keskiviikko 21. huhtikuuta 2021

Asuntosijoittajan kvartaali

Kvartaali useimmiten viittaa vuosineljännekseen eli 3kk ajanjaksoon. Ensimmäistä kertaa asuntosijoittajan taikka vuokranantajan urallani totesin, että viimeisin vuosineljännes ansaitsee tarkemman tarkastelun: mitä kaikkea onkaan tapahtunut ja missä mennään ja mihin mennään ja mitä milloinkin tehdään. Sijoittajan on hyvä olla perillä suunnitelmistaan (aiheesta aiemmin TÄÄLLÄ) ja omasta toiminnastaan. Mitä tiiviimpää tarkastelu on sitä paremmin pystyy reagoimaan muutoksiin ja kääntämään laivaa. Ja maailmahan tuntuu muuttuvan kokoajan.


Asuntosijoittajan kvartaali on 25v on jossain joskus sanottu. Saahan siitä kivan ja vetävän otsikon. Muutoin en tiedä mitä se tarkoittaa. Harvan asuntosijoittajan sijoitushorisonttikaan on huimat 100v, josta se neljännes olisi 25v. Voin olla väärässäkin. Usein on hyvä markkinoihin ja erityisesti vuokralaiskuvioihin reagoida nopealla aikajänteellä (nopeus on valttia aiheesta aiemmin TÄÄLLÄ). Täten tyypillinen vuosineljänneksen välein tarkempi toiminnan tarkastelu lienee paikallaan. Yleensähän markkinaa ja vaikkapa etuovea voi tulla seurattua päivittäin, oman toiminnan kriittistä tarkastelua ja syväanalyysiä harvemmin tulee niin usein tehtyä.

Tämänkin asuntosijoittajan ensimmäinen vuosineljännes on ollut varsin haipakkainen. Vuokranantajan ja asuntosijoittajan kvartaali on 3kk ja siihen mahtuu tällä kertaa seuraavaa:

 • Kaupankäyntiä neljästä autopaikasta, päädyin itse ostamaan 3kpl.
 • Asuntokaupankäyntiä, joista lopulta 1kpl maaliin päätynyttä talokauppaa. Osui siis omaan ostohaaviin.
 • 1kpl kuntokartoituksia.
 • Isosti työmaahyötyliikuntaa.
 • Projektisuunnittelua ja työnjohdon leikkimistä.
 • Veroilmoituksen (vuoden 2020) lopullinen korjailu (aiheesta aiemmin mm. ”Tonnin tunti” otsikolla TÄÄLLÄ).
 • Veroexel lainoitus- ja kannattavuuslaskelmineen tuli tehtyä jiiriin. Johan kelpaa päivitellä.
 • 3 irtisanoutunutta vuokralaista.
 • Vuokrailmoituksen kevennetty vyörytys (taktiikasta aiemmin TÄÄLLÄ).
 • Vuokralaisneuvotteluja ja parit näytöt, 1 poismuuttotarkastus ja 1 sisäänmuuttotarkastus.
 • 1 uusi vuokrasuhde.
 • 2 autopaikkaa vuokralle ja yksi varsin pitkälle edennyt autopaikan myyntineuvottelu vuokraamisen sijaan.

Kassavirrat rullaa, vuokria ei jäänyt saamatta, kohteet 100% vuokrattuina, lainat lyhenee ja verosuunnittelukin toteutuu. Paljon asioita tapahtunut, mutta siinähän ne hommat rullaa. Mitähän kaikkea tuostakin nyt lopulta vielä unohtui...

Kauppakirjoja olikin sitten useampia. Avaimia niin tuli kuin meni. Samoin vuokralaisia. Aiemmat vuokranantajan työviikot eikä vuokranantajan työkuukausikaan kuulosta tässä savotassa enää miltään. Aiempiin vuokranantajan työkuukausi julkaisuun TÄÄLTÄ ja työviikko julkaisuihin TÄÄLLÄ ja TÄÄLLÄ.

Jos joku vielä väittää että vuokranantajan elämä on tylsää niin... Tai väittää asuntosijoittajan kvartaalin olevan 25v niin...

Itsekin olen useasti sanonut olevani varsin laiska. Ihminenhän on luonnostaan laiska. Jos raha tekee puolestani lisää rahaa niin kyllä se minulle kelpaa. Ymmärrän että välillä pitää nousta sohvalta laiskottelemasta. Tiedän myös, että asioita sattuu tapahtumaan hassusti aina samanaikaisesti, sen sijaan että hommat jakaantuisivat tasaisesti. Pidän tekemisestä ja tekemättömyydestä lähes yhtä paljon. Valinnan vapaus lienee se mahdollisuus.

Ps sisäänmuuttotarkastuksen yhteydessä melkein lukitsimme itsemme uuden vuokralaisen kanssa asuntoon. Onneksi sanoin että testataan turvalukkoa ulkopuolelta. Asuntosijoitussäkkiin kuuluu nykyään vakiona lukkoöljy, oli onneksi mukana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti