tiistai 24. toukokuuta 2016

Vinkkejä asuntosijoittajalle (siis itselleni), monivalintatehtävä ja palapeli

Nykyään sijoitusasunnon valinta vaatii jossakin määrin luovuutta, varsinkin kun apajilla on niin paljon muitakin ottajia. Itse pidän verkkoja vesillä kaikilla suunnilla, en pelkästään etuovi.comissa tai lue vain perjantaisin postiluukusta kolahtavaa jokakoti-lehteä. On sitä tullut käytyä muutamissa pakkohuutokaupoissakin käräjäoikeudessa. 

Yleensä jo asunnon ostoaikeissa ollessani alan tiedustelemaan tutuiltani heidän tuttujen mahdollisia vuokra-asunnon tarpeita ja laitan verkot vesille. Lainan raamit olen yleensä neuvotellut etukäteen, joten jos helmi tulee vastaan on siihen mahdollisuus tarttua. Hyvällä tuurilla voi olla se puskaradion kautta hommattu ja vähän haastateltu vuokralaiskandidaattikin valmiina. Tällöin sijoitus on helpommin ja nopeammin saatavilla tuottamaan.

Pelkästään ulosmitatun huoneistön näyttö on eriskummallinen kokemus, sillä yleensä ei tiedä mitä odottaa. Näissä kohteissa kuvat eivät välttämättä vastaa tuhatta sanaa. Hajut lienevät se yleisin yllättäjä, sillä yhdessä tapauksessa astuessa rapun pääovesta sisään kolmannen kerroksen yksiö kärysi ulos asti. Okei asunnon ovi oli auki ja ruuhkaa tulvi käytävälle saakka (tupakan käryn mukana), ilmeisesti todellinen helmikohde!

Näytöissä kuitenkin kannattaa käydä ja kotiläksyt ja soitot isännöitsijälle ja/tai hallituksen puheenjohtajalle kannattaa tehdä. Mikäli näytöillä näkyy naapureita, jotka vaikuttavat puheliaan sorttiselta niin siitä vaan juttusille. Jokaista ovikelloa ei kannata tunkeillen mennä soittelemaan, ollaanhan sitä nyt Suomessa. Mutta olen tosiaan omillakin kotikulmilla saanut kutsun (vai kutsunut itseni, väliäkö sillä) kolmen naapurin asuntoa ihmettelemään.

Mututuntumalla, fiiliksellä taikka vainulla (miksi sitä nyt kukin haluaa kutsua) lähtiessä kaupoille voi helposti sohaista ampaispesään saamatta tippaakaan siitä herkullisestä hunajasta. Eli siis tekemättä kunnolla niitä läksyjä, aina yhtiöpaperit syyniin jollei nyt jokaiselle yhtiön päättäjälle jaksaisi soitella Kaippa sitä helpolla yli tilikorkojen tuottoihin pääsee kiinni, mutta riskinsä siinäkin, lainalla ostaessa sitäkin enemmän. Ilmaisia lounaita ei tästäkään sijoittamisen lajista löydä, vaikka lehdet ja muut mediat ja ties ketkä niin lähes huutavatkin. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti