sunnuntai 17. joulukuuta 2023

Reaaliosinkoja ja mahdollisuuksia

Sijoittajien maailmassa yhtiökokoustarjoiluista puhutaan leikkisästi reaaliosinkoina. Asuntosijoitusmaailma toimii vähän samoin. Joskin tarjoilut lienevät vähän eri tasoa kuin pörssiyhtiöillä. Toisaalta taloyhtiöiden yhtiökokouksissa ei enää toviin ole välttämättä tarjoiltu mitään ja käsittääkseni tarjoilut ovat ainakin maltillistuneet muuallakin. Ehkä kuitenkin yhtiökokouksissa on muutoinkin hyvä käydä pääasiallisesti tiedon- ja vaikuttamishaluisena kuin kahvijanoisena.


En ole varmaan yli kymmeneen vuoteen metsästänyt taloyhtiökokouksia niiden ilmaisten pullien taikka kahvien takia. Toisaalta olen aina käynyt yhtiökokouksissa tutustuakseni taloyhtiöön, sen väkeen, pitääkseni huolta omaisuudestani ja vaikuttaakseni asioihin. Tarjoilut ovat olleet lähinnä plussaa. Viimeisimmässä kokouksessa oli tarjoiluiden osalta kyllä ihan kiitettävä kattaus aina joulutortuista kakkuihin. Niistä en tiennyt etukäteen, priorisoin osallistumista kokoukseen, koska asialistalla oli noin 4 miljoonan euron putkiremontin hankesuunnitelman esittely. Autoin kuitenkin parhaani mukaan välttämään hävikkiä. Ehkä kattavampi anti osaltani oli kuitenkin tämän markkinatilanteen mahdollisuudet putkiremontin etenemisen osalta. Siinäkin tavoitteena askelmerkit joilla mahdollistetaan 6 numeroiset säästöt heti alkuun ja jatkossa.


Kymmenisen vuotta sitten kävin aikalailla kaikissa yhtiökokouksissa joita vastaan tuli. Hallituspaikkojakin oli jokunen. Kahdessa putkiremontti hankkeessakin olen ollut hallitusroolissa, opettavaista puuhaa. Nykyään olen valikovampi. 


Toki isommat remontit ovat varsin hyviä motivaatiotekijöitä mennä vaikuttamaan. Putkiremontissa (eikä monessa muussakaan isommassa remontissa) mm. vuonna 2024 ei todennäköisesti kannata himmailla ja odotella. Vanhat putket kun sanovat itsensä joskus irti luoden äkillisiä lisäkustannuksia. Toisekseen tekijöitä saattaapi saada nykyisen markkinatilanteen myötä paremmin kuin hyvin, täten hinnatkin voivat olla kuumaan rakentamisaikaan verrattuna maltillisemmat. Suunnittelua ja tarkkaa taistatyötä en missään nimessä sivuuttaisi ja sille on arvonsa. Ei siinäkään hidastella tarvitse. Ihmettelen vain useampaakin puheenvuoroa jossa ajatuksena, että himmaillaan ja kattellaan.


Olihan se mielenkiintoista päästä niin kokouksessa kuin kokouksen jälkeenkin myös tarkemmin taloyhtiön tontille selviteltyyn lisärakentamishankkeeseen. Mielenkiintoisia ja isoja hankkeita siis viritteillä. 


Perushommat kun on jo nähty ja ihan kaikissa yhtiökokouksissakaan ei tule enää käytyä. Valikointia kannattaa harjoittaa ja priorisointia tehdä. Edelleen silti painotan, että omasta omaisuudestaan kannattaa pitää huolta ja asioihin voi halutessaan (ainakin yrittää) vaikuttaa.


Isojen asioiden äärellä, vaikka isommat remontit ja mm. putkiremontit suunnitteluineen ja toteutuksineen alkavatkin olemaan perustekemistä. Blogini taitaa yhä olla laajuudessaan ja kattavuudessaan aiemman putkiremonttiseurannan osalta sitä kärkikastia. Muuta yhtä tarkkaan ja kattavaan putkiremonttiin pureutuvaan somejulkaisuun en ole törmännyt. TÄSTÄ siis pääsee aiempaan hankeeseen ja sen tarkennuksiin. Lisärakentaminen (tai siihen liittyvän tontin/rakennusoikeuksien myynnit) taloyhtiön rahoitusratkaisuna ovat myöskin harvinaisempaa herkkua ja nyt niihinkin pureudetään täällä jatkossa.


Pidetään siis yhä jatkossakin huolta omasta omaisuudestaan, nautitaan tuotoista ja reaaliosingoista sekä tutkitaan mahdollisuuksia. Mielenkiintoisia aikoja ja varmasti jälleen mielenkiintoista tarinaa seurattavaksi. Stay tuned!


Kettu kiittää, kuittaa ja kumartaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti