keskiviikko 23. toukokuuta 2018

Tonnin tunti

Palautin aikalailla viikko sitten veroilmoitukseni ja kyllä siihen taas meni jokunen tunti... Kaikkiaan aikalailla 3,5h... Se lienee tämän vuoden vuokranantajan hommani suurin "urakka". Toki olen aktiivisesti osallistunut vuokrakaksioni putkiremonttiprojektiin ja siihen on uponnut varmasti myöskin useita tunteja. Toisaalta jokatapauksessa pitäisin omaisuudestani huolta. Veroilmoituksen tekemiseen ilman pääomatuloja menisi vain murto-osa ajasta.

Suoraan sanottuna valehtelisin jos väittäisin, että veroilmoituksen tekeminen vei osaltani vain 3,5h. Vuoden mittaan olen keräillyt kuitteja, laskuja ja lisännyt ne kirjanpitooni, jotta ne ovat hollilla verottajan niitä vaatiessa. Kirjanpitoon kuluneen ajan olen laskenut kaavalla 2min/tosite, toki veroilmoitusta tehdessä ne kävin läpi. Tositteita kertyi yhteensä noin 60kpl, joten aikaa kului 2h (60x2min=120min). Tämän lisäksi seurailen verotukseen liittyvää keskustelua ja pyrin tarkistamaan verottajan ohjeet ja mahdolliset muutokset ennen veroilmoituksen tekemistä. Tähän seurantaan ja tsekkailuun laskelmoisin kuluvan noin 5-10h/vuosi. Sanoisinkin, että viime vuoden veroilmoituksen tekeminen osaltani vei noin 10-15h.

Juristit laskuttavat/tienaavat useita satasia tunnissa, samoin lääkärit, tilintarkastajat ja mitä näitä nyt onkaan. Tavallinen tallaaja voi päästä hyville "tuntipalkoille" miettiessään verovähennysmahdollisuuksiaan taikka täyttäessään huolellisesti veroilmoituksensa. Erityisesti sijoittajille, asuntosijoittajille ja vuokranantajille veroilmoituksen huolellinen tekeminen on lähes yhtä antoisaa kuin itse sijoittaminen (ainakin itselleni). Varmistinhan minä verottajalta, että miten Aku Ankka tilauksenkin voisi vähentää verotuksessaan (linkki verottajan vastaukseen). Verottaja vie tuotoista melkolailla kolmanneksen. Jos sen voisi vaikkapa puolittaa olisi mahdollista säästää jopa tonneja.

Siihen on syynsä miksi yritysveroneuvojat ja verojuristit tienaavat maltaita, sillä he voivat auttaa säästämään miljoonia. Siihen on syynsä miksi sijoittajan kannattaa pitää verovuoden mittaan kirjaa omista sijoittamiseen liittyvistä kuluistaan, sillä niistä puroista voi kertyä ja yleensä kertyykin kiitettävä virta, jolla pienentää omia verojaan. Ei ehkä miljoonien säästöihin päästä, mutta satasien ja tuhansien säästöt kyllä pitävät suupielet ylhäällä ja mielen virkeänä.

Tavoitteena vielä jokin päivä päästä tonnin tuntiin, eli huolellisella veroilmoituksen täyttämisellä päästä, ei vain satasien, vaan tonnin tai tuhansien eurojen säästöihin. Tulihan tuossa viime vuodeltakin jo tuhansia kilometrejä kaikenmaailman yhtiökokouksissa, työmaakokouksissa ja näytöillä/katselmuksilla hyppiessä.

Vain veroilmoituksen täyttämiseen kulunutta aikaa ajatellen tonnin tunti ei jäisi varmastikaan kovinkaan kauas. Kokonaisuus huomioiden, eli 10-15h työmäärä, tonnin tunti olisi jo melko utopiaa. Toisaalta 10-15te säästöt kuulostavat houkuttelevalta, joten jatkossakin todellakin jaksan panostaa veroilmoitusteni tekemiseen.

Verokettu kuittaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti