sunnuntai 6. marraskuuta 2016

Vuokravälittäjä vai mää itte?

Kuumin vuokralaisten asuntoetsintä lienee nyt aikalailla kokonaan ohi, moniko asuntosijoittaja vuokraa itse ja moniko käyttää välittäjää? Onko asia käytännössä se ja sama? Aikaa, vaivaa ja rahaa kulunnee valinnasta riippuen vähän eritavalla.  

Asuntosijoittamista aloittelevana kävi muutamankin kerran mielessä laittaa ammattilainen asialle vuokraamaan hianoa asuntoani. Riskitöntä vai vastuutonta? Riippunee jälleen hyvin useasta seikasta ja siitä kuinka paljon itse haluaa nähdä vaivaa ja liata käsiään (ja kuinka pihi olen). Kohdallani ainakin pätee, että halvalla ja tee-se-itse.

Yhä edelleen silloin tällöin, kun kohteeni tulee jälleen vuokrattavaksi, pohdin eroa vaivattomuuden ja omaehtoisen vuokralaisvalinnan välillä. Asun samalla paikkakunnalla kuin kohteeni ovat, joten ratkaisu on ollut yleensä melko yksinkertainen. Ja kuten julkaisuistanikin on jo varmaan käynyt ilmi, tykkään tehdä itse ("mää itte"-asennetta), näen hedelmät helpommin ja ainakin tiedän ketä viime kädessä syyttää. Tosin itseähän siinä yleensä kuuluu syyttää jos välittäjä nyt on sattumalta huonon vuokralaisen löytänyt tai vuokralainen jotain toilailee (on kyse sitten jatkuvasti vuotavasta hanasta tai hätäinen lähtö tai vuokrien maksamatta jättäminen ja häätö). Harvemmin välittäjää vastuuseen saa virheestä, mikäli sellaista edes on syntynyt. Lienee yleensä vaan huonoa tuuria tai liian vähäistä seurantaa.

Itse vuokraamalla pääsee myös paremmin vuokralaiskantaan ja oman asunnon kiinnostavuuteen kiinni. Tykkään olla persoonallinen ja tutustua mieluisimpiin asunnon hakijoihin. Tuleehan siinä vastaisuuden varalle laitettua verkkoja vesille sitäkin kautta. Eiväthän kaikki saa asuntoasi ja jos annat hyvää kuvaa niin kyllä minulta ainakin välillä kysellään perään, että muutosta olisi tulossa, olisiko vapaana jotain? 

1-2kk vuokra vuokravälittäjän (no okei välitysfirman) taskuun ja "tuurilla" vielä pommi vuokralaiseksi niin vuokranantaja kiittää. Kiitän kun olen valinnut itse vuokralaiseni, joka vielä ilmoittaa vioista, korjaa tai tarvittaessa pyytää korjauttamaan niitä ja vielä kehuu kämppää. Kuittaan hymyssä suin kun vuokralainen asiallisesti ja fiksusti ilmoittaa elämäntilannemuutoksistaan ja muuttoaikeistaan ajoissa. 

Ei mitään pahaa sanottavaa välittäjistä, kun en itse ole vielä käyttänyt. Ei mitään pahaa sanottavaa omatoimisesta vuokraamisesta, leppoisaa hommaa, kun homman osaa. Jinx ja koputetaan puuta.

KKKK

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti