keskiviikko 13. lokakuuta 2021

Asuntosijoittaminen ja energiaremontti

Asuntosijoittaminen on suosittua ja puhuttaa paljon. Vähintään yhtä paljon puhuttavat vastuullisuus, ympäristöystävällisyys ja ilmasto. Nämä kaikki voidaan yhdistää ja asuntosijoittajilla ja vuokranantajilla on iso mahdollisuus vaikuttaa. Asuntosijoittajalle #energiaremontti on enemmän mahdollisuus kuin uhka, usein taloudellinenkin hyöty on varsin helposti laskettavissa.

Asuntosijoittamisessa ollaan ison äärellä:

  • Sijoitus on taloudellisesti merkittävä (yleensä 6 numeroinen luku)
  • Asuminen herättää tunteita
  • Asuntosijoittaja tarjoaa tärkeää palvelua nimeltä Koti
  • Omalla toiminnallaan ja esimerkillä voi vaikuttaa
  • Asunnoissa on isosti suomalaisten varallisuus kiinni. Monelle kotikin on sijoitus.
  • As Oy vastikkeen tai omakotitalon suurin kuluerä lienee energia.


On siis varsin kannattavaa vaikuttaa niin omaan asumiseen kuin yhtiöissä joissa on sijoituksia. Säästöt ja täten taloudellinenkin menestys voi saada uusia tuulia purjeisiinsa. Pelkän remontin sijaan tulee tarkastella myös kulutuskäyttäytymistä ja sitä miten siihenkin voisi vaikuttaa. Kun ollaan tekemässä muutoinkin merkittäviä remontteja, voi niiden yhteydessä olla järkevää tarkastella myös energiaremontin mahdollisuuksia ja toisaalta niihin liittyviin tarjolla oleviin avustuksiin. Ilmaisia lounaita on harvemmin löydettävissä, mutta kyllä niitäkin on.


Usein kaikki alkaa omasta toiminnasta ja oman mielenkiinnon lisääntymisestä. Itsekin myönnän aloittaneeni energiansäästöaikeeni taloudelliset säästöt edellä. Nykyään koen valinnoillani olevan isomminkin merkitystä. Laskin mm. ensiasuntoni energiankulutusta 23 000kwh -> 11 000kwh/v. Nyt maltillisemmasta sähkölaskusta nauttivat vuokralaiseni. Nykyisessä kodissa olemme saaneet laskettua energiankulutustamme n. 20%. Yhdessä kohteessani putkiremontissa asennettiin älykkäät etäluettavat vesimittarit. Yhdessä yhtiössä suunnitellaan ikkunaremonttia LTO (lämmön talteenotto) hankkeen yhteyteen. Järkevä huolehtiminen taloyhtiöstä ja sen energiataloudesta tuo yhtiölle säästöjä, täten voivat pienentää vastikkeita, jolloin minullekin asuntosijoittajana jää enemmän viivan alle. Usein unohtuva lisävaikutus on kiinnostuksen mahdollinen lisääntyminen niin EXIT (aiheesta aiemmin mm. TÄÄLLÄ ja TÄÄLLÄ) mahdollisuuden ilmaantuessa kuin vuokrattavuudessa.Tällä hetkellä teen uusimmassa hankinnassani energiaremonttia:

  • Uudet ovet ja ikkunat
  • VILP 
  • Välipohjan lisäeristystä 
  • Uudet hanat ja sekoittajat

Aika paljon kaikkea muutakin on tullut tehtyä ja aika näyttää onko kyseessä flippi vai pitokohde, mutta houkuttelevuus lienee mummonmökistä aika nextillä levelillä näyttävyydeltään ja energiatehokkuudeltaan. Viilenevät kelit näyttävät, että paljonko säästöjä saadaan aikaan. Ja on sitä taloyhtiötyöskentelyssäkin tullut oltua mukana energiaremontti ratkaisuissa vaikkapa putkiremontin yhteydessä, ikkunaremontissa ja vaikka ja missä.


Asuntojen flippaaminen on myös noussut osta ja pidä asuntosijoittamisen rinnalle varsin vahvalla suosiolla. Kaikki tuntuvat olevan ison tilin perässä ja etsiskelevän niitä pommikuntoisimpia asuntoja. Yllättäen ne pommitkin menevät varsin priimahintaan. Markkina käy kuumana. Flippaaminen on tuonut kierrätyskulttuurin aivan eri tavalla remontteihin. Kaikki ei enää välttämättä olekaan fifty shades of black and white, eli vaaleaa ja harmaata. Yhä useammin vanhaa säästetään ja kunnioitetaan. Vastuullisuus ja ekologisuus korostuvat persoonallisuuden rinnalla.


Energiaremontit, vastuullisuus ja energiatietoisuus ovat asuntosijoittajan ja vuokranantajien valtteja nykypäivänä. Omalla esimerkillä voi innostaa niin naapureita, taloyhtiöitä kuin vuokralaisiaankin. Samalla se lisää kohteiden kiinnostavuutta ja toimii erottautumistekijänä, kilpailuvalttina. Vuokralaisiakin voi kouluttaa asumisen saloihin monella tapaa, energiatietoisuus on yksi varsin tärkeä keino. Tietoutta lisäämällä ja kulutusta vähentämällä voi päästä mittaviinkin taloudellisiin säästöihin.


Asuntosijoittamisen ei tarvitse olla kylmää ja etäistä, vaikka sitä voikin tehdä järkevän viileässä lämpötilassa vaikka villasukat jalassa. Energian säästöä ja ehkä jopa nukkuukin paremmin.


- Asuntosijoittaminen ja ESG aiheesta aiemmin TÄÄLLÄ.

- Vihreä vuokranantaja teemasta TÄÄLLÄ.

- Vuokranantaja = valmentaja aiheesta TÄÄLLÄ.

- Energiaremontin kohteena olevaan projekti Tönöön TÄÄLTÄ.


Energiasäästeliäs vuokranantajakettu kiittää ja kuittaa ja kumartaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti