sunnuntai 3. heinäkuuta 2022

Vuokranantajan voimavarat

Asuntosijoittaminen menee aikalailla tärkeysjärjestyksessä:

 1. Vuokranantaja
 2. Asunto
 3. Vuokralainen
 4. Loput


Vuokranantaja on tärkeysjärjestyksessä ylivoimainen ykkönen, sillä ilman vuokranantajaa tai asuntosijoittajaa ei olisi myöskään mitään asuntoa vuokrattavaksi ja täten vuokralaisia jne. Omista voimavaroistaan ja omasta hyvinvoinnistaan siis kannattaa pitää hyvää huolta. Tästä aiheesta olen kirjoitellut aiemmin TÄÄLLÄ, aiheena vuokranantajan terveys. Asia ei myöskään ole väliaikainen vaan itseensä kannattaa panostaa niin asuntojen olemassa olon ajan kuin ennen ja jälkeen. Toimintakyky sekä -varmuus ovat reagointikyvyn ja tehokkuuden lisäksi tällöin aivan eri tasoilla. Niistä saa jopa suoranaista kilpailuetua.Terveenä on myös helpompaa pitää omasta omaisuudesta eli asunnosta huolta. Asunnon kunnossapidon kautta pitää samalla huolta myös vuokralaisesta. Samoin on helpompaa osallistua mahdollisen taloyhtiön hallintoon. Kaikkea pikkuremppaa tai muuta ei välttämättä aina kannata tai tarvitse ulkoistaa. Välillä se voi olla jopa kannattavaa, mutta vuokranantajan läsnäolo ja palvelualttius ovat taas niitä erilaisia kilpailuetuja. DIY ei ole pelkästään turhaa näpertelyä ja vaivaa.


Tässä touhuillessa ja toilaillessa huomaa useasti erilaisia asioita, varsin erilaisia näkemyksiä ja itsestään oppii paljon. Myös omat näkemykseni ovat muuttuneet moneenkin asiaan liittyen matkan varrella.


Esimerkkeinä vaikka:

 • Energiatalous
 • Aurinkosähkö ja sähköauto (Suomessa)
 • Vaikuttavuus (taloyhtiö ja vuokralaiset)
 • Rahoitus
 • Verotus


Mutta tottakai vuokralainen on listoilla palkintosijoilla koska se mahdollistaa kunnolliset tuotot ja kassavirrat. Toki asunto tyhjilläänkin voi tuottaa excel rahaa arvonnousussa, mutta arvonnousu yhdistettynä vuokrakassavirtaan, niin tuototkin ovat aivan nextillä levelillä. Ja kunhan vuokralaisesta ja tämän viihtyvyydestä pitää huolta, niin pääsee jo melko pitkälle. Positiivista vaikutusta usein tulee mm. 

 • helpompi kommunikaatio
 • nopeampi ongelmiin tarttuminen (siis esim tekniset, toiminnalliset taikka jotkin muut vaikkapa taloyhtiöön liittyen)
 • pidemmät vuokrasuhteet
 • parempi asunnon kunto
 • aikaiset lähtöaikeiden ilmoitukset ja mahdollisesti potentiaalinen apu uuden vuokralaisen löytymisessä.


Onhan tuossa jo aika hyvää listaa. Kohtaan ”loput” voikin listata lähes äärettömän määrän erinäisiä asioita, mutta jätetään se vaikka toiseen kertaan. Otetaan nostona kuitenkin, että lähipiirillä on valtava vaikutus ja auttamisen voima. Asioita ei tarvitse pohtia eikä tehdä yksin. Auttamisessa ja pohdinnoissa on voimaa. Nyt nauttimaan kesästä ja pitämään itsestään vieläkin parempaa huolta. The Vuokranantaja on tämän kesän jälkeen kuin uudesti syntynyt.


Kesäkettu kuittaa oikein hyvää kesää!


Ps. Tätä julkaisua on surkuhupaisaa kirjoitella jalka paketissa. Nautitaan silti kesästä miten parhaiten se sitten ikinä onnistuukaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti