikuttaa omaan tekemiseeni ovat itselleni tärkeitä. Toki rahakin ratkaisee, varsinkin sijoittamisessa, ja niin on itsellänikin. Se on kuitenkin vain väline, ei itse tarkoitus. Tarkoitus on vapauttaa aikaa, jotta sitä pystyy enemmän ja paremmin viettämään perheen ja läheisten parissa.


Asuntosijoittamisessa voi sijoitukseensa vaikuttaa melko eritavalla kuin monissa muissa sijoitusinstrumenteissa. Samalla asuntosijoittaja ja vuokranantaja on melko iso osa asumisen ketjua. Vaikuttavuutta löytyy niin itse vuokranantajan käytäntöihin, muihin vuokranantajiin, asuntoon, vuokralaiseen, taloyhtiöön jne. Vuokranantajalla on varsin suuri ja unohdettukin rooli. 


On ollut hienoa kuulla, että olen auttanut vuokralaisiani oman asunnon polun löytämisessä kuin myös kiinnostumaan asuntosijoittamisesta ja aloittamaan sen. Vuokranantaja on myös valmentaja (kuten aiemmassa julkaisussa olen kattavammin TÄÄLLÄ kirjoittanut).


Kettu kiittää, kuittaa ja kumartaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti