sunnuntai 15. tammikuuta 2017

Uljas uusi maailma, tervetuloa nykypäivään

Vaikka olenkin usein tee-se-itse kaikki vuokranantaja, niin olen myös hyvin laiska. Nostin jo viime vuoden kirjoituksissani esille kolmiosaisessa (trilogiajulkaisuissani) nykyajan mukavuuksien ja elektronisten vimpainten mahdollisuuksia asuntosijoittamisessa. Asia on mielestäni tärkeä ja hyvin ajankohtainen ja luo paljon mahdollisuuksia helpottamaan vuokrajantajan arkea.

Periaatteessa voisin asuntosijoittajana ja vuokranantajana pärjätä pelkällä älypuhelimella. Sieltä löytyvät niin netti, puhelin, viesti, sähköposti, kirjanpito, taulukot ja vaikka mitä. Käytännössä vain taivas on rajana. En todellakaan nykyään enää säästä kuitteja ja säilö niitä kansioihin, muovitaskuihin tai roskasäkkeihin, kuten olen kuullut tehtävän. Kuitti -> kuva -> pilvipalveluun talteen. Aikaa kuluu noin 1min, riippuen miten tarkkaan mitkäkin tositteet haluaa arkistoida (kansion luominen ja kuvan nimeäminen). Etsiminenkin helpottuu kummasti, varsinkin jos tiedostojen nimeämiseen ja järjestykseen käyttää edes vähän ajatusaikaa.

Käytännössä kuitenkin tietokone (läppäri tai pöytäkone) on ainakin itselleni pakollinen lisä. Toiminnot, kuten kirjoittaminen ja taulukot onnistuvat kummasti helpommin kuin älypuhelimella ja varastointitilaa on rutkasti enemmän. Sama oikeastaan on myös asuntoja ja vuokralaisia etsiessä tai taloyhtiöiden tietoja lukiessa, älypuhelimella tihrustaminen ei ole kovinkaan hauskaa. Koskakohan taloyhtiöiden asiat siirtyvät suuremmissa määrin sähköiseen muotoon ja yhtiökokoukseen (tai edes hallituksen kokouksiin) olisi mahdollista osallistua etäyhteydellä, kuten joissain pörssiyhtiöissä on jo mahdollista.

Jotenkin exelinkin käyttö tuntuu nykypäivänä kömpelöltä, tai suosittelen ainakin siirtämään taulukot pilvipalveluun, missä ne yleensä pysyvät melko turvassa ja tallessa ja niitä voi helpolla lennosta pävitellä. Ei oikeastaan enää ole sellaisia toimintoja, joita ei voisi hoitaa läppärillä ja/tai älypuhelimella ja ne mahdollistavat asioiden hoidon kätevästi myös tien päällä. Maksanko Office paketista? En todellakaan.

Tai jos oikein laiskaksi heittäytyy niin kaiken voi hoitaa vaikka kotisohvaltaan. Yksiö voi hyvinkin mennä vuokralle ilman näyttöä, haastattelut voi hoitaa sähköpostilla, puhelimella tai vaikka nykypäiväisemmin kuvallisesti facetimessa tai whatsapp-puhelulla. Sopimuksetkin pystytään nykyään allekirjoittamaan sähköisesti. Avainten luovutus lienee siis ainoa asia joka vaatii nostamaan takapuolta. Toki asian ja asioita voi delegoida, mutta esimerkkini painotti mahdollisuutta tee-se.itse kännykällä versiota. Ehkä tulevaisuudessa voin pyytää isännöitsijää aktivoimaan vuokralaisen kännykän toimimaan avaimena asuntoon tai voin toimittaa hänelle avaimen blueprintin (piirrustukset), jotka hän 3d tulostaa.

Kaikkea ei voi eikä ehkä pidäkään viedä tulevaisuuteen, ainakaan vielä. Haluan itse pitää näytöt ja tutustua vuokralaisehdokkaisiin kasvotusten ja sanoa käsipäivää sekä luovuttaa avaimen. Ymmärrän ettei yhtiökokouksia tai edes kaikkia hallituksien kokouksia voi siirtää verkkoon vaikka se olisikin jo mahdollista. Tarkoitan lähinnä, jos on helpompi ja sopivampi keino, niin miksei?

Uusin juuri älypuhelimeni, elämäni nopeutui noin 300 kertaiseksi, kuvaamistani kuiteista saa jopa selvää, voin esitellä kohteitani teräväpiirtona livenä. Tottakai puhelut ja tekstiviestitkin lienevät tällä vielä mahdollisia, mutta kukapa niitä enää juuri käyttää (myönnän, että kyllä vielä vähän). Tervetuloa nykypäivä!

Ps. vähennän puhelimesta vähintään 50% verotuksessa. Miten ja miksi: puhelut, viestit ja sähköpostit (vuokralaisten, hallitusten ja isännöitsijöiden kanssa), kuittien kuvaamiset, markkina-, tili- ja osakeseuranta, tiedotteiden luku... Seuraava hankinta, läppäri. Parempaan kirjanpitoon ja taulukointiin, osakekaupankäyntiin, tilin seurantaan ja remonttien suunnitteluun vähän jo vääntöä vaativammilla ohjelmistoilla.

KKKK

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti