keskiviikko 19. joulukuuta 2018

Enemmän asiaa, vähemmän viihdettä

Yhden vuoden yhtiökokoukset jälleen takana (kevään ja syksyn) ja melko myöhäiseen ajankohtaan jäi vuoden viimeinenkin. Tänä vuonna yhteensä 5kpl, joten suht helpolla pääsi/päädyin menemään. Yksi kokous noin viikko ennen joulua ja yksi kokous juhannusviikolla, mielenkiintoisia ajankohtia. Otsikoin aluksi tämän julkaisun "Welcome to the show"ksi, mutta päädyin vaihtamaan nimen, koska yllättävän hyvin mentiin enemmän asialinjalla. Tottakai jokaiseen yhtiökokoukseen mahtuu ihmeellisiä kysymyksiä ja huutelijoita, mutta nyt huutelut jäivät tavanomaista vähäisemmälle.

Yhdessä kohteessa putkiremontti valmistui tänä vuonna (2018) ja tästä syystä yhtiökokouksia oli kaksi kappaletta. Ylimmääräisessä yhtiökokouksessa käytiin läpi remontin kulut ja muitta mutkitta saatiin hyväksyttyä rahoitusvastikkeet. Keskustelua herättivät matkanvarrella perinteikäs piha ja puutarha sekä ATK uusimiset. Aina yhtä mielenkiintoista miten paljon piha kiinnostaa, kun se on aika murto-osa 3 miljoonan euron putkiremonttihankkeesta. Myönnän, että sillä on hyvinkin suuri vaikutus viihtyvyyteen, mutta se ei liene kuitenkaan painavinta suunnittelua ja vääntöä vaativa toimenpide putkiremontissa. PJ esitteli myös yhtiön laajakaistaehdotukset omin sanoin, vaikkakin hallituksesta kokonaisuudessaan oli puhetta. Kokouksissa en muista olleen moisia mainintoja, mutta en ehkä puheenjohtajaa viitsi lynkata kesken yhtiökokouksen, keskustelua heräsi ja päätös saatiin tehtyä. Taloyhtiölaajakaista on arvokas asia, joskin sekin on vain pieni osa putkiremonttia.

Vuoden mielenkiintoisin yhtiökokous oli kuitenkin yhtiössä, jossa olin hallitusta "vastaan", koska en ollut suoralta kädeltä heille myöntämässä vastuuvapautta. Syynä tarkempaan keskusteluun oli, että yhtiön hallintaanotot, niihin liittyvät vuokraukset ja vuokralaisten vaihdot eivät vaikuttaneet menneen parhailla mahdollisilla tavoilla. Muutamille osakkaille oli kertynyt kymmenien tuhansien eurojen rästivastuut. Keskustelua saatiin aikaiseksi ja lopulta vastuuvapaudesta äänestettiin. Hallitukselle myönnettiin vastuuvapaus, mutta sain esittää vastalauseeni. Ehdotettiin minua jälleen hallitukseenkin, mutta en suostunut keskustelemaan aiheesta enempää ennen kuin rästiasia olisi saatu ratkaistua. Yhtiökokouksen pääaihe, eli rästit, otettiin kuitenkin vakavasti eikä hallitusta päästetty vaihtumaan. Asiaa hoitamaan ja tarkemmin selvittämään perustettiin myös työryhmä ja asia ratkesi noin 2kk sisällä. Kannatti ottaa aihe tarkempaan käsittelyyn ja avata keskustelu.

En todellakaan väitä olevani aina oikeassa, mutta usein uskallan nostaa kissan pöydälle, oli aihe miten arka tai monimutkainen tahansa. Usein myös otan asioista selvää etukäteen, tarvittaessa kyselen lisätietoja ja tuon ilmi ratkaisuehdotuksia. Uskallan omien nostojeni ja väitteideni osoittautuessa vääriksi tai turhiksi lisäksi myöntää virheeni ja olleeni väärässä. Harvoin ihmiset suostuvat purematta myöntämään virheitään ja toisaalta väitän, että olen keskimääräistä vähemmän väärässä (aina pieni omakehu sallittakoon).

Suu kannattaa avata jos on jotakin (oikeaa) sanottavaa, pelkät perinteiset takarivin huutelut eivät tähän kastiin kuulu. Kyseenalaistajat on valitettavan helppo saada hiljaisiksi kysymällä kehitysideoita tai pyytämällä heidät hallitukseen. Yhtiökokoukset ovat keinoja huolehtia omista sijoituksista, muut tapahtumat ovat hyviä keinoja löytää hengenheimolaisia, keskustelunavauksia ja uusia ideoita. Ja ompahan noilla kaikilla tapahtumilla myös omat viihdearvonsakin.

Kehäkettu on aina valmiina hyppäämään kehään, antamaan vähän iskuja ja ottamaan niitä myös vastaan. 

Aiemmin aiheesta täällä.

Jouluinen yhtiökokouskettu kuittaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti