tiistai 2. maaliskuuta 2021

Vuokranantajan työkuukausi (työviikko vol2)

Vuokranantajan 200. julkaisu ei voisi osua sopivammin:

Aiheena aina yhtä paljon keskustelua ja kiinnostusta herättävä vuokranantajan TYÖ.


Hiiliä lapioiden. Kaikkeahan sitä...

Vai onko sittenkin kyseessä epätyö (ns passiivinen tulonlähde, linkki aiempaan aihealueen julkaisuun TÄSSÄ). Sitten itse asiaan.


Vuoden alku on ollut melkoista tohinaa. Tiivistetään kuitenkin julkaisuun viimeisin viikkoni. Yhden viikon aikana ostin ja viimeistelin kaupat yhdestä kiinteistöstä (omakotitalosta, ei kerrostalosta) ja klousasin kaupat 3 autopaikan osalta. Samalla viikolla vuokrayksiöni vuokralainen ilmoitti lähtöaikeistaan ja naksautin päälle vuokravyörytystaktiikan esivalmistelut. Jotenkin asioilla vain on tapana tapahtua samoihin aikoihin...


Omakotitalon ostoprosessista olen kirjoitellut aiemminkin (linkki TÄÄLLÄ). Se on kuitenkin kirjoiteltu pitkälti omaan käyttöön ostoa ajatellen. Nyt twistinä oli ensisijaisesti sijoituskohde flippioptiolla JA vuokrausmahdollisuudella. Olinkin jo tovin projektia etsinyt. Kohde tuli aikalailla omilta huudeiltani, jossa olen koulujani käynyt ja kadulta, jolla olen asunut. Muistan joskus sanoneeni haluavani kyseisen talon. Ulkokuoreltaan melko myrkyllinen talo oli aina kiehtonut mielenkiintoisena mahdollisuutena. Ajattelin joskus jopa laittavani lapun postilaatikkoon. En ehtinyt, se tuli etuoveen ja oikotielle, sitten se olikin menoa.


Omakotitalon osto on aikaa vievä prosessi ja vaivanäkö kannattaa. Jollei taloa pura on kuntokartoitus ehdoton vaatimus. Ennen kauppapäivää sanoisin käyttäneeni pohjatyöhön aikaa noin 16-20h:

  • Ilmoituksen bongaus ja selvitystyö. 1h
  • Näyttö, budjettianalyysi, sotasuunnitelma ja tarjous. 4h
  • Googlettelu, selvitystyö ja suunnittelun jatko. 2h
  • Välittäjän kaitseminen ja lisätietojen pyynnöt. 1h
  • Dokumenttien läpikäynti. 2h
  • Kuntokartoitus ja raporttiin tutustuminen. 5h
  • Rahoitus-, budjetti- ja aikataulusuunnittelu. 1h
  • Kaupat. 1h
  • Maanmittauslaitosasiointikirjauksien vireille laitto. 1h
  • Ekstrat mitä unohtunut. 2h


Ja siitähän se työ vasta alkaa. Tämä on tuleva kuuma peruna, jonka vaiheita nostan aktiivisesti matkallani esiin. Jo aiempi julkaisuni asuntokaupan psykologiseen puoleen (linkki TÄÄLLÄ) loi katsauksen kohteen tarjousneuvotteluun. Tai ehkä ennemminkin kohteen hankintaprosessiin ja sen erilaisiin sidosryhmiin. Matka on vasta alussa ja tarinaa varmasti riittää.


Muuhun asuntosijoittamiseen liittyvään toimintaan meni kuukauden aikana:

  • Toiseen potentiaaliseen kohteeseen n. 1,5h. Ei tarjousneuvotteluja. 
  • Markkina- ja kohdeseurantaa. n. 8h. 
  • Uuteen alueeseen, taloyhtiöön tutustumiseen ja uusiin autopaikkoihin liittyvään kartoitukseen. n. 6h. 
  • Autopaikkoihin liittyvään paperityöhön ja vuokraukseen n. 2,5h.
  • Irtisanoituneen vuokralaisen kanssa puhelut, viestittelyt ja vuokrailmoitus eetteriin. 1h.

Vaikka tuntimäärät saattavat vaikuttaa runsailta, niin omasta mielestäni ne eivät sitä ole. Asuntokaupoilla ollaan aina isojen rahojen ja asioiden äärellä. Voisi kuvitella asuntokauppaa tekevien kannattavan panostaa ajallisesti ehkä mieluummin hitusen liikaa, kuin liian vähän. Sama pätee yhtälailla niin kiinteistön kuin asunto-osakkeen ostossa. Vivahteet lienevät erilaisia. As Oy kohteissa aikaa kuluu: taloyhtiöön tutustumiseen, kohteen analyysiin (laskin ja remontti ja vuokrattavuus), alueanalyysiin, isännöitsijän/hpj kontaktointiin ja vaikka ja mihin. Ei se ero ole järin suuri taloon verrattuna, eli aiemmin yllä tarkemmin lueteltuun listaan.


Asuntokauppa ei ole ikinä läpihuutojuttu, asiaan kannattaa paneutua ja panostaa. Nopeat liikkeet ja ketteryys ovat kullanarvoisia, mutta silti pohjatyön voi tehdä huolella. 


Ei vuokranantajana toimiminen kovin kummallista ole eikä se aina vie 30-40h/kk. Välillä pärjää tunnilla tai parilla. Välillä se vie koko käden ja ison osan vapaa-ajasta. DIY on samalla vapauttavaa ja samalla sitovaa. Mielestäni se tuo sopivaa fyysistä (ja psyykkistä) vastapainoa perusarkeen. Lekalla seinän läpi on aidon oikeasti huisin hauskaa. Onko olo vihainen, turhautunut tai muutoin vain energinen? Pistetäämpä seinä lekalla päreiksi. Tai tehdäämpä moottorisahalla reikä seinään.


Tarjousneuvottelut opettavat paljon muista ja itsestäänkin oppii aina uusia puolia. Ihmiset ovat kummallisia otuksia. Kaiken keskiössä ovat ihmiset ja asukkaat. Vuokranantaja ja sijoitusasunto (tai -talo) ovat vain välineitä siinä matkalla. Itseensäkään ei voi koskaan käyttää liikaa aikaa, kunhan sitä ei tee pelkästään peilin edessä.


Aiempaan alkuperäiseen THE vuokranantajan työviikkojulkaisuun TÄÄLTÄ. Ja myöhempään tarkempaan spinoffiin aiheesta TÄÄLLÄ. En itsekään muistanut julkaisuja olleen jo kaksi, hyvää kertausta ja vanhojen muisteluja.


Oikein oivallista työviikkoa ja työkuukautta kaikille lukijoille.


Kettu kuittaa.


Gorillaz - Feel good inc (linkki youtubeen)




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti