keskiviikko 29. marraskuuta 2023

Asuntosijoittamisen käännekohta?

Asuntosijoittajien matkaa on aina pidetty varsin helppona, tylsänä ja ennakoitavana, mutta viimeaikaiset tapahtumat ovat tuoneet epävarmuuden varsin lähelle. Asuntomarkkinoiden vilkkaus tai ennemminkin sen hiljaiselo, hoitovastikkeiden nousu ja korkoliikkeiden vaihtelut ovat luoneet tilanteen, jota kukaan ei osannut ennustaa.


Asuntomarkkinoiden epävakaus heijastuu suoraan sijoittajien päätöksiin. Olinhan itsekin tovin jos toisen tarkkailjan asemassa ja pohdin näitä aivan samoja kysymyksiä: Onko nyt aika tarttua tilaisuuteen vai odottaa myrskyn laantumista? 


Korkoliikkeiden vuoristoratakaan ei ole jättänyt sijoittajia kylmäksi. Korkotason nousu on jo lisännyt lainanhoitokustannuksia ja vaikuttaa suoraan tuottoihin. Paljon puhutaan myös huuma-aikana hankituista kassavirtanegatiivisista kohteista. Tällöin varallisuutta kuitenkin voi vielä kertyä itse kohteeseen. Toisaalta uskon, että on myös tilanteita joissa kulut (hoitovastike ja korko) lähes syövät pienellä tuotolla hankitun kohteen tuotot. Ja tuolloin uskon ettei sijoitus ole enää juurikaan perusteltavissa ja ongelmia voi alkaa kasaantumaan. Miten asuntosijoittaja voi navigoida näinä epävarmoina aikoina? Onko strategiana odottaa rauhallisempia aikoja vai hyödyntää tilaisuus nopeisiin päätöksiin? Kukaan ei voi tietää tulevaisuutta varmuudella ja jokainen päätös voi olla käännekohta. Mitä tapahtuu seuraavaksi, jää nähtäväksi, mutta yksi asia on selvää – asuntosijoittamisen matkassa ei ole koskaan ollut näin paljon jännitystä ja epävarmuutta. 


Epävarmat ajat kuitenkin luovat niitä mahdollisuuksien paikkoja joita nousumarkkinoiden aikana joutuu etsimään kivien ja kantojen alta. Eli tilanteen voi tulkita myös mahdollisuutena. Tulee aallon harjoja ja niitä pohjia. Siitähän se jännitys elämään ehkä tuleekin: ei niin huonoa, että jotakin hyvääkin. Vai miten se sanonta nyt meneekään. Kanssakilpailu vähenee, kun asuntosijoittaminen ei olekaan enää ”niin helppoa”. Kohteita saa halvemmalla ja panostamalla oikeisiin asioihin paremmin kuin muut, voi yhä erottua edukseen. Korkojen nousukin loppuu aikanaan ja ehkä taas jokin päivä vuokriakin voi jälleen korottaa. Seilataan tyrskyjen läpi aaltojen mukana.


Mihin suuntaan tässä tulee taas lähdettyä, niin en sitä vielä itsekään tiedä. Pysytelkää menossa ja matkassa mukana. Viimeisimpään hankintaan pääsee tutustumaan TÄSTÄ. Itsellänihän on yhä ostohousut jalassa ja tutka päällä. Liian äkkipikaisia päätöksiä on kuitenkaan turha odottaa. Jännittävä markkinaympäristö lähes takaa jatkossakin jännittävät tarinat. Niitä nyt on tosin jo riittänyt tähänkin saakka.


Kettu kiittää kuittaa ja kumartaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti