keskiviikko 2. marraskuuta 2022

Rahaa rahan takii

Kitupiikki, pihi, nuuka, tiukkis, säästäväinen, tarkka…. Mitäs kaikkia sanoja olisikaan matkan varrella voinut käyttää kuvastamaan omaa rahankäytön alkutaivalta. Joku voisi vielä väittää ahkeraksi, ja onhan niitä työpaikkoja ollut parhaimmillaan samanaikaisesti 5-6. Tulihan työvuorojakin välillä tehtyä peräperää. Toisaalta kun oli tottunut tekemään fyysistä työtä (treeniä) 20-24h/vko koulun ohessa niin eipä tuo juuri missään jäähdyttelevälle urheilijalle tuntunut.Ajan myötä rahan arvo kuitenkin alkaa muuttamaan muotoaan. Rahaa ei enää tarvitse rahan takia, vaikka rahan tekemisen taidon ymmärtäminen auttaa varsin hyvin. Mutta kuten lopulta kovin moni varsin varakaskin on joskus tainnut todeta, niin tärkein valuuttamme ei ole Bitcoin, eikä edes dollari taikka markka, vaan aika. Terveys on toinen tärkeä. Toimistohommat eivät ole fyysisen ja henkisen työn aiempaan yhdistämiseen verrattuna juuri mitään, mutta kuormitus tulee varmaankin suuremman ymmärryksen kautta. Aikaansa oppii ymmärtämään ja arvostamaam eri tavalla. Ja kuten kotona niin onhan siellä töissäkin välillä (ja joissain tapauksissa valitettavan usein) varsinaisen lastentarhan meininkiä. On siellä myös hauskaa, mukavaa ja merkityksellistäkin. Ei unohdeta sitä puolta.


Olen saanut paljon perheeni ja läheisteni kautta. Aku Ankka ei siis ole ainut oppini lähde, vaikka joki pieni osa ehkä myönnetäköön sinnekin.


Alkuun ehkä tuntuu, että rahaa tehdään rahan takia ja toiseksiin saavuttaakseen ”maallista mammonaa” tai sen kautta ”statusta”. Raha mahdollistaakin paljon ja yleensä työuraa alotellessa palkka ei ole huipussaan, joten oravanpyörää pyritään juoksemaan nousujohteisesti. Raha ei ehkä tee onnelliseksi, mutta se mahdollistaa paljon. Ymmärrän miksi taloudellista vapautta tavoitellaan. Raha ei ratkaise kaikkea vaikka se paljon auttaakin ja tuo tietynlaista vapautta.


Aika on rahaa ja aikamme täällä on rajallista.


Tavoitteita kun on hyvä asettaa, niin mikä on oma lukusi?


Oma nettovelaton lukuni lienee miljoonan luokkaa. Omaa asuntoani en ehkä tähän kuitenkaan laskisi, koska sen tuotto on lähinnä asumishyvää ja henkistä pääomaa. Niitä ei kuitenkaan sovi täysin unohtaa: omankin asunnon voi kääntää tuottavaksi ja mahdollinen muu järjestely toisi vaihtoehtoiskustannuksia jollei oma asumus olisi oma.


Raha se maailmaa pyörittää, mutta raha ei ole kaikki kaikessa. Prioriteetit kuntoon ja jo tehty raha tekemään lisää rahaa.


Kettu kuittaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti