maanantai 15. toukokuuta 2017

Taloyhtiön hallitukseen ei "ulkopuolisia"

"Tämä on tälläinen periaatepäätös mitä nyt ei ole mihinkään painettu tai kirjattu... Mutta kyllä hallituksessa olevan pitäisi talossa asua..." Jollei hallitukseen haluta ns. ulkopuolisia ("muukalaisia") niin sitten se kirjataan sääntöihin tai yhtiöjärjestykseen. Mitään järkeä sinänsä siinä en näe. Eikä kyseinen mainitsemani hallituksen puheenjohtajan kommentti toisaalta hallituksen valintaan vaikuttanut.

Miksi kaventaa hallituksen osaamista ottamalla mukaan vain yhtiössä asuvia? Yhtiön voi asuinpaikasta huolimatta tuntea ja myös oppia tuntemaan. Toisaalta en ole itse koskaan vielä törmännyt tilanteeseen jossa yhtiössä asumattomuus olisi estänyt jonkun pääsemästä hallitukseen. Ei niihin yleensä nyt muutenkaan ole järin suurta tunkua. 

Olen kuitenkin kuullut asiasta puhuttavan, mutta en tiedä miten asiaa ollaan lähestytty ja miten osaavaa porukkaa hallitukseen on lopulta valittu. Uskoisin omasta osaamisestani olevan nykypäivänä taloyhtiölle hyötyä ja mielestäni osaan asian myös melko lyhyesti ja ytimekkäästi ilmaista. Mikäli hallituksessa jo on osaavampaa porukkaa tai sinne osaavaa porukkaa haluaa en näe mitenkään tarpeelliseksi änkeä itseäni väkisin mukaan. Taloyhtiön etu on kaikkien etu, olit sitten omistaja joka asuu yhtiössä tai vaikka vuokranantaja.

Asioita joita mielestäni taloyhtiön hallituksesta olisi hyvä löytyä ovat: taloudellinen, juridinen ja tekninen osaaminen, taloyhtiön tunteva pitkäaikainen asukki, kokemus erilaisista ja kokoisista taloyhtiöistä (tai/ja niiden hallituksista). Jos oikein valita saisin ottaisin taloushallinnon tradenomin/ekonomin, lakimiehen/tuomarin, rakennusmestarin/insinöörin ja tietotekniikan osaajan. 

Hallitukseen kannattaa pyrkiä jos kokee että on osaamista, halua oppia ja halua vaikuttaa. Harvemmin taloyhtiöiden hallitukseen on tunkua, viimeisimmäksi käydyssäni yhtiökokouksessa porukkaa oli, lähes kilpaa, lähdössä vaihtoon.

Itse tulen pitämään huolen, että omistamissani yhtiöissä hallituksiin valitaan halukkaita ja osaavia ihmisiä, aina tämä ei valitettavasti ole mahdollista. Ja luultavasti tulen jatkossakin olemaan käytettävissä kyseisiin luottamustehtäviin, mikäli osaamiseni ja aikani vain riittää.

KKKK

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti