keskiviikko 24. toukokuuta 2017

Asuntobuumi, kultajuna joka meni jo?

Yhden jos toisenkin ajatuksista tuntuu kumpuilevan rakennusbuumin uhkakuvia: "kun nyt rakennetaan niin paljon". Eri medioiden otsikoissa välähtelee ainakin viikoittain rakennusbuumi, asuntokupla, asuntosijoittajien kulta-aika jne jne. Ja kyllähän sitä tällä hetkellä tilastojen valossa ennätysmäärää asuntoja (ja liiketiloja) rakennetaan.

Nostokurkia näkyy kasvukeskuksissa harvinaisen paljon, välillä jopa ruuhkaksi asti. Erityisen kuumana rakentaminen käy tällä hetkellä etelän pyhän kolminaisuuden (vai mikä se kolmio nyt olikaan) Helsinki-Tampere-Turku ympärillä. Näissä kaupungeissa suuret nostokurjet ovat liimautuneet katukuvaan. Välillä yhden nosturin kokoamiseen vaaditaan pari kolme pienempää...

Helsinki lienee kiistatta kaupunki, jossa asuntojen kysyntää ei kovin helpolla ohiteta kasvattamalla tarjontaa. Työpaikat ja ihmiset kun tuntuvat tällä hetkellä suuntautuvan pk- seudulle. Rakentaminen kasvukeskuksiin, myös Helsinki-Tampere-Turku akselin ulkopuolelle, on laittanut kaupungistumisen aivan uuteen aaltoon. Pienissä kylissä ja kaupungeissa työpaikat vähenevät ja yhä useammin on muutettava läheiseen kasvukeskukseen tai lähdettävä pk- seudulle työn perässä. 

Pelätään, että asuntojen rakennusbuumi kuumentaa markkinat, samalla huudetaan halvemman asumisen (sekä omistus että vuokra) puolesta. Tarjontaa näyttää todellakin olevan rakenteilla paljon, mutta joissain kasvukeskuksissa selkeästi jo vähän jopa odotellaan ja pantataan hankkeita. Ei satoja jollei tuhansia asuntoja ryhdytä rakentamaan, jollei ostajia ole jo tiedossa. Toki vain aika näyttää, että tarvitaanko hätäjarruja vai olisiko paksun eväsrepun sijaan kannattanut pakata laskuvarjo.

On totta, että 8-10te neliöhinnat tekevät kipeää, mutta tarvitseeko kaikkien päästä Helsinkiin parhaimmille ja uusimmille paikoille? Keskineliöhinta on Helsingissäkin huomattavasti alle 10te huippujen. 800e/kk yksiöstä Helsingissä ei ole edes paha hinta...? Minusta se on ryöstöä, mutta joillekin se voi olla todella halpaa, aina riippuu keneltä kysytään ja mihin verrataan. Lontooseen ja Tukholmaan lienee aivan turha verrata... Se on lähes sama kuin vertaisi Helsingin ja Uudenkaupungin neliöhintoja. Ja Uudessakaupungissakin on tällä hetkellä aivan oma nosteensa.

Ennen suuret nosturit olivat melko harvassa, nykyään suurimmissa kasvukeskuksissa nosturit ja niitä nostettaessa tarvittavat apunosturit ovat osa kaupunginkuvaa. Nostureita tarvitaan myös pienemmissä kaupungeissa, kiitos autotehtaiden ja muiden suurten investointien. Kyllä Suomessa lääniä riittää, mutta tuntuu jälleen siltä, että maaseudulta halutaan kilpaa kasvaviin kaupunkeihin.

Itse en ennusta, vaan odotan ja seuraan, että mitä tapahtuu. Tuntuu siltä kuin asuntosijoittajan kultajuna olisi mennyt jo, possujunaan näyttäisi silti yhä olevan tunkua.


KKKKEi kommentteja:

Lähetä kommentti