perjantai 7. joulukuuta 2018

Nousumarkkina = seppämarkkina

Asuntosijoittaminen käy kuin kuumille kiville, kaikki haluavat päästä mukaan kultajunaan. #vuokranantaja2018 oli täpösen täynnä, aihe kiinnostaa ja syystä, kukapa ei haluaisi tehdä rahaa. Kukin voi olla oman onnensa seppä ja sama pätee myös sijoitusasuntomarkkinoilla. Tee läksysi, ole oikeassa paikassa oikeaan aikaan, opiskele ja kehtaa kysyä, niillä pääsee pitkälle. Vuokranantajat Ry on oikeasti oikeiden ihmisten asialla ja heidän sanojaan kannattaa kuunnella ja lukea, jollei suoraan jäsenyyteen uskalla ryhtyä.

Uutisotsikoissa väläytellään vuoron perään, että juna meni jo ja kerrotaan kuinka enemmän tai vähemmän tavalliset ihmiset vuolevat asuntosijoittajina kultaa. Tosiaan kun menee lujaa niin tallaajia löytyy joka lähtöön, tosin itse olen huomannut, että näin on aina ollutkin. Seurailen myös enemmän tai vähemmän aktiivisesti vuokrailmoituksia ja muita vuokranantajia. Kilpailijoita ja markkinaa on hyvä pitää silmällä. Viime aikoina olen ollut liikkeellä auttamassa tuttua löytämään evakkoasuntoa putkiremontin ajaksi. Kun menee lujaa niin voivat näemmä vuokranantajatkin väläytellä kaiken maailman ehtoja ja pitää niistä kiinni vain sillä perusteella, että ennenkään kukaan ei ole nitissyt... Kiitos hei ja seuraavaan ilmoitukseen, jollei kuvia ole antaa "ennen vuokrapäätöksen tekoa". Ostaisitko auton näkemättä tai kokeilematta? Laittomia ehtoja, härskejä ilmoituksia ja rajattomia tuottotavoitteita. Welcome to the wild wild west. Onneksi tämä on ennemminkin poikkeus kuin sääntö. Välillä kuitenkin #hyvävuokranantaja tai #hyvävuokratapa tuntuvat olevan kovin tuntematontomia käsitteitä.

Markkinoilta löytyy myös jos jonkinmoista asuntosijoitusneuvontaa, -palvelua ja varallisuusvalmentajaa. Aihe on toki tärkeä eikä vain siksi, että näkyvyys uutisissa on lisääntynyt viime vuosina huomattavasti. Haluaisin kuitenkin muistuttaa, että kyseistä katvealuetta ei juurikaan valvota. Kuka tahansa voi olla toimitusjohtaja tai vaikka ja mikä asiantuntija, mutta kysymys ehkä mieluummin kuuluu, että kenelle luottaisit tuhansien, jollei jopa satojen tuhansien eurojen sijoituspäätökset. Lopullisen päätöksen teet aina itse ja lähdekritiikki on aina hyvä muistaa.

Kenenkään sijoitusten, sijoituspalveluiden tai neuvonnan ei (toivottavasti) ole tarkoitus johtaa negatiivisiin tuotoihin. Luonnollisesti nousukaudella on helppo ratsastaa kovilla tuottolukemilla, mutta laskuhetkiä ei sovi peitellä tai pelätä, nekin kuuluvat sijoittamisen maailmaan. Toiset rikastuvat toiset eivät ja tämä johtunee siitä, että kaikilla on erilainen riskinsietokyky. Toiset sijoittivat jo eilen kun se oli kannattavaa ja toiset eivät. Toiminnalle on yleensä hyvä löytää syy eikä mennä vain sillä, että "koska kaikki muutkin" tai "Herra/rouva X sanoo". Jos saan tietooni, että myyjä haluaa myydä nopeammin, asunto on ollut pidempään myynnissä tai olen selvittänyt muutoin tarkkaan markkinatilanteen naapurustossa, voin tehdä tietoisia valintoja. Aina voi sohia ampiaispesää, mutta en ehkä huitoisi 100 ampiaispesää pesismailalla "just because I can"- ajatuksella.

Koska nousukausi loppuu? Koska vuokrat alkavat laskemaan ja korot nousemaan? Koska osake- tai asuntomarkkinat romahtavat? Nämä ovat niitä ikuisuuskysymyksiä, joita yksi jos toinenkin pähkäilee. Ennustajia on joka lähtöön, varmasti joku osuu oikeaan, mutta itse en luota pelkkään onnettareen vaikka onnella uskon olevan merkittävän roolin asiassa kuin asiassa. Ketään ei kiinnosta se, että ammuit 100 kutia ja yksi osui? Silloin, kun se yksi osuu, moni haluaa paistatella kuuluisuuden valokeilassa: "mä tiesin kokoajan", "Told you all!"...

Markkinoille mahtuu yksi jos toinenkin seppä, itse pyrin antamaan parastani ja olemaan se paras. Tietoisia valintoja, riskejä arvioiden ja jatkuvaa kehittymistä, sellaista on asuntosijoittajan elämä ja vuokranantajana toimiminen. Kukin voi olla oman elämänsä ja onnensa seppä, good luck and enjoy the ride, I know I will.

Kettu kuittaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti