keskiviikko 7. syyskuuta 2022

Asuntosijoittajan strategiaviikot

Viimeiset viikot ovat menneet varsin mallikkaasti mitä oivallisemmassa seurassa ja mahtavissa maisemissa. Akkujen latailu ja lomailu kuuluvat niin työssäkäyvän kuin sijoittajankin elämään. Niin osake- kuin asuntosalkkujen tulee osata pärjätä omillaan hyväkin tovi. Mielellään jopa vuosia, mutta siihen on vielä jonkunkin verran matkaa ja siitä syystä on hyväkin vähän istahtaa alas ja pitää pieni strategiakatsaus.


Olen aina ollut varsin tyypillinen DIY (ja kädet savessa) BRRRR (tai ORVUT) tyylinen asuntosijoittaja. Täten tituleeraankin itseäni The Vuokranantajaksi, vaikkei siihen juuri taida olla muuta perustetta kuin Twitteriin mennessäni vapaana ollut Vuokranantaja nick. Olen yhä varsin perinteinen ja tee-se-itse (DIY) vuokranantaja ja teen paljon itse, sittemmin olen oppinut paremmin delegoimaan ja toiminut enemmän työnjohdossa. Siinäkin lajissa on paljon opittavaa, mutta sitäkin oppia on jo kerätty.

Tekemällä oppii on varsin hyvä ohjenuora ja täten itse tehden näkee ja kokee parhaiten. Samalla se voi tuoda erilaista tasapainoa arkeen. Tasapainon lisäksi on välillä hyvä ymmärtää, että se pyrkii aika ajoin tönimään tasapainoilijan kumoon. Se kun on niin monet kerrat nähty, että asioilla on tapana sattua aina samaan aikaan. Tästäkin syystä olen opetellut enenemissä määrin projektinjohtoa ja erilaista konsultointia. Enenemissä määrin olen päässyt olemaan myös muiden päätöksenteon tukena. En ole itse enää vain oman onneni nojassa, enkä jätä muita yksin.

Veropäätöksen jälleen kilahtaessa postiluukusta voisin vain todeta, että verotus lienee oma yksi vahvuuksistani. Hajauttaminen kannattaa, erityisesti verotuksellisesti. Verotukseen syventyminen tulee jatkossakin pysymään vahvana painoalueena ja syvennyn entisestään myös yrityksen verotukseen. Alkuun saattaa olla että etenen pikkuhiljaa, mutta välillä voi tulla tilanteita kun hypätään suoraan syvään päähän.

Tekemällä on jo opittu ja aivan varmasti jatkossakin opitaan. Edelleen tykkään olla mukana kädet savessa, mutta jatkossa tarkoituksena on enenemissä määrin vaikuttaa taustalla ja vain tarvittaessa auttaa. Se vaan välillä on uskomattoman hauskaa tarttua lekaan tai sorkkarautaan ja panna tuulemaan. Sama pätee erilaisiin rakentelupalapeleihin, kuten vaikka Ikeapuuhasteluun. Omat rajoitteet on kuitenkin hyvä tiedostaa eikä tässä kukaan ole superihminen. Jalka poikki voi seisauttaa flipin aivan täysin ja pistää suunnitelmat uusiksi. Silloin on kuitenkin usein aikaa suunnitella.

Strategiapohdinta nosti jälleen ajatuksia asuntojen määristä, mutta ehkä asuntojen lukumäärän sijaan niiden arvot, velkavipu ja aidot eurot, joita ne tuottavat viivan alle ratkaisevat enemmän. 2000e/kk nettona voisi olla varsin toimiva työluku. Ongelmallisena asuntomäärän osalta pidän sitä, että toisen 10 asuntoa voi olla arvoltaan 2 miljoonaa euroa ja toisen 400 000e. Suuria summiahan ne molemmat, mutta niissä on vissit erot. Periaatteessa 2-3 hyvän sijainnin omakotitaloa voisi tuottaa tuon 2000e/kk nettona, varsin verotehokkaasti ja näkökulmasta riippuen melko vaivattomasti.

Jokin määrällinen tavoite lienee kuitenkin hyvä, joten otetaan nyt vaikka tavoitteeksi 8 asuntoa.  Aikajänne alle 3v.

Koska näitä lukuja tässä jo on niin tuottotavoitteena pitäisin perinteisen vuokratuoton kaavan osalta yli 5% tuottoja.

Olen aina pitänyt hajauttamisesta ja monipuolisuudesta. Saattaa tosin olla, että vielä jokin päivä tarkennan omaa strategiaani enemmän johonkin tiettyyn tyyliin, mutta "pelkkiin yksiöihin ja uudiskohteisiin" en luultavasti koskaan ryhdy. Pelkät omakotitalot? Miksei? Se monipuolisuus ja mahdollisuuksien kirjo on varsin houkutteleva. Vaivaahan jo niistä yhtiökokouksistakin on ja taloyhtiövaikuttamisesta. En siis koe omakotitaloa niinkään isompana vaivana, mutta erilaista tarkkuutta se vaatii.

Exit strategiat ovat yhä voimissaan ja Tönö mitä luultavimmin ja toivottavimmin saadaan toteutukseen syksyn aikana. Saattaa olla, että siinä tulee toteutumaan myyjärahoitus, mutta se on valintojen maailmaa. Tuotot eivät jää niin makeiksi kuin alun perin ehkä toivoin, mutta nyt lainoitusten muokkausten jälkeen saan pääomat jälleen vapautettua toivottavasti parempaan käyttöön. Erilainen uudelleenrahoitus kierros siis takana. Hauska puoli on myös jäädä seuraamaan aktiivisesti projektia sivuraiteille, koska Tönössä on vielä varsin paljon myöhempääkin potentiaalia. Tästä syystä haluan olla matkassa yhä mukana, vaikkakin jo isosti otankin jalan pois oven välistä ja luovutan päätäntävaltaa eteenpäin. Mitään korvamerkintää vapautuville varoille ei ole, tutkat ja tuntosarvet ovat kuitenkin aina päällä. 

Toinen exit on mahdollisesti edessä ehkä 1-3 vuoden kuluttua, riippuen täysin omassakin opiskelijaboksikäytössä olleesta kohteestani. Kyseessä siis sijoitusasunto nro 3 (linkki). Mikäli nykyiset vuokralaiset viihtyvät pidempään tai mahdolliset uudet vuokralaiset saa asuntoon saumattomasti saattaa tuokin ajanjakso pitkittyä. Kohde kuitenkin tuottaa sopivasti ja verotehokkaasti. Verotuksellisista syistä myös myynti on houkutteleva ajatusi. Myynti vaatii kuitenkin kohteessa kunnon kiillotuksen ja vähän enemmänkin fiksailuja, mutta toivoakseni myös alue ehtii kehittymään yhä positiivisempaan suuntaan.

Strategia on yhä varsin monipuolinen ja säätövaraa on varmasti vähän joka suuntaan. 

Kettu kiittää kuittaa ja kumartaa.


Aiempia merkitseviä strategiavaikuttimia ja täten blogijulkaisuja taustalla:

- Mikä määrä asuntoja riittää? 8

- Stratego? BRRRR ja vähän flippiä ja erilaisia kokeiluja

- Asuntosijoittaminen aloitetaan kysymyksellä: miksi? Vapaus

- Mikä määrä on liikaa? 8 työmaata

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti