torstai 24. marraskuuta 2022

Verotusta ja verovähennyksiä

 Yhä iänikuinen tavoitteeni on saavuttaa niin verotehokas sijoitustoiminta, että verot lähes automaattisesti tulee minimoitua. Automatisointi tarkoittaa sitä, että oma exelini ja listaukseni olisi aidon oikeasti niin puhdas, että sen voi lähes ajattelematta vain täydentää: Data goes in results come out.


Verojen minimointi on siis hyvinkin tavoitteellista.


Asuntosijoittamisessa verohyötyjä on useita, mainittaen vaikka alkuun taloyhtiölainat. Harvassa sijoitusmuodossa omaisuutta kerryttäen, sijoitusvipua lyhentämällä voi saavuttaa vähennyksiä yhtä tehokkaasti. Erittäin tehokas ja erittäin hyödyllinen keino pienentää verotaakkaa. Hajauttaminen kannattaa myös tässä lajissa, jotta esim. taloyhtiölainat eivät kiristä liikoja jos markkina menee väärään suuntaan. Toisekseen välillä voi olla tilanteita joissa korkean taloyhtiölainan myötä  verotuksellisesti jää asunnosta tappioita. Nehän voikin vähentää vaikka muista vuokratuloista/pääomatuloista.


Sijoittajan on siis mahdollista päästä kateuslistoille, mutta siitä on myös helppo haihtua kokonaan pois. Tuloja on, mutta ne on järjesteltävissä niin että kulut vievät leijonanosan. Osalla näin saattaa ollakin, koska asuntosijoittaminen vaatii välillä isojakin panostuksia. Joskaan sitä ei voi pitää toivottavana tavoitteena. Kulut ovat aina kuluja.


Otetaan vaikkapa elävä esimerkki omasta asuntosalkusta: Projekti tönö. Omakotitalo flipflop, kesto n. 1v 9kk. Projektin aikana vain kuluja, parhaimpana (lue: pahimpana) viikkona kuluja sellaiset 20te. Tulot loppupäässä parissa erässä, koska energiaremonttiavustus myönnettiin täysimääräisenö (ARA 6000e). Ja suurempana sitten myynti, eli kauppahinta.


Projektin kesto nyt oli mitä oli ja se on vain oman toiminnan tulosta eli osittain jopa tarkoituksettoman tarkoituksellista. Oikein oivallinen tapa kuitenkin jälleen testata omaa taloutta. Eli kauanko voi vain laittaa kohteeseen lisää rahaa ennen kuin tuottoja alkaa tulla?


Kaikkien kohteiden remontit eivät voi/saa venyä. Toisaalta kaikkien kohteiden kassavirrankaan ei ole kannattanut olla pakkasella. Nousevien korkojen ja kulujen aikaan saattaa pärähtää näpeille. Hajauttaminen siis usein kannattaa.


Yhä jatkan verovähennyksien metsästystä ja pidettäköön Black Fridayta taas yhtenä välietappina. Halpoja tai ehkä ainakin halvempia hankintoja, mutta toki tarve edellä. Kulut ovat yhä aina kuluja. Jos kuitenkin toimintaa voi parantaa ja tehostaa, niin hankinnat ovat yleensä perusteltavissa. Verovähennysmahdollisuudet kannattaa kunkin tarkistaa. Yrityksille (ehkä) helpompaa, mutta kyllä ne yksityishenkilönäkin onnistuvat kunhan perusteet löytyy.


Verokettu kiittää ja kuittaa jälleen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti