sunnuntai 23. lokakuuta 2016

Vuokranantajan ilmaiset lounaat

Jos saan vuokraa 500e ja kuluni: vastike, vesi, sähkö ja laina (korko+lyhennys) ovat myös 500e = (pääoma) tuloni 0. Onnea matkaan selittämään asiaa verottajalle. Entäpä taloyhtiön lainan verovähennysoikeus vuokratuloista? Voisin kuvitella, että siinäkin mennään suurimmaksi osaksi metsään tietämättä mitkä ovat tulouttamisen ja rahastoinnin erot. Suoraviivaisin ajattelutapa ei aina (tai yleensä) ole oikein.

Vuokranantajan elämä ei ole riski- ja verovapaata luksusta, vaan selvittelyjä, verolappujen täyttämistä,  verojen maksamista ja kämpän kunnon puolesta pelkäämistä (JOS asukkivalinta osuu huonosti). Pahimmassa tapauksessa oma maksukyky menee ja kämppiä voi joutua myymään pakosta ja polkuhinnalla, koska joku tai ehkä useampi kuin yksi vuokralainen osoittautuukin painajaiseksi ja tulojen saaminen kestää liian kauan tai ne jää saamatta. Tottakai tuottoakin syntyy, mutta niistä tosiaan maksetaan veroja. Valitettavasti sitä asuntolainan lyhennystä, joka kuitenkin on omaisuuden kerryttämistä, ei saa vähentää verotuksessa. Yhtiölainan tulouttaminen on eri asia. Sekin kannattaa vaikka googlettaa ensin ja oppia lukemaan yhtiön talouspapereista. Kyllä siitäkin sitten joskus menee ne verot.

Kulut ovat kuluja, jotka ovat selkeästi perusteltuja ja syntyneet asunnon vuokraamisesta tai asuntosijoittamisesta. Vuokranantaja tarvitsee esim. puhelinta ja nettiä, mutta ei niitäkään kaikkia saa 100% vähennettyä. Asuntosijoittaminen ei ole oikotie onneen ja vuokranantajaksikin ryhtyminen vaatii kanttia ja toisaalta jonkin verran (tai aika paljonkin) selvitystyötä.

Takki auki kaljan ääressä avaimet käteen ja vuokra käteisenä lapaan ei ehkä nykypäivänä enää onnistu, enkä usko että lopputuloskaan olisi välttämättä vuokranantajan mieleen. Ensinnäkään verottaja ei tykkäisi, koska tuloja voisi jäädä ilmoittamatta, toisaalta vuokralainen voisi laittaa tunnon tuskitta ja seuraamuksitta kämpän tuhannen pillun päreiksi (anteeksi karkea kielenkäyttöni).

Ei niitä ilmaisia lounaita vuokranantajillakaan ole, tai no voi olla, että olen jotain löytänyt, mutta palataan niihin myöhemmin. Tutustukaa asunto-osakeyhtiölakiin, vero-ohjeisiin ja aiheisiin, jotka mietityttävät, muutoin voi tulla ikäviä yllätyksiä ja niissä ei itkut auta. En itsekään vielä osaa sanoa tekeekö veroilmoitusta täyttäessä mieluummin mieli itkeä vaiko nauraa. Onnea matkaan! (Sitäkin todella tarvitaan).

KKKK

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti