tiistai 8. toukokuuta 2018

Yhtiökokouskausi parhaimmillaan

Keväisin pidetään enemmän tai vähemmän huolta omasta (yleensä) suurimmasta varallisuuserästä, eli asunto osakkeesta. Yhtiökokouksissa kannattaa käydä vaikuttamassa ja tästä onkin ollut viime vuosina ihan positiivista pöhinää aina mediassa asti.

Jollet itse pääse paikalle, kannattaa joku luotettava henkilö laittaa valtakirjalla omaa näkemystäsi paikkaamaan, tai vaikka ihan silmä- ja korvapariksi kokoustamaan puolestasi ja nuuhkimaan tunnelmaa. Yhtiökokouksiakin löytyy laidasta laitaan, yleensä mennään peruskaavalla ja keskustelua taloustilanteen läpikäynnin jälkeen lähinnä nostattavat siisteys, parkkipaikat ja naapurisopu/-eripura. Siitä huolimatta asialistoilla voi olla sellaisia asioita joissa kunkin omistajan kannattaa olla antamassa oma äänensä ja/tai mielipiteensä. Ja vaikka mitään ratkaisevaa tai päätettävää asialistalla ei olisikaan saa kokouksessa hyvän kuvan yleistilanteesta ja yleisestä tunnelmasta yhtiössä. Vuokranantajalle nämäkin "turhat" keskustelut ja huutelut antavat tekemättömyyttä kattavamman kuvan yhtiöstä ja vallitsevista fiiliksistä.

Yleensä kokouksissa käy vain suppea sama porukka joka vuosi. Hallitus on yleensä aika hyvin edustettuna ja tietyt huutelijatyypit, joilla ei kuitenkaan ole mitään fiksua sanottavaa, tai ainakaan mitään kehitysideoita sellaisia kysyttäessä. Se nyt vaan on ilmeisen kivaa huudella.... Poikkeuksina lienvät suuremmat remontit, kuten putki- tai julkisivuremontti, jolloin omistajat oikeasti heräävät ja päätyvät remonttikokoukseen jopa paikanpäälle. Suuret remontit ovat suuria asioita, mutta kyllä ihan yleisestikin olisi hyvä pitää jatkuvaa huolta omasta varallisuudesta. Auto kyllä huolletaan ja katsastetaan. Mites on asuntojen laita? Hyvä jos yhtiökokouksissa jaksetaan käydä...

Yhtiökokous on parhaimmillaan (vai pahimmillaan) kunnon sirkus. Hypitään aiheesta aiheeseen, joku huutelee jokaisesta asiasta, hallitusta epäillään ja haastetaan, mikään ei ole hyvin. Toisaalta mitään uusia ideoitakaan ei ole antaa ja eniten harmittaa naapurin Pirkon tai Pekan touhuilut. Puheenjohtajalla saattaa olla oikeastikin kädet täynnä pitäessään kokousta edes jokseenkin aisoissa. Se kuitenkin on puheenjohtajan tehtävä ja tuppisuunakaan ei kannata yleisiä huutelijoita kuunnella. Toisaalta jollei hallitukselta tai isännöitsijältä saa kunnon vastauksia asiallisiin tiedustuihin voi päätellä, että onko kaikki hyvin ja tulisiko asioita tehdä toisin.

Yhtiökokous on hyvä paikka nuuskia ilmapiiriä, saada (mahdollisesti) halpaa huvia ja toisaalta oikea paikka vaikuttaa oman merkittävän omaisuuserän hallintaan ja huoltoon. Kaikkea ei kuulu purematta niellä, kysyä kuuluu jos jokin asia mietityttää tai ei mätsää, hallitustyöhönkin voi ryhtyä (mielellään) jos on osaamista tarjota. Yhtiökokous tai hallitus eivät ole mörköjä vaan ennemminkin paikkoja vaikuttaa, niihin kannattaa halutessaan tarttua.

Hallituskettu kuittaa.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti