torstai 2. kesäkuuta 2022

Vuokranantaja on ongelmanratkaisija

Juuri alkuvuonna tuli ratkaistua vuokralaisen rikkoutunut ikkunaongelma. Onneksi kyseessä oli vain sisin lasi. Hiljattain tuli ratkottua myös tukkeutuneen pöntön haasteet. Aiemmin on ollut sähköttömiä asuntoja vaikka sähkösopimus olisikin jo voimassa. Ja paljon muuta.
Tenants, trash and toilets on varsin yleinen asuntosijoittajien sanaparsi rapakon takaa. Se myös tietyllä tapaa hyvin kiteyttää vuokranantajuuden perusteet. 

 • Vuokralaiset ovat tosiaan asuntosijoittamisen kovinta ydintä. Niin hyvässä kuin pahassa.
 • Asunto vaatii siivoilua ja remonttia ja huoltoa. Kyllähän se käytössä kuluu. Ja välillä pitää ihan aidon oikeasti viedä ne roskatkin vuokranantajan toimesta.
 • Pöntöistä tuli tässä itsellekin hiljattain enemmän vuokranantajakokemusta, kun tuli tukkeutuneen pöntön tiimoilta pariinkin kertaan viestiteltyä vuokralaisten kanssa.


En kuitenkaan käyttäisi sanalitaniaa niin negatiivisessa tarkoituksessa kuin se yleensä käytössä on. Kaikki kolme kun nyt vain ovat osa vuokranantajuutta. Eivät ne mielestäni vielä ole kuitenkaan syitä jättää tuottoja saavuttamatta sijoitusasuntomarkkinoilta. Mikään työ tai sijoitus ei ole pelkkää ruusuilla tanssimista. Eikä sitä ole asuntosijoittaminenkaan.


Sääntely ja verotus ovat luoneet jo pidemmän aikaa pilviä asuntosijoittamisen ympärille. Samoin nyt on alkanut yhä tummempia korkopilviä leijumaan kaikkien ympärillä. Ja sehän osuu niin asuntovelallisiin kuin vivuttaneisiin asuntosijoittajiin. Toisaalta jollei nyt koko sijoitusasuntosalkku satu olemaan uudiskohteita taloyhtiölainoilla, niin yhä pankit testaavat varsin tiukalla seulalla velanhoitokyvyn. Tottakai suosin myös omaehtoisuutta, varsinkin jos sekaan kuuluu enenemissä määrin taloyhtiölainoja.


Kaikki haasteet ja ongelmat on kuitenkin tehty ratkaistaviksi, enkä itse vielä ainakaan ole törmännyt ylitsepääsemättömiin ongelmiin. Korkojen nousuun voi varautua ja siltä voi suojautua. Sääntely voi tuoda jopa kilpailuetua ja toisaalta verotustaankin voi melko monipuolisesti säätää.


Yleisesti markkinoilla nähdään juuri nyt melko paljon haasteita ja ongelmia. Ainakin mitä uutisointia on uskominen. Toki niillä haetaan myös sensaatioklikkiotsikoita, joten suodatinta on hyvä käyttää. Muutamina nostoina:

 • Opiskelijoiden kaikkoaminen (tämä yhä näkyy, vaikka vähän vanhentunutta ja voi olla päättymässä/palautumassa)
 • Airbnb haasteet (voi olla päättymässä/palautumassa)
 • Pienten asuntojen haluttavuuden hyytyminen
 • Vuokrattavuuden hankaloituminen ja tyhjät kuukaudet
 • Vuokralaisvalinnat
 • Vääränlaiset asunnot väärillä paikoilla
 • Korjausvelka
 • Lisääkin lienee listan jatkoksi…


Kaikkiin näihin asioihin voi itse vaikuttaa. Kun on priimaa ja The Vuokranantaja voi erottua edukseen viestimällä positiivsesti ja olemalla aktiivinen ja vaikuttamalla. Laatu näkyy ja kuuluu: niin asunnon kuin vuokranantajan, varsinkin vuokranantajan laatua tunnutaan vähäteltävän aivan liikaa. Jo pelkällä positiivisuudella ja palvelualttiudella voi erottua edukseen. Roskalava-asuntoa tai sen sijaintia ei silläkään tosin timantiksi saa, joten rajansa tietysti kaikella.


Lienee kuitenkin totta että haasteita on ilmassa eikä niitä sovi vähätellä tai ainakaan sivuuttaa. Kaikkiin ongelmiin ja haasteisiin on kuitenkin lähes poikkeuksetta löydettävissä ratkaisu. Välillä asiat ratkeavat kuin itsestään. Siihen ei ehkä kuitenkaan kannata liikoja luottaa.


Näillä näkymin opiskelijoiden aktivoituminen näyttää palautuvan. Ehkä jopa hyökyaaltona pienen patouman jälkeen. Samaa lienee havaittavissa airbnbmäisen lyhytaikaisen ja kalustettuna vuokraamisen kanssa. Kotimaamatkailu ja remonttievakko lienevät melko avainasemassa. Näillä voi vaikuttaa myös vuokrattavuuteen ja vuokralaisten kiinnostavuuteen. Hypätään tarkoituksella yhden yli, mutta ratkotaan korjausvelka talon/asunnon tai kokonaisen taloyhtiön modernisoinniksi. Se maksaa, mutta pitkässä juoksussa se tuo myös säästöjä ja ehkä jopa lisää kiinnostavuutta.


Ongelmanratkaisu on ainakin tämän asuntosijoittajan ja vuokrantajan leipälaji. Ilman haasteitahan häviää mielenkiintokin aivan liian helposti. En kuitenkaan valita jos putkeen tulee useita tuottoisia ja tylsiä vuosia.


Pääedellä vaan tiiliseinästäkin läpi.


Ongelmanmurtajakettu kuittaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti