tiistai 9. toukokuuta 2017

Vuokranantajan "rankka" työviikko

Viime viikolla joiduin itsekin jopa vähän "töihin". Kevät on asuntosijoittajan ehkä kiireisintä aikaa... On yhtiökokouksia, hallituksen kokouksia, veroilmoituksia, liittojen tapahtumia (yleensä aikalailla jopa edellä mainittuihin aiheisiin liittyen) ja kaikkea muuta pientä kivaa. 

Yleensä kuitenkin nämä kaikki jakaantuvat (toivottavasti) melko tasaisesti, joten taakka ei ole järin suuri ja ylitsepääsemätön. Viimeisestä viikostani itselleni jäi kuitenkin lievä "työn teon" maku suuhun. Samalle viikolle osuivat sekä liiton tapahtuma, veroilmoituksen täyttäminen (hyvissä ajoin) ja toisen vuokralaiseni luona käyminen, tsekkaamassa että millainen projekti lieden vaihtamisesta tuleekaan. Eikä se vappukaan yhtään helpottanut viikon alkuun pääsemisessä.

Kilometrejä ja tunteja siis kertyi, mutta samalla taas kokemus, osaaminen ja vuokralaisen asiakaskokemus karttuivat. Uhraan esim. veroilmoituksen taustatyöhön useita tunteja vuodessa merkkaamalla kilometrit, kulut, kuitit, hankinnat jne ylös. Vaikka teen mielestäni taustatyön ja -merkinnät huolella kuluu veroilmoituksen täyttämiseen yleensä tunti jos toinenkin. Toisaalta, kunnolla taustatyön tehneenä voi säästää satoja tai tuhansia euroja. Itse kuulun pienenä harrastelijatoimijana satoja euroja säästävään kastiin, mutta kyllä siinä (laskennallisesti) tuntipalkoille pääsee.

En usko vieläkään löytäneeni kultaista polkua kaikkiin mahdollisiin sijoittamiseen ja asuntosijoittamiseen liittyviin verovähennysmahdollisuuksiin, mutta vuosi vuodelta uskon pääseväni lähemmäs. 

Uhraan myös mielelläni aikaa vuokralaisilleni, jotta he tuntevat olonsa asunnoissani mukavaksi ja jotta olisin mahdollisimman helposti lähestyttävä. Asioilla harvemmin on tähän mennessä ollut kiire, eikä tämä liedenvaihtooperaatiokaan kuulu palohälytyskiireen "code red" (punaisen koodin) tasolle. Viime viikolla sain kuitenkin otettua härkää sarvista ja käytyä tsekkaamassa tilanteen. Liesi toimii, mutta on jo aikansa elänyt, joten lienee aika vaihtaa uuteen. Samalla sai muutenkin hyvin kyseltyä kuulumisia. Kaikki hyvin ja pikkuviatkin ovat hoituneet sutjakkaasti huoltoyhtiön toimesta.

En voi kuitenkaan väittää ylirasittuneeni viime viikon ponnisteluista ja voin vain kuvitella tilannetta, kun asuntoja on yhden käden sormilla laskettavien sijaan asunto per sormi ja per varvas. Vaikka sormia ja varpaita muutama uupuisikin, niin yhtiökokoukset ja veroilmoitukset vievät luultavasti huomattavasti enemmän aikaa ja vaivaa. 

Harrastelijmaisuus on hauskaa, varsinkin kun voi olla suurimman osan ajasta jalat pöydällä ja nauttia. Toki kun asuntoja kertyy niin taloudellinen nautinto on suurempaa ja asioita voi (ja luultavasti kannattaakin) delegoida myös eteenpäin. Toisaalta parin päivän "päänvaivat" tai "työviikot", eipä niitäkään rankoiksi voi haukkua. Tykkään tekemisestä ja olen myös pihi tee-se-itse-tyyppiä, kuten aiemmin on käynyt ilmi. Osaan kuitenkin myös nauttia, kun olen-jo-tehnyt-itse ja homma rullaa.

Kevättä pitkin hitaasti ja epävarmasti kohti lumista kesää.

KKKK

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti