maanantai 30. tammikuuta 2017

Putkiremontti on peikko vai mahdollisuus?

Putkiremontti ei voi olla kaikille pelkkä peikko ja kammottava kuluja ahmaiseva monsteri. Rahalle on yleensä toivottavaa saada vastinettakin? Ja toivottavasti asumista ja/tai vuokratuloja on jo ennen remppaakin ehtinyt kertyä tai remontti ainakin olisi ollut huomioituna ostohinnassa.

Kuluja siitä väkisinkin tulee, mutta samalla yleensä (riippuu toki remonttityylistä, joista perinteinen lienee yhä yleisin) saa vastineeksi upouuden kylppärin ja saattaa saada edullisemmin päivitettyä myös keittiötä. Pesukonepaikka tulee lähes poikkeuksetta, jopa saunan voi saada näin jälkiasennuksena. Kiinteistön sähköt kuin myös puhelin-, tv- ja verkkoyhteydet voidaan uusia. Putkien kanssa samat läpiviennit ja valmistelutyöt kyllä halventavat kuluja verrattuna erikseen tehtäviin töihin. Erokin on huomattava, kun uusi liesikin toimii (muiden laitteiden kanssa samaan aikaankin), pesukone on kylppärissä mahdollinen ja valokuitu mahdollistaa aivan käsittämättömän nopeat netit.

Rahalle yleensä siis saa vastinettakin. Ei välttämättä aina se halvin mahdollinen ratkaisu... Pitäisikö valita se paras? Mikä sitten on paras vaatii yleensä selvitystyötä (hinta-laatusuhde), joka voinee turhan usein jäädä tavalliselta taloyhtiön osakkaalta omatoimisesti tekemättä. Silloin luotetaan muiden ratkaisuihin (hallitus) ja toivotaan, että on oikeat asiantuntijat. Jälkikäteen mielestäni on turha lähteä huutelemään jälkiviisauksia ja kiroilla ärräpäitä. Kukin voi vaikuttaa tahollaa ja saada sanansa kuultavaksi, mutta pelkkä huutelu ei riitä, pitää olla myös faktoja. Pitää olla myös ajoissa liikkeellä.

10 000e ja saadaan uudet putket... Onko 20 000e liikaa jos saadaan putkien lisäksi päivitettyä koko kylpyhuone, vähän uusittua keittiötä, saadaan uudet sähköt ja huippunopea netti ja uudet tv yhteydet? Hinta on tuplat, mutta saako sillä jo yli sen vastinettakin? Omat mukavuudet parantuvat, yhtiön vedenkulutus ja energian käyttö tehostuvat, luontoa säästyy. Everybody wins? Suomalaisille riittää, että vain yksi voittaa (minä itse ja nyt heti)?

Vuokranantajalle remontti näkyy yleensä kasvavana kohteen vuokralaiskysyntänä sekä hyvänä ja yleensä aika merkittävänä vuokran korotusperusteena. Olen tyytyväinen, että 50m² kohteessani ainakin on suunniteltu tehtävän kaikki kerralla kuntoon. Samalla parannetaan myös vesien johtamista rakennuksista pois päin ja mahdollisesti parkkipaikkoja. Mikäli löytyy vielä kehittämiskohteita niin katsotaan voidaanko niihin vielä tässä vaiheessa takertua.

Palataan astialle! On paljon vielä kohteita, jotka vaativat kehittämistä, oma putkiremonttikohteenikin on vielä (pähkäily)vaiheessa, eikä vielä edes siis alkanutkaan.

Kettu, kiittää, kuittaa ja kumartaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti