keskiviikko 6. tammikuuta 2021

Vuokranantajan tilinpäätös

Tilitys (selvityspyyntö) verottajalle tehtiin/täydennettiin 23.12 eräpäivällä, kun verottaja pyysi joululahjaa vähän ajoissa. Tein työtä käskettyä vaikka sijoituskiinteistön laskuja oli yhä avoinna ja täten kyseisen sijoitustalon tiedot jäivät uupumaan. Päivitettävää ja tarkastettavaa vielä siis löytyy. Verottajalta tuli täydennysten jälkeen automaattisesti mukava joululahjamuistaminen vajaan 7te veroista n. 2 vkon maksuajalla. Tottakai tiesin tämän veroseuraamuksen jo melko tarkkaankin, kun myin ensimmäisen sijoitusasuntoni (koko sijoitusasunnon taival TÄÄLLÄ). Tuotoistaan joutuu maksamaan veroja, mutta ei niitä hymyssä suin tarvitse aina maksaa. Ja tuottoja tuli tietoisesti realisoitua tilikaudella 2020. Toisaalta suorastaan pyysin tonnin lisää veroja vielä maksuun, jotta jo vuokratuloista vähennetyt tuloutetut putkiremppalainan lyhennykset tulevat otettua huomioon nyt myyntivoitoissa.Vuosi 2020 oli vähintäänkin mielenkiintoinen. Kukaan ei voi väittää moista vuotta ennustaneensa. Vuosi meni etäillen, melkein kuin muita vältellen, kotoillen, terveys ja läheiset edellä. Koti on linnani ja tutustumaan kotitoimistojulkaisuun, #homeoffice 2.0, pääsee TÄSTÄ. #Asuminen oli tapetilla, kotona vietettiin huomattavasti normaalia enemmän aikaa. Pörssit elivät todellista rallia ja asuntomarkkinatkin pääsivät kunnolla jälleen sekaviin otsikoihin. Kevään 2020 voisi tiivistää:

Asuntomarkkinoilla vedettiin happea, kun pörssissä vedettiin voltteja.

Omat vuokralaiseni eivät olleet yhteydessä koronasta johtuen. Vuokrankorotuksia ei tarvinnut käyttää. Yksiön asukas jatkaa yhä edelleen. Kimppakämpässä 1/3 ei enää kevään jälkeen jatkanut asunnossa, sopimus päivitettiin jäljelle jääneelle parivaljakolle etänä. Ensimmäisen sijoitusasuntoni vuokralainen ilmoitti n. 2-3kk etukäteen, että muuttaa toiselle paikkakunnalle ja tähän liittyen ryhdyin selvittämään kilpajuoksuna vuokraamista TAI myyntiä. Päivitin tuottotavoitettani ja täten vuokrapyynti oli suhteellisen kova. Kysyntää oli, mutta myynti tuli otollisemmaksi vaihtoehdoksi. Ja kyllä, käytin myyntiin välittäjää. 

Myyntikin oli itse prosessina mielenkiintoinen. Oli tietyllä tapaa hauska päästä tutustumaan omaan ajatuksen juoksuun myyjän roolissa. Mieli on mielenkiintoinen veijari vaikka ja miten yrittää asiat valmiiksi miettiä ja periaatteessa pelisuunnitelmankin valmiiksi suhmuroida. Voitollinen ylimmääräinen 1000e on käytännössä asuntosijoittajalle 700e, eli aikamoista hiusten halkomista. Parhaimmillaan kaikki käy harvinaisen nopeasti ja joku PK seudun hillokeisari tulee ja ostaa asunnon vaikka opiskelijaksi saapuvalle lapselleen. Unelmoida saa ja pitääkin, mutta harhakuvitelmia on turha luoda. Lopulta asunto meni kaupaksi vaikka pari ylimmääräistä henkäystä viimeisintä tarjousta mietinkin odotellen vielä muita maagisia tarjouksia. Nuori mies sai melkein vuokra-asuntonsa naapurista putkiremontinkarhean kaksion omaksi ensiasunnokseen.

Asunnon myynnin myötä vuoden 2020 vuokranantajan liikevaihto pääsee jopa 6 numeroisiin lukuihin. Liikevaihto toisaalta on vähintäänkin hämmentävä osa tilinpäätöstä. Tilillä ei valitettavasti edes käynyt 6 numeroista lukua (välityspalkkio huomioiden). Siinäkin lienee ollut jos jonkinlainen psykologinen lukko. Olisihan se kiva käyttää tilillä 6 numeroinen luku vaikkakin se sitten suureksi osin menisikin lainojen lyhennyksiin. Samassa yhteydessä päivitin lainarepertuaarini kuntoon ja valmiiksi. Kohdetutka on ollut heräillä, mielenkiintoisia analyysejä ja neuvotteluja on jo käyty, viimeisimmät kariutuivat melko viime metreillä. Joten sijoitussäkistä uupuu yhä uusi/uudet kohteet ensimmäisen sijoitusasunnon tilalle. Uuden/uusien kohteiden metsästyksestä lisää heti tässä alku vuonna, joten stay tuned!

Tietyllä tapaa oli haikeaa luopua ensimmäisestä sijoitusasunnosta, mutta toisaalta asunto oli yhä uskomattoman hyvässä kunnossa ja täten melko myyntivalmis. Asunnon kassavirtaa heikensi putkiremontin taloyhtiölaina eikä se tuottotasoltaan enää nykyarvoon suhteutettuna vastannut tavoitteisiini. Olin jo aiemmin pyöritellyt ajatusta kyseisen sijoitusasunnon myymisestä, mutta nyt tilaisuus teki varkaan. Vuokralainen ilmoitti muuttoaikeistaan hyvissä ajoin, joten ehdin erilaisia skenaarioita hyvän aikaa ennen lopullisia päätöksiä tekemään. Valitettavasti tilanne ei kuitenkaan ollut niin onnekas, että minulla olisi ollut jo heti seuraava kohde jonossa. Kaupanteosta (myyjän roolissa) kaupantekoon (ostajan roolissa) tilannetta voi olla hyvinkin vaikeaa saavuttaa, joten challenge accepted.

Yksi asunto tuli siis myytyä ja kahden asunnon myynnissä olin vähintäänkin hengessä mukana. Tulipahan matkalla avitettua muutamaa asuntosijoittajakollegaakin. Muutamassa asunnon hankintaprosessissakin ehdin olemaan tukena. Ensisijoitusasunnon myötä tuli myös kaksioiden vuokramarkkinaa testattua: normaalia kilpaillumpaa, vähän ennen todellista sesonkia, mutta hyviäkin vuokralaisia oli liikkeellä. Oma ensiomakotitaloni meni vuokralle ja täten tuli tutustuttua jälleen omakotitalon vuokrausprosessiin. Myös kimppakämpän vuokrasopparit päivitettiin vastaamaan uutta tilannetta. 

Blogijulkaisut jatkuvat yhä tällä melko tarkalla kerran viikossa keskiviikkomaisella julkaisuajankohdalla. Aihesuosituksia otetaan vastaan ja keskusteluakin suosittelen avaamaan ja pyrin aktiivisemmin itsekin tiristämään. Ajatuksia on aina kiva päästä vaihtamaan. Spinoff (Lue: ekstra tai harvinaisempana päivänä) julkaisuja saattaa jatkossakin ilmaantua jos nyt sattumalta sopiva aihe, ajankohta ja kirjoittamisinto yllättää. Välillä toki itsekin lomailen, joten aivan 52 julkaisua vuodessa en pystyny lupaamaan. Viime vuonna julkaisuja kertyi 40kpl. TOP suosituimmat julkaisut vuonna 2020 listaan pääsee TÄSTÄ. Omiin TOP valintoihini TÄSTÄ


Vuoden 2021 tavoitteina sisällyttää alla olevia aiheita blogijulkaisuiksi:

  • Tarkemmin asuntosijoittajan ja vuokranantajan ajankäytön seurantaa.
  • Omaa taivaltani ja jo miltein unohdettuja kokemuksia ja oppeja.
  • #Asuntosijoittaja101 (prologiin TÄSTÄ). Asuntosijoittajan ja vuokranantajan sudenpentujen käsikirjamainen opas/eepos A'sta Ö'hön.
  • Asuntosijoittaminen yhtiön kautta.
  • Harvinaisia harvemmin muualla käsiteltyjä nostoja. Ideoita otetaan vastaan.

 

Olenkin jo aiemmin nostanut tapetille asuntosijoittamisen ja vuokranantajan vastuullisuus teemaa (aiemmin aiheesta esim. TÄÄLLÄ). Tämä teema saa siis varmastikin jatkoa tulevaisuudessakin. Sijoituskaksiooni on tullut jo aiempina vuosina mm. putkiremontin yhteydessä etäluettavat ja äpillä seurattavat vesimittarit, vedenkulutus taisi laskea 20-25% ja tasauslaskut helpottuivat huomattavasti. Sijoitusyksiöni taloyhtiössä aloitettiin vuonna 2020 LTO hanke ja keskustelua aurinkopaneeleista avattiin. Pohdin myös sijoitustalooni tulevan mahdollisen kattoremontin yhteydessä aurinkopaneeleja ja laskelmia jo omaankin asumukseeni olen aloittanut. Uuden okt sähkönkulutus on mm. ensimmäisen asumisvuoden myötä laskenut yli 30%. Aurinkopaneeleilla vielä toinen mokoma -30%? Vastuullista on pitää vuokralaisista ja omaisuudesta huolta. 


#vihreävuokranantaja (LINKKI) on siis tekoja ei vain asenne.


Vuokranantajakettu kiittää kuittaa ja kumartaa, matka jatkuu yhä.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti