keskiviikko 31. toukokuuta 2017

Tulos tehdään ostaessa ei myydessä?

Lausahdus, joka on kuin suorastaan mantra asuntosijoittamisessa. Sama pätee pitkälti Orava Asuntorahaston sijoituslogiikkaan? Laillista ja kirjanpitosäännösten mukaista, mutta kyllä se korvanappiin karahtaa, kuten mediassakin ovat useammat tahot todenneet.

Vuokranantajana minun tulot ovat asuntosijoittamisesta puhtaasti vuokratuloja, kunnes päätän että myyn ja saan jonkin kohteeni myytyä. Ei sitä koskaan tiedä, millaisessa tilassa/markkinassa joudun/pääsen asuntosalkkuani myymään. Se, että olen tinkinyt maksimit ostokohteestani toki edesauttaa tulevan tuoton kertymistä. Kyse on silti tulevasta tuotosta, eikä mitään tinkituottoa tässä ja nyt.

Arvioinko aina teinkö hyvät ja edulliset kaupat? Tottakai. Teenkö kirjauksen itselleni, että ostin kohteen arvolla X ja nyt minulla on varallisuutta 1,2X? En. Asuntosijoittaminen on pitkää peliä ja sinä aikana joutuu tai pääsee toimimaan vuokranantajana. Lähes kaikki vuokranantajan tehtävät voi toki delegoida, jos näin haluaa. Toisaalta kuten aiemmin on jo ilmi käynyt olen hyvin kitsas tee-se-itse vuokranantaja ja tällöin myöskin tunnen paremmin asuntoni ja vuokralaiseni. Tutusta asunnosta ja tutusta vuokralaisesta on helpompi pitää huolta.

Mutta tehdäänkö tulos ostaessa vai myydessä? Mielestäni ostaminen on kulu (toki toivottavasti ja mielellään aina analyyttisesti ja järkiperäisesti kuitenkin tehty). Itselläni hankintakululla on tarkoitus luoda rahavirtaa, jolla kulu maksetaan. Tulos (oli se sitten negatiivinen tai positiivinen) syntyy kun kohde myydään ja siitä vähennetään kulut ja mahdollisuuksien mukaan siihen tulokseen voidaan vielä lisätä vuokrat joita on matkan varrella keräilty. Eli ei, se iänikuinen tinkiminen ja vääntäminen, halvimman kohteen löytäminen, nopea remppaaminen ja myyminen kovalla voitolla ei välttämättä ole se oma juttuni. 

Kun kaupat on tehty, tulosta aletaan kerryttämään, mutta ei sitä voittoa vielä silloin ole tehty tai ainakaan mihinkään kiveen hakattu. Lopullinen arvo määräytyy markkinalla, kun sen kohteen sitten joskus myy (jos myy). Markkina elää ja käy juuri nyt kuumana, hyviä kohteita ei juuri penkomallakaan löydy ja kasvupaikkakunnilla hinnat pomppivat melko korkealla. Eikä ne iänikuiset vakuusarvojen päivittämiset läpihuutoja tule aina olemaan, kyllä rahahanatkin voivat mennä kiinni ja uudelleenrahoitus loppua, varsinkin juuri silloin kun markkinassa ei menekään enää niin hyvin.

Tulos tehdään myydessä, näin se verottajakin asian suoraviivaisesti tulkitsee. Tästä syystä aina ei kannatakkaan myydä, itsekin sen vaihtoehdon kanssa välillä puntaroin. Toki arvonnousu nostaa myös vakuusarvoja ja täten lainanottokykyä (maksukyvyn puitteissa). Vaikka lausahdus olisi asuntosijoittamisen alalla jonkinlainen mantra, en sitä kuitenkaan täysin purematta niele.

KKKK


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti