tiistai 23. tammikuuta 2018

Putkiremontin varrelta

Putkiremontti on työläs, kallis, kauhea ja ärsyttävä asia ja siitä riittää asiaa. Samalla sen eteneminen opettaa, valistaa ja vääjäämättä tuo putkiremonttitaakan taaksepäin jättämisen helpotuksen yhä lähemmäs. Remontit nyt yleensä tuppaavat paisumaan ja sisältävän yhtä jos toista kommellusta. Ja olenhan tuonutkin matkan varrelta esiin erilaisia vaiheita (esim. täällä), rooleja (täällä) ja asbestikauhisteluita (täällä).

Remontin edetessä on ollut hyvä huomata millaisia tekeleitä ihmisiltä asunnoistaan saattaa löytyä ja mitä "hyviä" ideoita paljastuu näin suurten taloyhtiöremonttien yhteydessä. Ensimmäinen kolmannes remontista valmistui ennen vuoden vaihdetta ja tähän mennessä on löytynyt mm. seuraavanlaista:

1) Suihkuhuone eteisestä. Yritystä oli, mutta taso ei päätä huimannut, mitä nyt muutamia huonoja  (ja puuttuvia) saumauksia jne. No big deal?  Eikö eteisen kaapin paikalla kuulukin olla suihku...? Eteisen kaappi olikin sitten suihku- ja kylpyhuoneen välissä. Jos pesukone ei mahdu kylpyhuoneeseen niin olisiko ollut helpompaa (ja jopa halvempaa) siirtää pesukone eteisen puolelle suihkun sijaan...?Tarkastuspöytäkirja puutteineen löytyi, mutta lopullinen tarkastus oli tainut jäädä tekemättä, eli puutteita myös taloyhtiön toimissa.

2) Oma-aloitteinen (itse tehden) keittiöremontti. Juu kyllähän joka paikassa toitotetaan, että putkirempan yhteydessä uusiksi vaikka koko kämppä, samalla vaivalla menee ja jopa normaalia halvemmalla. Toisaalta asbestilaki on melko oleellinen tekijä ja pääurakoitsija voi torpata ulkopuolisen urakoitsijan käyttämisen. Onni onnettomuudessa, että asbestia ei jälkikäteen tehtyjen testausten yhteydessä todettu olevan.

3) Sähkökyhäelmät varsinkin keittiöissä ja myös muualla, välillä jopa kylppärissä suihkun vieressä. Vaikka olisikin sitten IP666 pistorasia, en silti laittaisi sitä suihkuun... Rakennussäännöksiin ja ohjeisiin kannattaa oikeasti tutustua. 

En tiedä voiko sanoa, että tyhmä saa olla jos sillä teloo tai tapattaa lähinnä vain itsensä, toisaalta ei sekään fiksua ole. Se vain tuntuu olevan ajatusmaailmana harvinaisen usein. Ymmärrän että monissa tapauksissa asioiden tekeminen by the book (varsinkin Suomessa) on harvinaisen tuskaista ja saattaa tuoda paljonkin lisälaskua. Toisaalta terveys ja turvallisuus ovat asioita joista ei kannata tinkiä.

Tein itse ja säästin? Mietippä vielä uudestaan...

Kettu kuittaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti