sunnuntai 14. maaliskuuta 2021

Entä jos olisikin käynyt toisin?

Monen podcastin kestokysymyksenä näkee/kuulee: mitä muuttaisit tai mitä tekisit toisin? Ajattelinkin keikauttaa tämän aivan överiksi. Luin juuri Ilkka Remeksen teoksen Kotkanpesä. Tästä inspiroituneena muistin ensimmäisen kirjoituksiin valmistavan esseeni ja löysin sen vielä näin vuosien jälkeen jopa yllättävän helposti. Tämä 201. tarina on vuosien takaa ja jotain aivan erilaista. Avataan välillä vähän jotakin uutta ja rikotaan rajoja. 2. maailmansota on yhä näin historiafriikille yksi lempiaiheistani ja ajatus siitä, että sota olisikin päättynyt aivan toisin on huikea. Jossittelu on hassu laji, mennyttä kun ei voi muuttaa. Välillä on kuitenkin hauska antaa ajatuksien laukata.

--

Toinen maailmansota on yksi maailman eniten käsitellyistä aiheista. Siihen on otettu usein eri argumentein kantaa aina ihmisoikeuksista ja tasa-arvosta sotastrategioihin ja aseteollisuuteen saakka. Syitä aiheen käsittelyn laajuuteen ja suosioon ovat pääosin sodan laajuus sekä sen julmat seuraukset. Luultavasti kaikki tietävät toisen maailmansodan johtaneen akselivaltojen tappioon ja näin radikaalisti sanottuna natsi-Saksan tuhoon. Entä jos olisikin käynyt toisin eikä Saksan tappioputki olisikaan koskaan alkanut? Entä jos toinen maailmansota olisikin päättynyt akselivaltojen eli Saksan, Japanin ja Italian voittoon?

Jos Saksan tappioputki ei olisi koskaan alkanut, olisi natsien täytynyt tuolloin jyrätä alleen senaikaiset suurvallat. Venäjä olisi kaadettu ensimmäisenä luultavasti jo lähes täydellisesti Stalingradin taistelussa. Seuraavana vuorossa olisivat tulleet Englanti ja Yhdysvallat, jotka Afrikasta käsin lähestyivät Saksaa 1940-luvun alkupuolella. Entä jos Saksan maineikas kenraali Rommel ei olisikaan potenut kuumetta ja vetäytynyt Hitlerin käskystä Berliiniin? Tuolloin olisivat ympärysvaltojen pelastajakenraalit Patton ja Montgomery kärsineet ratkaisevia tappioita. Rommelin johtaessa Saksan ylivoimaisia armeijoita Afrikassa olisivat yhdysvaltalaisen Pattonin sekä brittikenraali Montgomeryn joukot olleet melkoisessa hädässä. Tällöin Italia olisi pysynyt yhä sodassa mukana eikä lopullista iskua eli Normandian maihinnousua olisi koskaan saatu aikaiseksi.

Lopulta olisi myös tuhottu Englannin massiivinen laivasto sekä tämän läpipääsemätön ilmatorjunta ja ilmavoimat. Samalla Englanti ja jo koko Eurooppa olisivat akselivaltojen hallussa. Tällöin enää Yhdysvallat kuuluisi ympärysvaltoihin. Olisi siis akselivaltojen vuoro alkaa pommittaa yhdysvaltoja ja suunnitella maihinnousua. 

Saksan tappioputken vaihduttua voittoputkeksi olisivat myös sen varat kasvaneet ja kiihdyttäneet aseteollisuuden kehitystä. Tuolloin jo lähes valmis saksalaisten insinöörien kehittämä atomipommi olisi varmasti saanut sen viimeisen läpimurron pommin valmistamiseksi. Yhdysvaltalaisten vasta odottaessa atomipommin viimeistelyä olisivat akselivaltojen pommikoneet tuoneet Nagasakin ja Hiroshiman kokemat kauhut Amerikan mantereen puolelle.

Jo valmiiksi helisemässä olleet amerikkalaiset olisivat saaneet sen viimeisen surmaniskun. Tällöin Saksan sekä muiden akselivaltojen olisi entistä helpompi miehittää Yhdysvallat. Vastarinnastakaan ei luultavasti olisi ollut mitään hyötyä, sillä jenkit eivät ole tottuneet koskaan sotimaan omalla maaperällään.

Saksasta olisi siis tullut uusi hallitseva suurvalta Japanin ja Italian myhäillessä vieressä. Arjalaisten unelma ja syrjittyjen vähimmistöjen painajainen olisi alkanut. Jo valmiiksi täynnä olevat keskitysleirit olisivat kasvaneet entisestään ja ihmisiä olisi jo teurastettu kadulla. Sodan päätyttyä Saksan ja akselivaltojen tappioon ihmisuhrien määrä oli useita miljoonia. Jos toinen maailmansota olisi päättynyt akselivaltojen voittoon olisi kuolonuhrien lukumäärän perään lisättävä ainakin yksi nolla. Helppo kuitenkin meillä olisi Saksana liittolaisina olleena elää, mutta miten olisi ollut vaikkapa hävinneiden ympärysvaltojen laita Hitlerin hallitessa koko maailmaa. Mitä olisikaan tapahtunut sodan päättyessä akselivaltojen voittoon? Hitler koko maailman tyranniksi? Nämä ovat kysymyksiä, joihin emme koskaan tule saamaan täydellistä vastausta.

--

Entä jos olisi käynyt toisin? En olisi tässä ja nyt, mutta historia opettaa.

Kettu kuittaa.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti