torstai 30. elokuuta 2018

Kun putkiremontti on valmis

Olo oli osittain huojentava, kun putkiremontin hankesuunnitelma lähti käyntiin ja kun lopullinen päätös hyvinkin kattavan putkiremontin toteuttamisesta lyötiin lukkoon. Olin alusta alkaen tietoinen, että putkiremontti tulee vastaan ennemmin kuin myöhemmin, joten remontitkin toteutettiin tämä mielessä. Sen voin sanoa, että jos asunto on muutoin priimaa ja kph on alkuperäinen, niin siinä on pientä ristiriitaa. Kylpyhuone on yksi valttikortti, joten huono-/alkuperäiskuntoinen kph voi olla melkoinen taakka. Nyt asia on korjattu, koko kämppä on priimaa.

Joten putkiremontti ei ole aina vain mörkö, se on myös mahdollisuus. Onhan putkiremontista kuluja, mutta rahalle saa yleensä vastinetta ja näin pääsi tälläkin kertaa käymään. Huonolla tuurilla vuokralainenkin vaihtui aikalailla juuri putkiremontin alkaessa, mutta hyvällä tuurilla ei aiheutunut yhtäkään tyhjää kuukautta, koska uusi vuokralainen pääsi muuttamaan heti vanhan lähdettyä.

Aiemmista kommelluksista ja kokemuksista putkiremontin matkanvarrelta löytyy täältä (suunnittelu), tästä (hyödyt), tuosta (matkan varrelta) ja vielä vaikka tästäkin (asbesti). Nyt homma on kutakuinkin päätöksessä, pieniä viimeistelyjä ja korjauksia vielä. Hinnat olivat tarjousneuvotteluissa 2,5-3 miljoonan euron haarukassa ja siihen alle 3 miljoonaan nyt lopulta lisätöineenkin päädyttiin. Lisätöitä tuli noin 10% ja niistä leijonanosa kului asbestin tuomiin "yllätyksiin" (taisi olla taloudellisessa loppuselvittelyssä noin 130te), joihin toki henkisesti oltiin jo vähän varauduttikin. 

Lisätyöt lienevät ennemminkin sääntö kuin poikkeus, aina tulee jotain mitä ei ole suunnittelussa osata huomioida ja aina tulee vielä jotain pieniä lisätilauksia. Nyt on kuitenkin täysin uusi kph, huoneistokohtaiset vesimittarit, taloyhtiölaajakaista, uusi piha-asfaltti, uudet autosähkötolpat, uusi pihavalaistus ja vaikka ja mitä. Suurin vaikutus asumiseen tulee uudesta kylppäristä ja yleensä putkiremontti vaikuttaa vastikkeisiinkin laskevasti ja jo nyt vastikkeita alennettiin noin 10%. Toki tuo lysti tuli nyt oman 50m² kaksioni osalta maksamaan noin 35te, eli ei se ihan ilmaistakaan ole.

Nyt se on vihdoin ohi. Kyseisessä taloyhtiössä on tehtyinä julkisivu- ja parvekeremontti ja nyt myös putkiremontti, joten elinikää suuremmitta remonteitta pitäisi olla omaa ostoajankohtaa huomattavasti enemmän. Oma kokemuspohja karttui samalla rutkasti ja osallistuinkin parhaani mukaan lähes jokaiseen putkiremonttiin liittyvään kokoukseen. Suosittelen, remontin aikana kyseleminen ja kyseenalaistaminen kannattaa, tyhmiä kysymyksiäkin varmasti on ja aivan varmasti niitä itsekin lauoin. Urakkasopimukseen ja suunnitteluun kannattaa panostaa ja myös juridiikkaan tutustua vähän etukäteen. 

Lienee helppoa sanoa näin jälkikäteen, että loppulaskunkin jälkeen urakasta jäi positiivinen fiilis. Putkiremppakohde ei ehkä sijoituksena ole se helpoin ja putkiremontinkin hintaan vaikuttavat niin monet tekijät, liian ylös sen hintaa lienee hankala arvioida.

Putkiremppakettu kuittaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti