tiistai 28. maaliskuuta 2017

Asunto ja auto, tekniikkaa eri mittakaavassa

Kumpi hankitaan ensin? Kumpi syö enemmän rahaa? Kumpi ainakin vakuutetaan? Kummasta pidetään parempi huoli?

Kumpi on parempi sijoitus? Kumpi sitoo enemmän omaisuutta? Kumpi kannattaa vakuuttaa ja huoltaa? Kumpi on pakollinen?

Ehkä jopa liian itsestäänselvä erottelu (ilman ehkä muutamia pilkunviilaajia, jotka voivat vääntää kyssäreitä suuntaan ja toiseen). Auto vastauksena ylempänä ja asunto alempana. Usein käyttämäni vertaus auton ja asunnon välillä on yksi lempiaiheistani. Myönnän olevani puolueellinen ja kallistuvani enemmän asunnon suuntaan, mutta myönnän myös, että autoissa on nykypäivänä aivan uskomatonta tekniikkaa ja ne kykenevät uskomattomiin suorituksiin. Tekniikka on toteutettu myös melko kompaktiksi ja edullisesti, joka mielestäni luo autoja suuremmat mahdollisuudet.

Auto on nykypäivänä ja ollutkin aina todellinen ihmeotus purkissa, sisältäen käsittämättömän määrän tekniikkaa ja ominaisuuksia, hyvin pienessä tilassa. Mietitäämpä niitä mahdollisuuksia, joita autoista voisi viedä asumiseen? Ääniohjaus, ilmaisimet energiakulutukseen ja veden kulutukseen, antureita vaikka mihin, kosteusarvo-, hiilidioksidimittarit, automatisoitu valaistus, ja älynäytöt kertomaan nämä kaikki ja helpottamaan säätöjä. Auto ilmoittaa vioistaan, miksei siis talokin? Huoltokutsu lähtee automaattisesti, ovi avautuu, kun asukkaan älypuhelin tai -laite on tarpeeksi lähellä.

Teslan käytössä olevat akut voisi valjastaa energiakatkosten aikana toimimaan varalähteinä. Tämä toimeisi luultavasti jo esimerkiksi turvaamaan omakotitalon perustoiminnot (lämmitys, jääkaappi, tms) katkoksen aikana. Nämä olivat joskus tieteiselokuvissa kaukana saavuttamattomissa olevia ominaisuuksia, mutta nyt ne ovat löytäneet tiensä jo autoteollisuuteen, miten ne saataisiin myös asumiseen?

Tekniikka on olemassa jo ja käytössäkin (melko pienessä määrin) myös asunnoissa ja asumisessa, mutta miten ne saataisiin suuremman yleisön tietoisuuteen ja vaikka uudistuotantojen normeiksi. Rakentaminen maksaa, mutta ehkä maksaisin vähän lisää jos saisin näitä utopistisia ominaisuuksia. Tuottoja tehdään vuosikymmeniä vanhoilla tekniikoilla, niin motivaatio kehittyä ei liene kovin suuri. Kuluttajakaan tosin ei lieni kovin mielissään, mikäli joutuu maksamaan vielä lisää, vaikka saisikin mukana makeaa tekniikkaa. Ja maksanee se itsensä takaisinkin esim. energian ja ajan/vaivan säästönä.

Asumista ja siihen liittyvää tekniikkaa eteenpäin samalla tahdilla kuin autoissa? Lienee jo mahdollista, lienee jopa kannattavaa... Ehkä siis siirryttäisiin kehittämään myös asumisen ja siihen liittyvän kulutuksen tottumuksia. Ainakin sähkölasku ja luonto kiittänevät, luultavasti myös asukkaat.

Nyt laput silmille ja pikku lepohetki, vai ovatko nämä sittenkin VR lasit...?

KKKK

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti