maanantai 17. lokakuuta 2016

Sijoitusasunto nro 3, melkein kuin uudiskohde

Mennäänpä sitten seuraavaksi aiheeseen, joka puhuttaa paljon nykypäivänä - uudiskohteet. Tehdään uudiskohteista vielä pieni syrjähyppy loitommalle, eli tällä kertaa peruskorjattuun kohteeseen. Jos uudiskohteet ja niiden loputon paperipinous (viittaan siis esim. rakennuttajavastuuseen, rakennustapaselosteisiin, pohjapiirrustuksiin, materiaalivalintoihin ja vastuukysymyksiin) tuntuvat hankalilta, niin miettikääpä kohdetta jota myydään kuin uudiskohdetta ja "vastaa kunnoltaan uudiskohdetta".

Tosiaan kolmas sijoitusasuntotarkoitukseen hankittu kohteeni on peruskorjattu vuonna 2011. Harhaanjohtavuus alkoi heti myynti-ilmoituksesta, jossa ilmoitettiin rehvakkaasti talon vuosilukuna 2011. Pieniä kulmannostatuksia synnytti syvempi tutkailu ja saman taloyhtiön myynnissä olevat muut kohteet, joissa yhdessä mainittiin talon alkuperäinen ikä, noin 50-luvulta. Myös välittäjältä kysymäni tiedustelu tuotti lähinnä vastauksen "tämä nyt on yleinen tapa" ja yhtiöpapereistakaan ei täysin helpolla löytynyt alkuperäistä rakennusvuotta rakennukselle. Okei tuo taitaa oikeastikin olla melko yleinen tapa, mutta mites sitten jollei asiaa ole yhtään tuotu missään esille, niin onko ostajalla vastuu penkoa tieto esille vai onko jo hyvän asuntovälittämisen rajoja rikottu?

No eipä lähdetä nyt tuomitsemaan ketään hirteen vaan palataampa asiaan. Asunto oli ollut jo tällä kertaa pidempään tyhjillään viimeisen vuokrauksen jälkeen ja tällä kertaa selvisi nopeastikin, että myyjänä oli yritys. Eli tarkempi ja laajempi google haku suoritettiin ennen konkreettisempia toimenpiteitä. Yrityksen liikevaihto näytti laskeneen muutamia vuosia peräkkäin ja vedin johtopäätöksen, että tästäkin kohteesta halutaan eroon ja tinkivaraa toivottavasti löytyy.

Budjettini oli melko tiukka ja pyyntihintaan en kohdetta olisikaan ostanut. Kohde oli myös mukavuus- tai sanottaisiinko turvallisuusalueeni ulkopuolelta, eli ei kotikaupungistani. Kovan puntaroinnin jälkeen päätin lähteä tutustumaan kohteeseen, samalla tuli tutustuttua uuteen kaupunkiin ja asunnon lähialueeseen. Alue vaikutti rauhallisemmalta kuin google haku antoi ymmärtää, legendat elää vaikka aluekin elää ja muuttuu. Välittäjä kertoi, että myyjä oli jo tinkinyt hinnasta useita kymmeniä prosentteja... Hiki alkoi nousta, kun piti laskelmoida, että voiko vielä tinkiä ja miten oma budjettini sopi tähän. Päädyin kuitenkin tekemään tarjouksen.

Kävin samalla reissulla katsomassa myös toista kohdetta ja toiselta välittäjältä sai kivasti lisätietoa kaupungista, erittäin mukavaa palvelua pakko myöntää. Toisessa kohteessa vielä pyöriessäni soitti ensimmäisen kohteen välittäjä antaen vastatarjousta, olin jopa vähän yllättynyt. Myyjä suostui kuin suostuikin nipin napin tinkiini ja jouduin vain vähän tulemaan vielä vastaan, tosin jostain syystä myyjä lykkäsi myös autopaikan kauppaan.

Okei, taustasta vielä sen verran, että myyjä oli kuulemma kohteesta myynyt jo muutakin ja halusi nyt kokonaan kytköt pojes ja siirtyä muille maisemille, joten autopaikan lähestulkoon tuputtaminen sopi kuvaan, kovan tinkimisen lisäksi. Tosin itse en arvostanut autopaikkaa juuri miksikään, joten tein sen myös välittäjälle selväksi ja lopulta autopaikka tulikin kuin päälliskauppana mukaan. Olipahan autopaikka vielä vuokrattu ja mukiinmenevällä tuotolla. Kaupankäynnin loppupuolella oli mukavaa myös kuulla "ainiin myyjä unohtikin kertoa". Saa kyllä yleensä palan nousemaan kurkkuun, eikä tämäkään kerta ollut poikkeus. Asia koski kuitenkin vain juuri sitä, että autopaikka oli vuokrattu, uutinen antoi vapauden syvään huokaisuun ja tilannehan oli kannaltani jopa vieläkin parempi. "Turha autopaikka" alkoi heti tuottaa.

Tästä tuoreimmasta hankinnastani ehkä vielä myöhemmin lisää. Näemmä kannattaa tinkiä vaikka vähän pahalta tuntuisikin, liian härkiksi jos mennään niin mitä luultavimmin kohdekin menee sivu suun, nyt mentiin mitä ilmeisimmin hyvän maun rajoissa. Pääsin kuitenkin myyntihinnassa budjettiin ja otin uutta riskiä isommalla yhtiölainaosuudella oman lainan sijaan. Toivotaan, että vuokrattavuus pelaa ja vastike säilyy kohdillaan myös tulevaisuudessa.

KKKK
.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti