keskiviikko 26. tammikuuta 2022

Asuntosijoittamisen ydin: vuokranantajuus

Tällä kertaa mennään asuntosijoittamisen ytimeen ja syvälle juuriin: vuokranantajuus. Asuntosijoittaminen kun on paljon muutakin kuin vain varastumisen keino.


Näin vuoden ensimmäisenä julkaisuna on hyvä tehdä paluu juurille, eli pureutua itse vuokranantajuuteen. Siitähän tämä blogikin pihesee ja puhisee ja syntyi. Ja aikalailla siihen asuntosijoittaminen perustuu. Sitä voi toki tehdä monella tavalla, ostaa vaikka avaimet käteen palveluna, kuten varainhoidon. Mutta yhtäkaikki: 
vuokranantajuus on asuntosijoittamisen ydintä.


Onko se elämäntapa, valinta vai jotain ihan muuta?


Joillekkin ensisijoitusasunto on hyvinkin tyypillistä kaavaa seuraava: oma aiempi asumus jätetään tai vaikkapa peritään asunto. (Aiheesta aiemmin kattavammin olen kirjoitellut TÄÄLLÄ.)


Joillekkin asuntosijoittaminen on tie taloudelliseen riippumattomuuteen (englannista tutummin FIRE). Tästäkin aiheesta olen kirjoittanut aiemmin TÄÄLLÄ ja TÄÄLLÄ.


Toisille se on vain normaali osa sijoitustoimintaa, osa hajautusta ja osa sijoitussäkkiä. Eikä ole mitään yhtä ja ainoaa oikeaa keinoa harjoittaa, harrastella tai tehdä ihan tosissaan asuntosijoittamista. Perinteisempi osta ja pidä toimii toisella ja toisella voi toimia nopeampi tempoisempi flippaaminen ja kolmannella toimii airbnb.


Asuntosijoittamisen keskiössä on vuokralaisen lisäksi itse vuokranantaja ja asunto. Koska ilman mitään näistä ei olisi asuntosijoittamista tai ainakaan vuokranantajuutta.


Vuokranantajan tulee olla samaan aikaan  

  • Reilu ja tiukka, jotta homma pysyy kasassa.
  • Fiksu ja filmaattinen, jotta herättää kiinnostusta ja luottamusta.
  • Rikas ja köyhä, jotta ei vaikuta liian riistävältä parasiitilta. Ja toisaalta, jotta saa lainaa.
  • Laiska ja ahkera, jotta saa aikaiseksi tuloja. Passiivisuuteen voi pyrkiä mutta täydellisesti se ei onnistu ikinä.
  • Luova ja yksinkertainen, jotta osaa tehdä muutoksia.
  • Nopea ja kestävä, jotta pärjää menossa mukana, niin sprinttimatkoila kuin maratoonillakin.

Asuntosijoittaminen ja vuokranantajuus on pitkälti ihmisbusinestä. Vuokrakohteen hankinta ja vuokralaisen valinta edellyttävät sosiaalista kanssakäymistä. On siis hyvä olla edes jossain määrin people person. Laskin auttaa, mutta pelkästään laskin kädessä homma ei toimi.


Vuokranantajuus on myös palvelua. Parhaimmillaan se voi olla palvelukokemusta, jollaista ei muualta saa. Itse pidän siitä että olen osannut opettaa vuokralaiset reagoimaan epäkohtiin ja olemaan yhteydessä. Asunnoistani on pidetty huolta ja onpahan sitä jokunen vuokralainen itsekin innostunut asuntosijoittamisesta. Uskon tai ainakin toivon myötävaikuttaneeni asioihin.


Vuokranantajuus voi olla elämäntapa ja elämän työ. Siitä voi nauttia,  siinä voi kehittyä. 


Kettu kiittää, kuittaa ja kumartaa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti