keskiviikko 6. lokakuuta 2021

Tiedän mitä tein viime kesänä

Sanon aina, että asioilla on tapana tapahtua samaan aikaan. Viimeisin kesä oli varsin hurlumhei aikaa. Jo pelkästään asuntosijoitusten rintamalla ehti tapahtumaan:

2 vuokralaisvaihdosta. Molemmissa tapauksissa oli onneksi aikaa reagoida ja etsiä uudet vuokralaiset.

Projekti tönö oli kuumimmillaan. Kirjaimellisesti, koska työmaalla oli ulkona +30 ja sisällä vielä yli.

2 autopaikkaa tuli myytyä.

2 autopaikkaa löysi uudet vuokralaiset.

Joten mietitäämpä vielä uudempaan kertaan, että onko asuntosijoittaminen passiivinen sijoitusmuoto (aiemmin aiheesta TÄÄLLÄ). Eikä omassakaan tapauksessani vuokrattavia asuntojakaan ole kolmea enempää. Niiden lisäksi on toki vielä projekti tönö eli potentiaalinen flippikohde ja muutama autopaikka, joka nyttemmin vähentyi kahteen kappaleeseen. Asuntosijoittaminen on niin paljon muutakin kuin käsi ojossa vuokrien keräämistä. Toivon, että voisin kutakuinkin istua päivät pitkät sohvalla kalsareissa kaljaa litkien jalat pöydällä. Oikea vuokranantajan elämä on kuitenkin jotain aivan muuta. Välillä on helpompia jaksoja ja välillä pitääkin sykkiä normaalia enemmän. Kukin myös määrittelee oman normaalinsa itse.

Projekti tönö on kuitenkin ehkä ymmärrettävistä syistä suurin ajankäytöllinen asuntosijoituskohde par'aikaa ja koko asuntosijoitusurallani. Remontti vaatii paljon tekemistä, selvittelyä ja kun kaikkea ei kuulu/kannata/voi tehdä itse niin ulkoistaminenkin vaatii oman työnsä ja kunnollisen suunnittelun. Inflaatiopiikit, yleinen rakennusvimma, saatavuusongelmat ja tekijöiden työjonot tuovat projektin hallintaan aivan omat lisänsä. Lopulta kuitenkin päätin että löysään hankkeen aikataulua, budjetin raameissa ainakin tullaan toivomani mukaan pysymään. Ja vapautuupahan sitten timanttinen omakotitalokohde markkinoille paremmin sesonkiaikaan keväällä syksyn/talven sijaan. Asuntosijoittaminen ja DIY remppailu on hauskaa, joten pidetään se hauskana. 

Tönö on asuntosijoituksistani vähintäänkin

- mielenkiintoisin

- opettavaisin

- työläin 

- kallein

- aikaa vievin

- tajunnan (pään) räjäyttävin

Projektitönöstä aiemmin TÄÄLLÄ ja instagramin puolella kuvina enemmän nimimerkillä DIY_Lord.

Kaikki lienee saanut alkunsa, kun toteutin ensimmäisen sijoitusasuntoni EXITin (EXIT kohteen kattavaan julkaisuun TÄSTÄ). Rahahan pitää saada tuottamaan, eikä vain makaamaan, joten kun sopiva kohde tuli myyntiin niin luonnollisen katselmuksen jälkeen totesin, että kohde löytyi ja tarjouskin meni maaliin (aiheesta "Älyvapaa ostoprosessi" aiemmin TÄÄLLÄ). Olin jo hyvän tovin ehtinyt kohteita käymään läpi, näytöillä käymään ja tarjouksiakin tekemään, mutta ennen TÖNÖÄ mikään ei ollut tarttunut. Lopulta matkaan päätyi sijoitusasunto nro 5, omakotitalohankinta nro 3 (sijoitusomakotitalo nro 2). 

Kesällä siis työmaa on tullut tutuksi niin +30 asteen helteillä kuin jo ennen kesähelteitä (lämmityshän tuli katkaistua melko varhaisessa vaiheessa, ehkä viikkoa tai paria turhan varhain). Projektia on riittänyt niin sisällä kuin ulkona, suunnitellen kuin tehden ja toki paljon maksellen. Korona-ajan kuntosalikorvikekin oli täten syntynyt, hyötyliikuntaa parhaimmillaan itse tehden eli DIY tottakai.

Asuntosijoittajan kuuluisat viimeiset sanat:

Pakko saada tää

Toisaalta kun mieli tekee ja ostohousut on valmiiksi jalassa ja sopivasti kohde ilmaantuu eetteriin niin eipä siinä juuri vaihtoehtoja jäänyt. Leka ja sorkkarauta töihin siis! Olen melkolailla omakotitaloasuja henkeen ja vereen, pidän siitä, joten omakotitaloasuntosijoittaminenkin tulee melko luonnostaan. 

Toinen oma varsin usein käyttämäni lausahdukseni: Asioilla on tapana järjestyä.

Projektikesä kettu kuittaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti