keskiviikko 10. helmikuuta 2021

Asuntoinvestori

Asuntoinvestori on vuokranantaja, kuten minä, joka tuottojen maksimoinnin lisäksi optimoi veroja ja investoi itseensä ja osaamiseensa.

Inspiraatiota ja fiilistä haetaan välillä vähän kauempaa ja isommin.


Muut tyytyvät 10% tuottoon (ihan perus vuokratuottokaavalla, ei OPO), jota sitäkin on hankala saavuttaa, ja luovuttavat siitä 30% verottajalle. Minä raivaan tietä ja minulle saattaa riittää ”vain” 7% (verovapaat) tuotot. Verovapaus on mahdollista mm. taloyhtiölainoilla, asuntohakkeroinnilla taikka omakotitalon poistoja hyödyntäen, jutun lopussa aiheeseen liittyviä aikaisempia nostoja. Uskon, että myös moni muu tekee samaa, mutta eri näkövinkkelistä. Eikä ole kyse pelkästä verotuksen ajankohdan siirtämisestä.

Kiinteistöt ovat olleet kautta aikojen hyvinkin tuottoisia kohteita. Maaherrat ja lordit ovat kovin usein olleet hyvinkin merkittävissä asemissa. Maan omistaminen, rakennukset, kiinteistösijoittaminen ja sijoittaminen yleensäkin ovat keinoja vaurastua. Oli se sitten Suomessa miten paheksuttua tahansa. Hiljattain uutisista luettua: tie miljonääriksi lottovoitolla eniten ok, sijoittaminen taikka yrittäminen ei niinkään. Asuntosijoittajat ja vuokranantajatkin varmaan yhä niitä riistäjiä?

Asuntosijoittajat myös vastoin ison maailman menoa eivät suomessa juurikaan sijoita omakotitaloihin. Yksiö on pieni ja yksinkertainen. Omakotitalo voi olla isompi, tuottoisampi, mutta ehkä vaikeampi. Se on myös mahdollisuuksien osa-alue. Kiinteistön vuokranantaja saa vähentää kiinteistön rakennusten arvoa vuosittaisina poistoina. Hitusen rinnastettavissa taloyhtiöiden mahdollisuuksiin nollata oma tuloksensa.

Monimuotoisuus on yksi asuntosijoittamisen plussista. Tai oikeastaan kaikessa sijoittamisessa. Ennen kokonaista kerrostaloa pitänee/kannattaa omistaa ensin pienempiä taloja. Kukaan ei varmastikaan voi väittää olevansa kaikkien alojen seppä saatikka mestari. Itsekin lienen vielä kisällin tasolla. Olen kuitenkin paisuttanut omaa osaamistani tarkoituksella hyvin monipuolisesti. Haluan löytää ne omat vahvuuteni, mutta usein erikoistuminen lopulta kannattaa. Osaamista voi hyödyntää monellakin tapaa, mutta usein se syväosaaminen on harvinaisen arvokasta. Se aito mielenkiinto ja nälkä vain pitää osata kohdentaa oikein. Ymmärtämällä ja hahmottamalla kokonaisuuden löytää helpommin ne omat vahvuudet.

Olen kertonut jo paljon matkastani asuntosijoittajana ja vuokranantajana. En kuitenkaan ole vielä läheskään valmis, en usko, että kukaan koskaan on. Olen vasta alkutaipaleella, vaikka olenkin jo paljon ehtinyt näkemään ja kokemaan. Joten kannattaa pysyä kuulolla. Stay tuned, paljon on jälleen verkkoja vesillä!

Enjoy the ride. Over and out. Kettu kuittaa.

Lupaamani nostot:
Vuokranantajan ilmaiset lounaat - juttuun TÄÄLTÄ

Househacking: asuntohakkerointi ja asuntosijoittajan mahdollisuudet - juttuun TÄÄLTÄ

Verot: sijoitusasuntojen verovähennys "hakkerointi" - juttuun TÄÄLTÄ
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti