torstai 13. joulukuuta 2018

Teknologian hyödyntäminen osa 4: älykoti ja älykäs vuokranantaja

Julkaisin tuossa tovi sitten pienen twiittisarjan eräästä The Verge nimisen tubekanavan sarjasta, jossa tutustuttiin älykotiin aikalailla alusta loppuun. Tässä linkki The Verge sarjan -  Home Of The Future  - ensimmäiseen jaksoon. Älykoti on aihe joka puhuttaa ja saa Airbnb isännät ja emännät nuolemaan hunajaa. Se mahdollistaa, jollei kokonaan niin ainakin osittain, automatisoidut asumiskokemukset aina avaimottomuudesta asunnon kunnon etäseurantaan ja -hallintaan. Vuokranantajan ei välttämättä tarvitse enää olla juurikaan läsnä. 

Älykoti on IN ja onhan se ollut tovin vahvasti esillä jo mm. asuntomessuilla, kuten tänäkin vuonna Porissa. Etäohjattavat lukot, lamput, uusiutuva energia, lämmitys ja ilmanvaihto eivät ole vielä valtavirroissa lyöneet läpi, mutta kyllä niitä osataan arvostaa. Älykodista voi olla myös huomattavasti helpompaa (omistus)asujan lisäksi vuokranantajan pitää huolta. Antureita, lämpötilaa, ilmastointia jne voi seurata ja ohjata etänä. Monasti maalämpö on must, aurinkopaneelit ovat plussaa, nämä toki ehkä ennemminkin omistusasunnoissa, mutta lienevät ne plussaa myös vuokralaiselle. Vihreä vuokranantaja lienee tulevaisuuden yksi kilpailuvaltti. Helpottaa älykoti myös asujan elämää automatisoimalla useat asiat, kuten lämmityksen, ilmastoinnin, verhot, avainta ei tarvitse kantaa mukana ja esim. valoja voi ohjata älypuhelimella etänä.

Nykytekniikka mahdollistaa asuntosijoitusbusineksen pyörittämisen fiksusti ja helposti. Älykoti mahdollistaa älykkään ja laiskan vuokranantajan. Esittelyn voi pitää VR (virtual reality) mentaliteetilla, ilman että potentiaalinen vuokralainenkaan poistuu kotisohvalta. Vuokranantajakin voi lähettää lähinnä linkin tai 360 videon kohteestaan. Klicki tai pari riittää.

Älykäs vuokranantaja bongaa vuokralaiskandidaatin/-tit netistä (Some, tori.fi, oikotie jne.).
- esittelyn voi nykypäivänä pitää tosiaan etänä 360 videolinkillä tai VR systeemejä hyödyntäen.
-- toki esittelyn voi pitää myös älylukkoa hyödyntäen, jolloin vuokranantaja ei itse ole sidottu näyttöajankohtaan, tai ainakaan paikkaan. Itse en menisi vuokralle uuteen kotiin sitä näkemättä, mieluummin kävisin jopa paikanpäällä. Lukko toimii koodilla, kulkuluvalla tai se avataan etänä. Voihan vuokranantaja "pitää" näytönkin vaikka etelän hiekkarannalta käsin, samalla ollen puhelin tai kuvayhteydessä vuokralaisen kanssa.
- Lisätiedustelut ja -keskustelut voi käydä sähköpostilla, watsapilla, messengerillä tai puhelimessa.
- Luottotiedot voi tarkistaa verkossa.
- Sopimuksen voi tehdä ja allekirjoittaa sähköisissä palveluissa.
- Vuokravakuuden ja vuokramaksut voi tarkistaa mobiilisti.
- Mikäli käytössä on älylukko ei avaimien kanssa tarvitse leikkiä välttämättä ollenkaan.
- Asunnon kuntoa, lämpötilaa ja esim kph kosteutta jne voi seurata etänä. Putkirikosta tai vuodosta, lämpötilan vaihteluista, liiallisesta kosteudesta, veden kulutuksesta tai sähkön kulutuksesta tulee ilmoitus älypuhelimeen. On kuitenkin hyvä muistaa, että asunto on vuokralaisen koti
- Vuositarkastukset voi tehdä videoneuvottelulla tai dronella. Drone lienee ehkä liian HC (hard core) keino ja isoveli valvoo- menetelmä, mutta mahdollinen.
- Jälkitarkastuksen voi delegoida yhteistyökumppanille, seuraavalle vuokralaiselle tai sen voi toteuttaa dronella. Ja homma lähtee rullaamaan uudestaan.

Itse myönnän suoraan, että en ole - ainakaan vielä - edellä mainitun älykäs vuokranantaja. Luotan itse yhä jopa liian vahvasti omaan fyysiseen läsnäoloon mm. asuntonäytöillä ja vuokrasopimuksen tekemisessä. DIY vuokranantamisessa, varsinkin omassa tyylissäni, on omat ei niin ketterät askelmerkkinsä. Erilaisten ihmisten tapaaminen on kuitenkin miellyttävää ja itse tehden asioista saa aivan erilaisen tuntuman. Tiedostan kuitenkin, että maailma muuttuu ja sen, että myös vuokranantaja voi huomattavasti nykyistä enemmän hyödyntää nykytekniikkaa myös sijoituskohteessa/tuotteessa, eli itse asunnossa.

Teknologian kehäkettu kiittää ja kuittaa.

Ohessa vielä linkki The Verge - Home of the future sarjan ensimmäiseen jaksoon:
https://www.youtube.com/watch?v=6L68XIics5c&index=1&list=PL39u5ZEfYDEN3VeTLG-BHWYF0w_aBrNW6

1 kommentti:

  1. Tahtoisin meidän kotia tuoda hieman enemmän nykypäivään lisäämällä tätä älyteknologiaa. Esimerkiksi ovipuhelin voisi olla kätevä, meilläkin on pitkä pihatie jossa on sitten portti tuonnempana. Varmasti käteviä myös vuokranantajan näkökulmasta osa näistä älytoiminnoista.

    VastaaPoista