keskiviikko 2. kesäkuuta 2021

Tarinaa matkan varrelta: sattumuksia ja outouksia

Matkalla uuden sijoitusasunnon pariin on kyllä löytynyt mietinnän arvoisia kummallisuuksia, joista ajattelin nostaa ihan oman kirjoituksensa. Ainahan sitä yhtiöön eksyy niitä tee se itse sankareita (mikäköhän itse olen), jotka keksivät vaikka ja mitä tehostaakseen omaa asumistaan. Ja onhan niitä sattumuksia ja outouksia mahtunut asuntosijoittajan ja vuokranantajan matkalle yksi jos toinen itsellekin.

Sijoitusasunto keikka mukiinmenevällä auringonlaskumaisemalla.


Putkiremonttihankkeen aikana tuli nähtyä yksi pyykkitupahanke eteisen kaapissa. Sehän nyt on fiksua porailla reikiä märkätilaan ja vetää putkia eteiseen. Taloyhtiöllähän ei ollut asiasta alunperin tietoa. Asia kävi ilmi katselmuskierroksilla. Osakasta tuntui harmittavan ettei moista viritelmää putkiremontissa voitaisi huomioida, tai ainakaan sellaisenaan säilyttää.


Toinen hauska taikka outous osui silmään niin ikään putkiremontin aikana kun asukas ei suostunut muuttamaan yhtiöstä evakkoon putkiremontin ajaksi. Omasta asunnostaan hön kyllä oli poissa häiriön takia, mutta pesä olikin sitten tehty muihin tiloihin. Olipa kyseinen tapus käsittääkseni aiemminkin jatkojohdoin hyödyntänyt taloyhtiön pistorasioita omiin käyttötarkoituksiin. Sähköä ja rahaa säästyy... Vai miten se nyt menikään.


Myös näin asuntoja läpi kahlatessa tulee törmättyä yhteen jos toiseen asiaan joka laittaa miettimään.


  • yhtiön vastikeperusteet epäsuhteessa neliöihin. Jostain syystä isoilla asunnoilla oli suhteessa neliöihin vähemmän osakkeita. Esim 30m2 yksiö 340 osaketta ja 74m2 690 osaketta. Yhtiöjärjestyksistä paljastuu vinhoja asioita, joihin kannattaa oikeasti kiinnittää huomiota.
  • Sama moderneissa loft asunnoissa. Pohjat ovat käytännössä identtiset ja neliöitä sama määrä. MUTTA on yhtiöitä joissa penthouse on 1,5x korkeampaa tilaa ja loftilla varustettuja. Vastike silti sama kuin muissa kerroksissa? Kyllä. Tavallaan loftilla ilmaista lisätilaa. Rakennuttajalle ja lähipiirille jäänyt isosti kattohuoneistoja?
  • Välillä näkyy myös autopaikkojen ja varastojen outoja vastikeperusteita.
  • Toimisto/liikehuoneistoissahan vastikekertoimet ovat enemmän sääntö kuin poikkeus.


Viimeisin oma ”hassu sattumukseni” osui kohdalle varsin hiljattain. Saavuin vuokrauskohteeseeni asunnon luovutusta edeltävänä ”iltana” klo 22 jälkeen. Vuokralaiseni kuittasi sähkösopimuksen tehdyksi maanantaina. Sähköt olisivat päällä perjantaista alkaen, olin paikalla lauantaina, avainten luovutus ja alkutarkastus oli sovittu sunnuntaille. Hymy meinasi hyytyä, kun sähköt eivät olleet päällä. Kyseessä kerrostalokohde joten ei sinänsä vaaraa. Sähköyhtiön puhelinpalvelu luonnollisesti arkiaikoina, joten puhelua ns puunkaatumislinjalle. Pientä soutamista ja huopaamista, VAIN 120e kokeilu niin sähköt olisivat mitä luultavimmin päällä EHKÄ kohta. Lopputuloksena selvisi jokin kirjaamishäikkä ja sähköt tulivat lopulta noin 15-20min kuluttua viimeisestä puhelusta. Parasiitin yövuoro.


Lauantai yöllä uskon oman ja myös keskustelukumppanin huumorin olleen kaukana. Lopulta asia ratkesi ja kiitän kaikesta yöllisestä asian tehokkaasta hoidosta. Vaikka itse sainkin suurimman työn tehdä.


Loppuun vielä kertauksena miksi lähdin toiselle paikkakunnalle tarkastamaan kolmiotani:

  • Haluan mieluusti tavata vuokralaiseni.
  • Halusin tarkastaa asunnon, siellä tehtyjä huoltotoimenpiteitä ja kalusteet (kämppä ollut useampaankin kertaan kalustettuna vuokralla).
  • Pidän yhteyttä ystävyssuhteista ja yhteyksistä.
  • Aluetsekkaus. Tampere on positiivinen esimerkki: hankkeet oikeasti etenevät, alueet kehittyvät. Kyseessä ei ollut muuten Tampere.
  • Taloyhtiötsekkaus.

Kaikenlaista sitä vuokranantajalle ja asuntosijoittajalle tulee vastaan. Paljon olen nähnyt, vähemmän haluaisin nähdä, mutta paljon lienee vielä nähtävää. Pidimpähän kunnolla huolta, että muuttopäiväksi on sähkötkin asunnossa. Always ready to go for the extra mile.


Nykyistä sattumusten ja kokemusten sijoitusasuntokohdetta ja THE vuokranantajan tarinaa pääsee seuraamaan nykyään myös Instagramin puolelta @Diy_Lord, kannattaa ottaa seurantaan.

4 kommenttia:

  1. Sattuipa sopivasti, tänään juuri kävin katsomassa asuntoa jossa yksiö maksaa 1,3x vastiketta suhteessa neliöihin, kuin iso kolmio. Tästä yhtiöstä saisi piehenkön kaksion vastikkeella tuon ison kolmion, jolloin kulut ja remonttien maksut ovat myös maltilliset.
    Myös asia jota itse seuraan on asunnon osakkeiden määrä vs. koko yhtiön osakkeet, eli kuinka isolla osalla joutuu yhtiön remontteihin osallistumaan. Kun tuo prosenttiosuus on joissain asunnoissa alle 0,5% niin halvaksi tulee remontit 😁

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noissa kannattaa olla tarkkana, ne pienineliöiset yksiöt eivät aina ole niitä pienikuluisimpia kohteita. Mielestäni aihe jota yllättävän vähän, jos ollenkaan, on nostettu esiin missään kirjallisuudessa tai aiemmissa blogeissa. Isommilla asunnoilla saatavissa mielenkiintoinen etulyöntiasema jos osakkeet jakautuvat eri suhteessa kuin neliöt. Eli kannattaakin seurata.

      Poista
  2. Olet kyllä varsin mielenkiintoisiin tapauksiin törmännyt jos pyykkitupahanketta yksi viritellyt ja toinen halunnut asua remontin aikana kotona. Voiko asukas ylipäätänsä asua remontin aikana kotona putkiremontin aikana jos kyseessä on kerrostalon putkiremontti? Meillä Tampereella omakotitaloon täytyisi putkiremontti tehdä ja olen ymmärtänyt, että me voisimme asua kotona remontin ajan. Toki voi olla, että tämä ei lopulta ole mahdollista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommenteista. Veikkaan että näitä outouksia riittää varmuudella useampaankin tarinaan, niistä mitä luultavimmin myöhemmin lisää.

      Tuo asuminen riippuu vahvasti putkiremontin laajuudesta. Perinteinen putkiremontti (LVIS), niin taitaa tekijöiltäkin olla usein vahvat suositukset, että asukkaat muuttavat evakkoon. Joihinkin sissitarinoihin olen törmännyt.

      Omakotitalon putkiremontti on usein (varsinkin neliöhinnaltaan) halvempaa kuin kerrostaloissa. Remontti yleensä myös mahdollista melko pienellä suunnittelulla toteuttaa niin että asumiseen ei tule paljoakaan haittaa. Aina se ei liene mahdollista. Onnea kuitenkin projektiin, saa jakaa kokemuksia. Itsellä meneillään omakotitalon remppa, mutta siellä onneksi ei asu kukaan, sen verran on revitty kämppä. Käyttövesiputketkin siellä menevät uusiksi, viemäröinnit on onneksi aiemmin tehty jo isosti uusiksi. Jos kiinnostaa niin enemmän tuosta projektista löytyy (varsinkin kuvina) Instagramista DIY_Lord nimimerkin takaa.

      Poista